De Tuinroute, Drakensbergen en andere bezienswaardigheden in South Africa | Rondreis en vakantie Zuid-Afrika

De kaart van Zuid-Afrika in beeld

De 9 provincies van South Africa: alles wat je moet weten voor je rondreis of vakantie in Zuid-Afrika. 

Zuid-Afrika kent vele bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie of rondreis in Zuid-Afrika eigenlijk niet zou mogen overslaan: vooral een safari in het Kruger Park, een rit langs de mooie Tuinroute of een ‘gewone’ vakantie in Kaapstad zijn populair.

Daarbij komt echter een klein ‘probleem’ om de hoek kijken: het land is nogal groot en daardoor is het niet altijd mogelijk om tijdens je vakantie of rondreis door Zuid-Afrika al deze must-do’s af te vinken.

Om een beter beeld te krijgen van de kaart van Zuid-Afrika, hoe groot het land daadwerkelijk is en in welke provincies zich welke bezienswaardigheden bevinden, hier een overzicht van de negen provincies van Zuid-Afrika. En het antwoord op de veelgestelde vraag: wat is nou eigenlijk de hoofdstad van Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika telt negen provincies die benoemd zijn na het officiële einde van de Apartheid in 1994: Westkaap, Oostkaap, Noordkaap, Vrijstaat, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Gauteng en Noordwest. Tot 1994  was Zuid-Afrika verdeeld in vier provincies, namelijk de Kaapprovincie, Oranje Vrijstaat, Natal en Transvaal. De huidige negen provincies hebben allemaal een eigen parlement en regering. Hieronder komen ze stuk voor stuk aan bod.  

Westkaap (Kaapstad, Wijnlanden, West Coast, Tuinroute)
We beginnen helemaal onderaan in het puntje van Afrika. Natuurlijk mag de Westkaap niet worden overgeslagen bij een reis naar Zuid-Afrika. De hoofdstad hiervan is namelijk Kaapstad. De Westkaap is de enige provincie die aan de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan ligt. Met de indrukwekkende en beroemde Tafelberg, de Kaapse wijnlanden genaamd Stellenbosch, de botanische tuin van Kirstenbosch, Robbeneiland en vele andere bezienswaardigheden trekt deze provincie veruit de meeste toeristen. Vanuit de Westkaap beginnen veel toeristen aan de Tuinroute. Ook huizen hier de grootste inheemse bossen van Zuid-Afrika: Knysna Forest en het Tsitsikamma Woud. De Westkaap grenst aan de Noordkaap en Oostkaap. Aan de Zuidkust ligt Hermanus waar veel toeristen naartoe gaan om walvissen te spotten. 


Kaapstad is internationaal bekend door de ligging aan de voet van de Tafelberg.

Toeristische trekpleisters: Kaapstad, Stellenbosch, Franschhoek, Hermanus, de Tafelberg, Robben Island, Kirstenbosch, Kaap de Goede Hoop, West Coast National Park.
Leuk om te weten: bij Boulders Beach kun je op bezoek bij een pinguïnkolonie, nummer twee van de 50 must-do & sees in en rondom Kaapstad
Lees ook: Safari op nog geen twee uur rijden van Kaapstad, dat kan! Lees op safari vlakbij Kaapstad.  

Oostkaap (Tuinroute, Karoo, Drakensbergen)
We gaan iets naar boven naar de Oostkaap met als hoofdstad Bisho waar het dorre en rotsachtige landschap van de Karoo. In oktober verandert deze woestijn in een bloemenzee. Hierbij zie je een sterrenhemel die behoort tot één van de mooiste ter wereld.
Naar de Oostkaap ga je voor de Drakensbergen en om de Gardenroute te starten vanaf de stad Port Elizabeth. De Drakensbergen zijn de hoogste bergen van Zuid-Afrika en de bergketen strekt zich uit van het Kruger Park in het noorden tot aan de Garden Route in het zuiden. Deze bergen bereiken een hoogte van 3482 meter en laten daarmee de Tafelberg lijken op een heuveltje. In het zuidoosten van de Oostkaap ziet het landschap er weer heel anders uit en is het altijd groen en tropisch. Het Tsitsikamma National Park strekt zich hier bijna 70 kilometer lang uit. 


Karoo is het hart van Zuid-Afrika; zomers een halfwoestijn, in de herst een bloemenzee.

Toeristische trekpleister: Drakensbergen, Tuinroute (Garden Route), Karoo.
Leuk om te weten: Nelson Mandela en Steve Biko zijn in de Oostkaap geboren. Mandela in het plaatsje Mvezo en Biko in King William's Town.
Lees ook: Alle informatie die je nodig hebt om de Tuinroute in Zuid-Afrika te plannen. 

Noordkaap (Big Hole, Kimberley, Richterveld National Park)
Aan de westzijde van de Oostkaap, boven de Westkaap en grenzend aan Namibie en Botswana, ligt de grootste provincie van Zuid-Afrika: de Noordkaap. Tegelijkertijd heeft deze provincie ook het kleinste inwonertal, namelijk 1,14 miljoen mensen.
De provinciale hoofdstad Kimberley wordt nog steeds gezien als de diamantenhoofdstad van de wereld. In 1866 werden in Kimberley langs de oevers van de Oranje Rivier diamanten gevonden. De meest bekende diamantmijn is de Big Hole.
Ook in de Noordkaap zijn veel nationale parken en bezienswaardigheden zoals het Richterveld National Park. Dit park wordt beschouwd als het laatste wilde National Park in Zuid-Afrika. Vooral in de winter en het voorjaar is de Noordkaap mooi, want dan verandert het droge landschap in een zee van bloemen met meer dan 3500 verschillende wilde bloemen.


De Big Hole - meest bekende diamantmijn, die 800 meter diep is..

Toeristische trekpleisters: Big Hole, vele attracties in de stad Kimberley die met de diamantenkoorts te maken hebben, Galeshewe Township, Augrabies Falls, Kgalagadi Transfrontier Park, Kalahari, Richterveld National Park. 
Leuk om te weten: De Big Hole is het allergrootste gat op aarde dat door de mens gemaakt is. Het heeft een doorsnede van 1,6 km, beslaat zo’n 17 ha en is 800 m diep.
Lees ook: Tijdens de 'Forgotten Route' volg je twee dagen in de voetsporen van de vroegere diamantenzoekers. Een bijzondere trip naar het het Zuid-Afrika van vervlogen tijden - een absolute aanrader tijdens je vakantie in Kaapstad. 

Vrijstaat (Bloemfontein, Orange River)
Platteland, velden zonnebloemen, maïs en boerderijen vind je in deze provincie van Zuid-Afrika. Deze provincie ligt in het hart van Zuid-Afrika en Bloemfontein is de provinciale hoofdstad, dat tevens een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika is – daarover later meer. De grootste rivier van Zuid-Afrika, de Oranjerivier (Orange River), stroomt door de Vrijstaat en loopt door tot aan de Atlantische Oceaan. Kanoën en raften op deze rivier is populair.


De Oranjerivier is met 2160km de langste rivier van Zuid-Afrika.

Toeristische trekpleisters: Deze provincie trekt niet veel toeristen, maar het landschap is zeker de moeite waard. Richting het oosten en de Drakensbergen veranderen de velden in bergen en kan je goed hiken. Ook is kanoën en raften op de rivier populair. 
Leuk om te weten: Mandela zei ooit over deze staat: No matter what my mood. When I am here I feel that nothing can shut me in, that my thoughts can roam as far as the horizons.
Lees ook: Meer uitleg over Bloemfontein lees je in de hoofdstad van Zuid-Afrika (waarvan Bloemfontein er een is). 

KwaZulu-Natal (Drakensbergen, Hluhluwe-Imfolozi Park, Valley of 1000 Hills)
Rechts van Vrijstaat ligt KwaZulu-Natal met als hoofdstad Pietermaritzburg. De grootste zwarte bevolkingsgroep van Zuid-Afrika, de Zulu’s, is de meerderheid in deze provincie. Durban is de grootste stad van KwaZulu-Natal en telt de grootste Indiase bevolking buiten India. Vooral het tropische klimaat en de mooie natuur trekt elk jaar veel toeristen. In het oosten liggen uitgestrekte stranden en in het westen vind je weer de Drakensbergen. In het Natal Drakensberg Park vind je zo’n 200 verschillende beschermde plantensoort. Maar ook  Hluhluwe-Imfolozi Park, een van de grootste wildparken in Zuid-Afrika, ligt in deze provincie. Ten oosten van Durban ligt The Valley of 1000 Hills. Dit is een prachtig gebied  heuvels, bossen, valleien en rivieren.


'Durbs' is de derde grootste stad van Zuid-Afrika

Toeristische trekpleisters: Drakensbergen, de Elephant Coast, Hluhluwe-Imoflozi, Natal Drakensberg Park, Hluhluwe-Imfolozi Park. 
Leuk om te weten: Elk jaar tussen mei en juli zwemmen miljoenen sardines vanuit de koude Atlantische Oceaan naar de warmere Indische Oceaan. Op dit natuurverschijnsel komen veel duikers af om de schollen vissen, maar ook haaien, dolfijnen, zeerobben en vogels te spotten. De beste plaats om dit spektakel te zien is in Port St. Johns aan de Wild Coast, omdat de vissen hier heel dicht langs de kust zwemmen. 
Lees ook: Top 19 must-see & do's in Durban.

Limpopo (Kruger Park) 
Op safari in het Kruger Park staat bij velen hoog op de to do lijst voor een rondreis door Zuid-Afrika. Het Kruger National Park ligt in de provincies Limpopo en Mpumalanga. De provincie Limpopo grenst aan Mozambique, Zimbabwe en Botswana.


Kruger Park is één van de grootste game reserves in Zuid-Afrika.

Toeristische trekpleisters: Het Krugerpark, safari.
Leuk om te weten: Veel soorten tropisch fruit komen uit Limpopo zoals bananen, lychees, ananas, mango, avocado en papaya.
Lees ook: de lijst van KaapstadMagazine.nl met mooie wildparken in Zuid-Afrika.

Mpumalanga (Kruger Park, Blyde River Canyon)
Ook in deze provincie moet je zijn voor het Kruger National Park. Mpumalanga is de op één na kleinste provincie van Zuid-Afrika en de hoofdstad ervan is Nelspruit. Behalve het Kruger Park ligt in deze regio ook de op twee na grootste ravijn van de wereld: de Blyde River Canyon. Watervallen, rotsen, grote hoogtes en veel flora en fauna zorgen voor prachtige uitzichten, wandelroutes en foto's voor in je Zuid-Afrika plakboek.


Blyde River Canyon; 26km lang en ongeveer 800 meter diep. 

Toeristische trekpleisters: Het Kruger Park, de Blyde River Canyon.
Leuk om te weten: Mpumalanga betekent in Swazi, Xhosa, Ndebele en Zulu: The place where the sun rises.
Lees ook: Alles over de een onvergetelijke safari in Zuid-Afrika (waaronder in het Krugerpark). 

Gauteng (Johannesburg, Pretoria)
Naast Mpumalanga aan de westzijde ligt de kleinste provincie van Zuid-Afrika, Gauteng. De kleinste, maar wel één van de belangrijkste provincies van het land. Met Johannesburg als hoofdstad is Gauteng economisch gezien veruit de belangrijkste provincie. Ook Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika, bevindt zich hier.
Het landschap van Gauteng is voornamelijk vlak. Het noorden is subtropisch en gaat over in droge savanne. Daarnaast biedt Gauteng attracties als diverse kleine natuurgebieden en botanische tuinen met inheemse vegetatie. Waar veel toeristen op af komen is het Apartheid Museum in Johannesburg. In het noorden van Johannesburg zijn de oudste menselijke botten gevonden.


Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika

Toeristische trekpleisters: Johannesburg (Apartheidmuseum, Soweto township) en Pretoria.
Leuk om te weten: Gauteng betekent ‘plaats van goud’ wat niet zo gek is aangezien 40% van de goudreserves ter wereld in deze provincie ligt.
Lees ook: must do & see’s in Johannesburg.

Noordwest (Sun City, Pilanesberg, Madikwe)
Ten westen van Gauteng ligt de provincie Noordwest. Eén van de grootste toeristische bezienswaardigheden van Noordwest is Sun City: een bijna hysterisch groot entertainmentcentrum met eigen vliegveld, het grootste casino ter wereld en onnoemelijk veel resorts. Het park staat in schril contrast met het nabij gelegen natuurpark Pilanesberg, waar je malariavrij de Big Five kunt spotten. Een andere aanrader is het Madikwe Private Park – een van de mooiste, maar tevens meest prijzige wildparken van Zuid-Afrika, waar je bovendien de op één na grootste olifantenpopulatie kunt zien.


Madikwe Private Park is een 75.000 hectare Big Five wildpark. 

Toeristische trekpleisters: Sun City, Pilanesberg National Park.
Leuk om te weten: Gokken was lange tijd verboden in Zuid-Afrika en Sun City was toen de enige plek in het land waar gokken legaal was.
Lees ook: KaapstadMagazine.nl stelde lijst met top golfbanen in Zuid-Afrika samen. Eén daarvan is te vinden in Sun City. 

Tot slot: wat is de hoofdstad van Zuid-Afrika?
Na dit overzicht van de provincies van Zuid-Afrika mag een van de meestgestelde vragen over Zuid-Afrika niet ontbreken: wat is nou precies de hoofdstad van Zuid-Afrika? Je leest het uitgebreid in ons artikel ‘Wat is de hoofdstad van Zuid-Afrika?’. 

Door Salwa van der Gaag

Heb je je rondreis door Zuid-Afrika uitgestippeld of wil je weten wat je mee moet nemen tijdens een vakantie in Kaapstad? Vink deze checklist af en je bent klaar voor de reis! 

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika