Township tour in Kaapstad| Overnachten in een krottenwijk in Zuid-Afrika

Lungi's B&B Khayelitsha

Lungi's Bed & Breakfast in township Khayelitsha

At Lungi's B&B in Khayelitsha guests can indulge
in traditional Xhosa cuisine, walk the streets of
the township as well as interact with locals in a special way.
 
Sivivane Crescent | Khayelitsha
www.lungis.co.za
info@lungis.co.za
Lungi's B&B

Lungi's Bed & Breakfast in township Khayelitsha

Een unieke ervaring tijdens je vakantie in Zuid-Afrika: overnachten in een township in Kaapstad

Je kunt natuurlijk gewoon een hotel of bed & breakfast in Kaapstad boeken tijdens je vakantie in Zuid-Afrika, maar als je op zoek bent naar een echt bijzondere ervaring boek je een (of meer) overnachting(en) bij Lungi's Bed & Breakfast. Lungi’s B&B ligt namelijk in Khayelitsha, de op één na grootste township van heel Zuid-Afrika. Khayelitsha – zo’n 30km ten zuidoosten van het centrum van Kaapstad – wordt bevolkt door zo'n twee miljoen mensen en betekent letterlijk 'nieuw thuis' in Xhosa.

May all who come as guests, leave as friends
Als Lungi Sotyingwe trots de deur van haar bed & breakfast voor ons opent is het eerste wat mij opvalt de tekst op de muur: "Welcome. May all who come as guests, leave as friends." Ik krijg het gevoel dat dat zomaar eens zou kunnen kloppen. Lungi geeft ons een rondleiding door haar huis. In tegenstelling tot de vele shacks die we onderweg zagen, is Lungi's B&B relatief groot en modern. Het heeft een hoog plafond, strakke witte muren en in elke kamer een gekleurde muur, die voor een vrolijke sfeer zorgen.

Lungi's B&B
Lungi heet je graag welkom in haar huis

Lungi's B&B opent al in februari 2010, toentertijd in een ander huis. Lungi lacht als ik haar vraag naar hoe de B&B tot stand gekomen is. "Het begon in 2009. Ik had nauwelijks werk op dat moment en ontmoette this crazy Dutch woman – Marijke –die me vroeg wat ik nou echt wilde. Toen ik haar vertelde dat ik heel graag mijn eigen B&B wilde, beloofde ze me te helpen. Ik geloofde het niet." Maar Marijke maakt haar belofte waar en zorgt er samen met de Nederlandse Anika (die ook in Zuid-Afrika woont) en Lungi voor dat Lungi's huis omgetoverd wordt tot B&B.

Het noodlot slaat toe
De B&B slaat aan en wordt snel goed gevonden, door zowel locals als toeristen. Maar in december 2014 slaat het noodlot toe en wordt Lungi's getroffen door een grote brand. "Het was verschrikkelijk", vertelt Lungi. "Er was niks meer van over." Ze voegt eraan toe dat er gelukkig alleen materiële schade was, niemand raakte gewond. Lungi geeft echter niet op en met hulp van vrienden en van Marijke en Anika wordt de B&B volledig herbouwd en in september 2015 heropent Lungi haar B&B.

Lungi's B&B
Hier voel je je toch meteen thuis?

De B&B 2.0 is groter en steviger dan de vorige, met twee ruime, kleurrijke gastenkamers met eigen badkamer, twee slaapkamers voor Lungi en haar gezin, een ruime eet- woonkamer en een keuken waarin Lungi de lekkerste Afrikaanse gerechten voor je klaarmaakt. Het geheel doet knus aan, waardoor je je er meteen thuisvoelt. Als we aan de grote, houten eettafel in het midden van de woonkamer zitten, vertelt Lungi dat de tafel als ontmoetingsplek dient. "Iedereen die hier binnenloopt, heeft een verhaal. Deze tafel is de plek om dat verhaal te delen."

Eat, sleep, explore
Gasten kunnen gebruikmaken van verschillende opties die Lungi ze biedt; de zogenaamde 'eat', 'sleep' en 'explore' opties. Logées kunnen kiezen of ze in de Red Room met tweepersoonsbed of in de Blue Room met twee aparte bedden willen slapen.

Uiteraard kom je er niet onderuit om ook te kiezen voor het overheerlijke eten van Lungi (hoewel dat een minder goed idee is als je op de lijn wil letten), dat bestaat uit traditionele Afrikaanse gerechten als chakalaka met kip, pap, vetkoek en potjiekos. Ook neemt Lungi je graag mee op ontdekkingstocht door Makhaza, de wijk in Khayelitsha waar ze woont.

Lungi's B&B Khayelitsha
Lungi neemt je graag mee op ontdekkingstocht door Khayelitsha

Tour door Khayelitsha
Nadat Lungi ons haar verhaal verteld heeft, neemt ze ons mee op haar tour door haar wijk Kasi. We worden vergezeld door een groep kinderen, die allemaal onze handen vast willen houden en uitgelaten "Abelungu!" roepen. Lungi legt uit dat dat blanke betekent in Xhosa – de taal die veel gesproken wordt in de townships. "Ze zijn blij dat jullie er zijn", voegt ze er glimlachend aan toe.

We bezoeken The Flower Man, die bloemen maakt van blikjes en die aan toeristen verkoopt. Ook mogen we een kijkje nemen in een schooltje en maken we kennis met een sangoma – een traditioneel Afrikaans genezer. Het leuke aan de tour is dat Lungi de hele gemeenschap erbij betrekt; zij is niet de enige die profijt heeft van haar B&B. Van the Flower Man die zijn bloemen aan toeristen verkoopt tot buren die parkeerplekken aanbieden en taxichauffeurs die gasten van en naar Kaapstad vervoeren, iedereen heeft een taak.

The Flower Man Lungi's B&B
The Flower Man maakt bloemen van blikjes

Keukenprinses Lungi
Teruggekomen bij de B&B spelen we buiten met de kinderen, waarna het tijd is voor de chakalaka met kip van Lungi. Het is heerlijk, en vooral heerlijk veel. Bij Lungi hoef je voor één ding absoluut niet bang te zijn: dat je met een lege maag naar bed gaat. Als je zelf denkt dat je nu écht vol zit, schept Lungi nog een keertje voor je op. Dat is precies wat Lungi het allerliefste doet, vertelt ze. "Ik hou ervan om voor mensen te zorgen en ervoor te zorgen dat ze zich thuis voelen en met mooie herinneringen weer weggaan."

Wat kost het?
Een verblijf bij Lungi's B&B is heel erg betaalbaar. Een kamer voor twee personen kost R600 per nacht, inclusief ontbijt. Als je alleen komt, betaal je daarvoor R450 (inclusief ontbijt). Voor een authentiek Afrikaanse lunch of diner van Lungi betaal je R150 per persoon.

Lungi's B&B Ninih
De kinderen zijn altijd blij je te zien


Tip: Heb je geen eigen vervoer om naar Lungi te gaan? Geen probleem, transport kan op aanvraag geregeld worden. 

Voor meer informatie en boekingen, zie de website van Lungi's B&B. Daar kun je ook een overzicht vinden van de andere activiteiten die Lungi aanbiedt. 

Door Ninih Vang

Deze 10 plekken die op je to-do lijstje moeten staan voor je vakantie in Zuid-Afrika kom je net als Lungi's niet snel tegen in je reisgids, maar zijn des te meer de moeite waard om een bezoek te brengen.

Like KaapstadMagazine.nl op Facebook, volg ons op Twitter en abonneer je op onze maandelijkse gratis nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika. Mooie foto's van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we dagelijks op Instagram

Events In Kaapstad
October 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

café rouxCafe Roux Noordhoek has an exciting ...

See Matthew Mole, The Kiffness, Fintry and more live at Café Roux this month

virtual_garden3Discover the McGregor Magic Virtual ...

Explore South Africa’s amazing biodiversity without leaving home

africamps7Discover South Africa with these great ...

From the pet-friendly Stanford Hills to a camp located on a large fishing dam in Limpopo

Watershed 2Known favourites and new discoveries at ...

825 square-meters of the best in African art, craft, design, and now beauty

robin_hoodLunch is sorted at Robin Hood Burger ...

Robin Hood in Kloof Street has basket lunch deals every day

The grill father The Grillfather is back with a hearty ...

Enjoy their 2.8kg pure beef patty and backyard braai vibes

spring_2Bradwell Spring: Vredehoek’s fresh ...

It’s the second formalised spring water collection point built by the City

spring_1Newlands Spring: Cape Town’s ...

Rules are in place to ensure everyone’s safety

VW_October_promotions4Barons Cape Town VW is open to the ...

Quicker services and courtesy cars for essential workers

Om RevolutionSlow flow mobile yoga with Om Revolution

You don’t have to go to a yoga studio to stay active

Cape Town International Kite Festival 1The sky’s the limit at this annual ...

The kite fest is going virtual for 2020: here’s what you need to know

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika