Port Elizabeth aan de Garden Route & Tuinroute| Vakantie Kaapstad & Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Port Elizabeth: begin- of eindpunt van de Garden Route

Wat te doen, waar te eten en waar te slapen in ‘PE’ tijdens je rondreis langs de Tuinroute?

Een vakantie langs de Garden Route (de Tuinroute) begint of eindigt voor veel mensen in Port Elizabeth, een van de grootste steden van Zuid-Afrika, gelegen in de Oostkaap op zo’n 750km afstand van Kaapstad. De stopover in Port Elizabeth is voornamelijk ingepland omdat ze naar Port Elizabeth vliegen en vanuit daar de Tuinroute beginnen, of na een reis langs de Garden Route vanaf Port Elizabeth juist weer terugvliegen naar Kaapstad, of doorvliegen naar elders in Zuid-Afrika. Officieel hoort Port Elizabeth niet bij de Garden Route, maar omdat veel mensen hier starten of eindigen nemen wij het mee in ons uitgebreide overzicht van de Tuinroute.

In 1488 werd Port Elizabeth voor het eerst door Europeanen ontdekt, namelijk door Portugese verkenners die het gebruikten als ‘landing place with fresh water’. De stad Port Elizabeth werd pas veel later gesticht: in 1820 door Britse kolonisten. De naam Port Elizabeth stamt af van de ontdekker Rufane Donkin die het naar zijn vrouw Elizabeth vernoemde. Tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) werd de haven van Port Elizabeth gebruikt als doorvoerplek voor soldaten, paarden en materialen.

Port Elizabeth
Port Elizabeth is voor veel mensen vaak niet meer dan een stopover


Port Elizabeth - oftewel PE, The Bay, Die Baai, The friendly city of The windy City – zoals de stad ook wordt genoemd, is de vijfde grootste stad in Zuid-Afrika en heeft de derde grootste haven van het land. Het ligt in de Oostkaap provincie aan de Algoabaai, op de scheiding van de Indische en Atlantische Oceaan. Port Elizabeth staat voornamelijk bekend als studentenstad maar ook door de industriële en commerciële activiteiten. Daarnaast geven we ruiterlijk toe dat PE niet bepaald bekend staat als een mooie stad, noch als een stad waar je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika per se wil verblijven. Het advies luidt: begin of eindig hier de Tuinroute, maar blijf vooral niet te lang hangen. 

Afstanden & reistijden vanaf Port Elizabeth
Naar Addo Elephant Park – 80km – 1 uur en 20 min
Naar Tsitsikamma National Park – 180km – 2 uur en 20 min
Naar Knysna – 260km – 3 uur en 10 min
Naar Wilderness – 310km – 3 uur en 50 min 
Naar George –320km – 4 uur
Naar Mossel Bay – 370km – 4 uur en 30 min
Naar Oudtshoorn – 360km – 4 uur en 40 min 
Naar Swellendam – 530km – 6 uur en 40 min
Naar Kaapstad – 750km – 9 uur en 10 min

Voor een overzicht van alle afstanden van en naar plaatsen aan de Tuinroute, bekijk dan onze 
Map van de Garden Route

Activiteiten in Port Elizabeth
Eerlijk is eerlijk: er is niet bijster veel te doen in Port Elizabeth. De meeste toeristen nemen vaak niet eens de moeite om de stad daadwerkelijk in te gaan om deze te ‘ontdekken’. Wie dat wel zou doen, komt ongetwijfeld uit bij een van onderstaande bezienswaardigheden.

Donkin Heritage Trail
Een vijf kilometer lange wandelroute die je naar meer dan 50 belangrijke historische plekken in Port Elizabeth brengt. Interessante plekken die je onderweg bezichtigt zijn onder andere de Campanile toren, het marktplein van de stad en St Mary’s Anglican Cathedral. Via de website kun je een kaart inclusief wandelroute downloaden: www.nmbt.co.za.

Historische sites, musea en andere bezienswaardigheden in Port Elizabeth
The Red Location Museum
The Red Location Museum heeft een bijzondere locatie: in de township New Brighton. The Red Location museum ‘bespreekt’ de Apartheid en zoomt in op de landelijke strijd tegen het kwaad uit deze duistere periode in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Voor meer informatie kijk op de website www.nmbt.co.za.

Nelson Mandela Metropolitan Art Museum
Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum (eerder bekend als King George VI Gallery) ligt bij de ingang van de St George’s Park in Port Elizabeth. Het museum heeft een collectie van Zuid-Afrikaanse kunst met een focus op kunst uit de Oostkaap.  Meer informatie: www.artmuseum.co.za.

Port Elizabeth
Port Elizabeth heeft een aantal mooie musea en historische gebouwen

Jewish Pioneer Memorial Museum
Het Jewish Pioneer Memorial Museum werd opgericht voor de Joodse gemeenschap die in Port Elizabeth woonde. Het gebouw, gebouwd in Art Nouveau-stijl, was oorspronkelijk een synagoge. Naast dat het Jewish Pioneer Memorial Museum een plek is waar je meer leert over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap, is het gebouw qua architectuur zeer bijzonder. Meer informatie over dit museum vind je op www.nmbt.co.za.

Nelson Mandela Bay Stadium

Het grote stadion van Port Elizabeth werd gebouwd voor het WK Voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika plaatsvond. Tegenwoordig wordt het stadion nog gebruikt voor concerten, voetbal- en rugbywedstrijden en andere grote evenementen. Een rondleiding door het stadion boek je via www.nmbstadium.com.

Evenementen in en om Port Elizabeth
Jaarlijks vindt in PE het Splash Festival plaats: een vierdaags evenement met activiteiten voor jong en oud, sportwedstrijden (zowel op het strand als in het water) en live muziek. Houd de website www.nmbt.co.za in de gaten voor precieze data van het evenement.

Restaurants in Port Elizabeth
Vovo Telo
Vovo Telo is in heel Zuid-Afrika een opkomende naam: de keten opent in rap tempo vestigingen in Kaapstad en Johannesburg. Bij Vovo Telo hebben ze een passie voor brood, waardoor er veel gerechten zoals – versgebakken – brood en pizza geserveerd worden, evenals fijne salades en lekkere zoetigheden. Voor de lekkerste ontbijtjes en lunches kun je bij Vovo Telo eigenlijk nooit verkeerd gaan. Meer informatie en adressen vind je op www.vovotelo.co.za.

Fushin Sushi & Eastern Cuisine
Sushi restaurant ligt in Richmond Hill en serveert voornamelijk sushi en oosterse tapas. Prijzen bij Fushin liggen in een iets hogere prijsklasse. Meer informatie vind je op www.fushin.co.za.

The Old Austria Restaurant

Wanneer je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika de Europese keuken mist is een bezoek aan The Old Austria Restaurant een aanrader. Het restaurant is het oudste restaurant in Port Elizabeth (in de zin dat het al het langst bestaat) – en de menukaart is al die tijd een bron van Europese gerechten geweest (en gebleven). Meer informatie vind je op www.oldaustria.co.za  


Op het strand van Port Elizabeth krijg je makkelijk een dagje om

Campings, backpackers, guesthoues en hotels in het Port Elizabeth
Sand River Getaway
Camping Sand River Getaway ligt op ongeveer 60 kilometer van Port Elizabeth in de mooie omgeving van Wintershoek Mountain Range. Er zijn vijf vaste tenten van twee persoons- tot acht persoonstenten waar gasten kunnen verblijven - met je eigen caravan of camper op de camping staan is helaas niet mogelijk. Meer informatie vind je op www.sandrivergetaway.co.za.

Lungile Backpackers Lodge
Deze backpackers is gelegen in de wijk Humewood, op ongeveer vijf minuten loopafstand van de boulevard van PE. Het Lungile hostel heeft slaapzalen en privékamers, maar ook een camping waar gasten kunnen verblijven. Daarnaast kun je gebruik maken van de gezamelijke keuken, het zwembad en gratis wifi. Meer informatie vind je op www.lungilebackpackers.co.za.

Forest Hall Guest House
Forest Hall Guest House is een viersterren accommodatie (self-catering of bed & breakfast) in Port Elizabeth, gelegen tegenover het Little Walmer Golf Course. De guesthouse heeft een zwembad en een mooie tuin, waarvoor je qua prijsklasse een gemiddelde prijs betaalt. Bekijk voor meer informatie de website van het guesthouse: www.foresthall.co.za.

The Boardwalk Hotel

Het grote vijfsterren Boardwalk Hotel in PE heeft maar liefst 140 kamers die allemaal uitzicht op zee hebben. Dit luxe hotel heeft een spa, fitnesscentrum en verwarmd binnenzwembad. Het hotel ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de promenade van Port Elizabeth en is onderdeel van de grote hotelketen Sun International, en derhalve ook een duurdere optie. Meer info: www.suninternational.com/boulevard.

Meer informatie over Port Elizabeth en omgeving vind je op de website van Port Elizabeth Tourism Office.

Ultieme checklist voor je vakantie naar Zuid-Afrika
Op zoek naar de ultieme checklist voor je vakantie in Zuid-Afrika? Ziehier de checklist van A tot Z voor informatie alle praktische vragen, must-knows, tips en tricks om geheel voorbereid in het vliegtuig te stappen.

Meer informatie over alle plekken langs de Garden Route en de leukste hotels, B&B’s, guesthouses, backpackers en verschillende tips voor restaurants in deze plekken, vind je in onze sectie ‘Reizen langs de Tuinroute‘. Daarin onder meer tips voor accommodatie en activiteiten in plaatsen als George, Knysna, Wilderness, Plettenberg Bay, Mossel Bay en Jeffrey’s Bay, maar ook over Swellendam en Oudtshoorn. Plus: een uitgebreid overzicht van een safari in Addo Elephant Park en tips voor accommodatie in het park.

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten via Facebook en Twitter om meer te weten te komen over de verschillende manieren om in Zuid-Afrika te reizen. In onze gratis maandelijkse nieuwsbrief lees je elke maand de leukste artikelen en het nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we dagelijks op Instagram.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description