Overland reizen Afrika | Rondreis Vakantie Zuid-Afrika

Overland tour door Zuidelijk Afrika

Rondreizen door Zuid-Afrika kan op talloze avontuurlijke manieren. Ken je de Nomad-methode al?

 

Natuurlijk kun je vanaf Schiphol het vliegtuig pakken naar Kaapstad, daar een paar dagen genieten van al het moois en bijzonders van de stad, vanaf daar met een gehuurde auto de Garden Route naar Port Elizabeth rijden en - na een pitstop voor een safari in het Kruger Park – vanaf Johannesburg weer terugvliegen naar Amsterdam. En natuurlijk heb je dan een waanzinnig mooie vakantie in Zuid-Afrika, no argument there.

Voor wie misschien iets meer spanning, avontuur en onverwachte elementen in een vakantie in Afrika zoekt, ging KaapstadMagazine.nl op zoek naar alternatieve overland tours in Zuid-Afrika en daarbuiten; dat is pas echt rondreizen.  

We kramen terecht bij Nomad, een Overland Adventure Operator met haar hoofdkantoor in Kaapstad. Daar vind je de vele tientallen trucks van de touroperator, waarvan dagelijks vanaf verschillende locaties in Zuidelijk Afrika overland tours vertrekken. Hieronder lees je een mooi reisverslag van onze trip vanaf Kaapstad. Maar je kunt ook in een versnelde versie al onze hoogtepunten lezen van deze bijzondere overland tour in Zuidelijk-Afrika!

Van Kaapstad naar Victoria Falls, Zimbabwe
Onze startplaats: Moederstad Kaapstad. Onze eindbestemming: Swakopmund, Namibië. In een luttele week zagen wij, vanuit de stoelen van onze prima uitgeruste overland truck, het prachtige Zuid-Afrikaanse landschap veranderen in het evenzo prachtige (woestijn)landschap van Namibië. Toen wij in Swakopmund onze internationale groep uitzwaaiden om weer huiswaarts richting Kaapstad te keren, reed de truck in door via het Etosha National Park in Noord-Namibië, langs de Ovakanga Delta in Botswana met als eindbestemming de beroemde Victoria Falls in Zimbabwe.

De groepen tijdens de overland tours bestaan uit maximaal 24 personen. Hoewel we even rekening hielden met de mogelijkheid terecht te komen in een bus vol overmatig enthousiaste hormonale backpackers, bleek dit allerminst het geval. Mind you: onze oudste reisgenoot was een 72-jarige Fransman (met de energie van een 27-jarige, dat dan weer wel). Over het algemeen zul je tijdens de overland tours van Nomad vooral reislustige avonturiers tussen de 20 en de 40 jaar van all over the world tegenkomen, vertelt driver Dzinghi. “Want avontuur, interesse en reislust is van alle leeftijden en nationaliteiten, nietwaar?”

vakantie zuidafrika

Avontuur en cultuur hand in hand
In de truck liggen je tent en matrassen voor je klaar. Enige dat jij mee moet nemen is een slaapzak. Drie keer per dag wordt er voor je gekookt (en lekker!) door de meereizende private cook. In ons geval fungeerde deze nomadische kok ook uitermate briljant als encyclopedische travel guide – meneer Tsabang wist werkelijk alles over Zuid-Afrika, de natuur, de volken en de geschiedenis.

Tijdens onze overland tour deden we verschillende spectaculaire landschappen aan. Vanuit Kaapstad reed de truck naar de beroemde Cederbergen in het noorden van het land, alvorens we een dag later bij de Orange River de grens met Namibië overstaken. In de dagen die volgden bezochten we de indrukwekkende Fish River Canyon (waar we een diner bij zonsondergang hadden!), beklommen we bij zonsopgang de beroemde Dune 45, een van de meest bekende iconische rode zandduinen in het Namib Laukluft National Park. Natuurlijk ontbrak ook de Sossusvlei en de zogeheten ‘Valley of Death’ in het park niet, allemaal schitterende plekken die je eens in je leven gezien zou moeten hebben.  

Overigens is het naast het avontuur, ook duidelijk een doel van Nomad Tours om reizigers kennis te laten maken met al deze aspecten van het continent. Zo bezoek je tijdens je reis door de verschillende landen meerdere malen projecten (o.a. het !Kwatthu Park een uurtje ten noorden van Kaapstad waar je leert over de San-volken) en verschillende plaatsen die je meer inzicht geven in de cultuur, historie en achtergrond van Zuidelijk Afrika. 

reizen zuidafrika

Reisdagen in de truck zijn soms langer dan andere, en natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de wegen. Maar stops zijn er genoeg, veelal op bijzondere plekken en uitzichtspunten, en vaak vergezeld van een lekker koud drankje of beter nog, van een verfrissende duik in een nabijgelegen zwembad of meer. 

Houd je niet zo van kamperen? Voor die reizigers biedt Nomad ook de accomodated overland tours aan, die uiteraard wel duurder zijn dan de camping-variant. De route is precies hetzelfde als de kampeervariant, maar in plaats van op campings, neem je na de rit in de truck dagelijks je intrede in een lodge of backpackers.

Kijk voor meer informatie over de reizen van Nomad op hun website www.nomadtours.co.za (ook beschikbaar in het Nederlands). Vergeet niet te vragen naar speciale KaapstadMagazine-kortingen!

Een paar voorbeelden van kampeervakanties die je vanaf Kaapstad kunt doen:
- van Kaapstad naar Port Elizabeth (de Garden Route) – 7 dagen
- van Kaapstad naar Swakopmund, Namibië – 7 dagen
- van Kaapstad naar Windhoek (via Etosha National Park), Namibië – 12 dagen
- van Kaapstad naar Durban (via de Garden Route, Addo Elephant Park en Lesotho) – 13 dagen
- van Kaapstad naar Victoria Falls, Zimbabwe (via Okavanga Delta, Botswana) – 21 dagen
- van Kaapstad naar Kruger Park (via Namibië, Botswana en Zimbabwe) – 26 dagen

... en nog veel meer variaties van reizen in en rond Zuid-Afrika zijn denkbaar. Daaronder vallen onder meer ook reizen naar het Swaziland, Mozambique, Zanzibar, Zambia, Tanzania (Kilimanjaro Trek), Malawi en Uganda. Maar ook een duiksafari van 20 dagen in Zuid-Afrika en Mozambique behoort tot de mogelijkheden!

Wil je op de hoogte gehouden worden het leukste nieuws en things to do in Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter! De allermooiste foto’s van de mooiste stad ter wereld posten we dagelijks op Instagram. Like! 

zuid-afrikaans theater in nederlandBeleef een Zuid-Afrikaanse Road Trip in ...

Nu in Nederland! Een uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis: "De ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika