Auto huren en openbaar vervoer Kaapstad | Rondreizen en auto huren vakantie Zuid-Afrika

Hoe werkt het openbaar vervoer in Kaapstad?

Een auto huren in Zuid-Afrika is een goede optie, maar vergeet niet dat je ook prima gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Kaapstad.

Veel mensen die op vakantie deze kant opkomen, kiezen ervoor om een auto te huren in Zuid-Afrika. Dit maakt het reizen beduidend gemakkelijker, maar wat mensen vaak niet weten is dat het openbaar vervoer van Kaapstad ook zeer goed geregeld is.

Net als in elke wereldstad is ook in Kaapstad een veelvoud aan taxi's, bussen en treinen om van A naar B te komen. We noemen graag de verschillende mogelijkheden om tijdens je vakantie in Kaapstad ook zonder huurauto veilig je weg te vinden.

1. De ‘standaard’ optie: MyCiTi openbaar vervoer in Kaapstad
De MyCiTi bussen (bussen met rood/blauwe logo) maken sinds 2010 deel uit van het netwerk van openbaar vervoer in Kaapstad. Dit bedrijf volgt een uitgebreide en efficiënte route langs de Atlantic Seaboard en biedt ook een airport shuttle aan die je voor ongeveer R60 van en naar het Civic Centre tot aan het vliegveld brengt.Om de bus in de stad te nemen heb je een zogeheten MyConnect card nodig, die je opwaardeert met een geldbedrag. Deze kaart is te koop bij supermarkten en kleine kiosken. Voor een bus naar het vliegveld heb je deze kaart niet perse nodig. Voor meer informatie kun je kijken op de website van MyCiTi.

myciti bussen kaapstad
Schoon, veilig en 99% van de keren op tijd: de MyCiTi bussen

2. De goedkope, ‘local is lekker’ optie: Minibus taxis (‘minibusjes’) in Kaapstad
Deze ‘taxibusjes’ – te herkennen aan hun getoeter, interessante rijstijl en vaak luide muziek uit de boxen – hebben plek voor 14 - 16 passagiers en je vindt ze overal: zowel in het centrum als in de buitenwijken en de townships. De kosten beginnen vanaf ongeveer R5 en gemiddeld kost het niet meer dan R15 a R20. De busjes rijden zowel in Kaapstad en de buitenwijken, naar Camps Bay, tot zover als Hout Bay. Vanuit het raam wordt door de ‘gaartjie’ geschreeuwd waar het bewuste busje heenrijdt, en of je in wil stappen. Contant geld meenemen is een vereiste, en zelf zeggen wanneer je eruit wil (‘please stop, driver’) is the way to go.

minibusjes Kaapstad
Af en toe is het dringen geblazen in de altijd gezellige minibusjes in Kaapstad

3. De ‘old school optie’: Golden Arrow bussen
De Golden Arrow bussen bussen (witte bussen met oranje-groen logo) zijn al rond de 150 jaar actief in Kaapstad. Pendelaars kunnen de bussen vinden bij de toegewezen busstops door de stad heen. Het hoofdstation bevindt zich op Strand Street (tegenover de Grand Parade). Prijzen beginnen bij R4 en je kunt contant betalen in de bus. Voor meer informatie bekijk je de website van Golden Arrow Bus Services.

4. Metrorail: met de trein van en naar Kaapstad
Metrorail (onder locals ook wel bekend als ‘metrofail’) is een manier van reizen in Kaapstad per trein. Dagelijks komen duizenden mensen met de trein vanuit de buitenwijken en townships naar het centrum van Kaapstad. In realiteit zijn er maar weinig toeristen die gebruik maken van de trein. Dit heeft deels te maken met het feit dat ze naar buitenwijken gaan waar er voor toeristen niet veel interessants te zoeken is, en deels ook om de veiligheid. De route die wél geliefd is bij toeristen is de trein van Kaapstad naar Boulders Beach waar je de beroemde pinguïnkolonie kan bezoeken. Deze trein gaat langs de zuidelijke kustlijn van Kaapstad en komt langs populaire kustplekjes zoals Muizenberg, Kalk Bay en Simon's Town. De kosten hangen af van het aantal afgelegde kilometers en de keuze van stoel (Metroplus of Metro) en variëren van R7 tot R22 voor een enkele reis. Als je meer wilt weten, ga dan naar de website van Metrorail.

treinen reizen kaapstad
Met de trein reizen rondom Kaapstad: locals doen het elke dag, toeristen maar weinig

5. De ‘luxe’ optie: Taxi's
Alhoewel de taxi niet de meest goedkope optie voor vervoer in Zuid-Afrika is, zijn taxi's wel handig wanneer je bestemming niet makkelijk te bereiken is met openbaar vervoer, of als je ’s avonds van A naar B wilt. De kosten kunnen schelen per taxibedrijf, maar over het algemeen bedragen ze R10 per kilometer, met R30 à R40 als minimale ritprijs.

Goed om te weten: spreek van te voren een prijs met de chauffeur af. Alternatief: de meter laten lopen, zodat je achteraf niet meer betaalt. Het is handig om het nummer van een fijne taxichauffeur die je ontmoet, meteen op te slaan in je telefoon zodat je hem vaker kunt gebruiken.

taxis kaapstad
Zoals ze dat in Kaapstad noemen: dit is een 'meter taxi' (ter differentiatie van de witte minibusjes die in de volksmond ook taxi's genoemd worden)

6. De ‘Europese’ optie: Uber
Terwijl Uber in Nederland onlangs onwettig verklaard werd, rijden de Ubertaxi's in Kaapstad nog altijd naar hartelust rond. Uber werkt via een gelijknamige app die je op de meeste smartphones kunt downloaden en de applicatie is gemakkelijk te gebruiken. Kortom: zorg dat je de app voor je vakantie in Zuid-Afrika al op je telefoon hebt staan, of download ‘m in het hotel (gebruikmakend van gratis wifi). Je kunt dan moeiteloos een Uber-Rit bestellen, vanaf waar in Kaapstad je ook bent naar het restaurant, hotel of het strand.

Tot slot: hoe veilig is het openbaar vervoer in Kaapstad?
Ons antwoord: veilig! Als je gebruik maakt van de bus, de taxi instapt of een Uber pakt: let op je spullen zoals je dat waar ook ter wereld doet als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, In de tram in Amsterdam let je ook goed op je zakken en je handtas, nietwaar?

Met als kanttekening dat de trein wellicht niet de meest plezierige en 100% veilige manier van reizen in Kaapstad is. Tenzij je samen met locals (vrienden die je hier in Kaapstad hebt die vaker de trein pakken, bijvoorbeeld) reist, is de trein niet per se een manier van reizen die we aanraden.

Happy traveling!

Op zoek naar tips voor autoverhuur in Kaapstad? Bekijk dan waar je goedkoop een auto kan huren in Kaapstad. En wist je dat er in Kaapstad geen parkeermeters, maar zogenaamde 'car guards' het parkeerbeleid beheren? Lees het in ons artikel over parkeren in Kaapstad.

Meer weten? Bekijk ons artikel met de meest gestelde vragen over reizen in Zuid-Afrika, wellicht (lees: waarschijnlijk) staat je vraag ertussen.

Voor al het laatste (vakantie)nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Facebook en via Twitter. De mooiste foto’s van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we regelmatig op Instagram.

zuid-afrikaans theater in nederlandBeleef een Zuid-Afrikaanse Road Trip in ...

Nu in Nederland! Een uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis: "De ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika