12 x de leukste weekendt(r)ips vanuit Kaapstad

KaapstadMagazine.nl

12 x de leukste weekendt(r)ips vanuit Kaapstad

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

12 x de leukste weekendt(r)ips vanuit Kaapstad

Fantastische getaways op max 2 uur rijden van Kaapstad voor tijdens je vakantie in Zuid-Afrika

Natuurlijk is een vakantie in Kaapstad prachtig, en veel mensen zullen zeggen dat je niet eens per se de stad uit hoeft om een heerlijke tijd te hebben. Dat is deels waar, maar vergeet vooral niet dat het gebied rondom de Moederstad nog veel meer moois, bijzonders en onvergetelijks te bieden heeft waar je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika toch zomaar een nachtje (of twee) door wilt brengen. 

Ziehier een aantal bijzondere bestemmingen om er een paar dagen tussenuit te piepen – in willekeurige volgorde genoemd uiteraard en allemaal op 1-2 uur rijden afstand, met uitzondering van de Tuinroute uiteraard.

(Last update: mei 2019)

1. Wijn proeven in de Wijnlanden
Ok, het is misschien niet de ‘hidden gem’ van de Westkaap, maar er is een reden waarom iedereen die op vakantie naar Kaapstad komt, per se een weekendje in de Wijnlanden door wil brengen. De prachtige wijngaarden, de natuur, de romantiek, de goede restaurants en natuurlijk de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. De bekendste wijndorpen zijn natuurlijk Stellenbosch en Franschhoek, die beiden prachtig zijn.  Ben je op zoek naar tips voor specifieke wijnhuizen die je wilt bezoeken? Bekijk dan vooral onze favoriete wijnhuizen in Franschhoek en de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch.  
Tip: De wijntours van Wine Flies zijn legendarisch!

wijnlanden vakantie zuidafrika
Dit is niet het Paradijs, dit zijn de Kaapse Wijnlanden. Dat is bijna hetzelfde. 

2. Bootje varen in Paternoster
Alsof de tijd even stilgestaan heeft en je beland bent in een vissersdorpje aan het begin van deze eeuw. Authentiek, pittoresk, een oase van rust – slechts enkele woorden die bij ons te binnen schieten als we aan Paternoster (zo'n 2 uur rijden ten noorden van Kaapstad) denken. Vergeet vooral ‘schilderachtig’ niet. Dit is de uitgelezen plek om een paar dagen uit te waaien op het strand, in een bootje te stappen met de vissers en mee te hengelen en elke avond verse kreeft te eten. Let op: in het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn in Paternoster, de maanden om het hoogseizoen heen zijn wat dat betreft aantrekkelijker. Let op: je kunt alleen door de week met de vissers mee de zee op; om de visvangst enigszins te beperken en het ecosysteem niet te beschadigen is dit in het weekend niet toegestaan.

zula paternoster
Tip: Slapen in je prive-strandhuis Zula Beach house. Mooier dan dit wordt het niet. 

3. Glampen op een van de boutique campsites van AfriCamps
Sinds 2015 heeft Zuid-Afrika kennisgemaakt met het fenomeen 'glamping' - met dank aan de Nederlandse Jeroen en Manou die met AfriCamps het concept in dit land introduceerden. En met groot succes, want inmiddels zijn er al op drie verschillende plekken camp sites geopend: in Oudtshoorn (aan de R62), Swellendam en Robertson. En geloof ons: daar wil je heel erg graag een weekendje - of langer - doorbrengen. De tenten zijn luxe, de omgeving prachtig en het alles-mag-niets-moet-gehalte is enorm hoog. Like!
Lees hier meer over AfriCamps

glamping africamps
De 'tent' van AfriCamps - deze foto is genomen aan de dam van de campsite in Robertson

Tip: huur een authentieke Beetle via Fun Car Cape Town - superleuk én megafotogeniek! 

4. Walvissen spotten in Hermanus
Ben je tussen de maanden augustus en november in Kaapstad? Dan kan een bezoek aan Hermanus niet ontbreken. Hoewel de meningen erover hoogstwaarschijnlijk verschillen, vinden wij persoonlijk de walvissenhoofdstad van de wereld buiten het seizoen iets minder de moeite van het bezoeken waard. Hoewel, de prachtige kustlijn en het heerlijke strand zijn natuurlijk ook de overige maanden een fijne uitvalsbasis en in de buurt kun je mooie wandelingen maken. Maar feit is: als je hier in het juiste seizoen bent, maakt een up close and personal met de walvissen elk bezoek aan Hermanus meer dan de moeite waard.
Tip: Walvissen spotten 2.0 - stap in een kayak voor een extra dimensie aan je ontmoeting. Lees er meer over in het artikel ‘Kayakken met walvissen in Hermanus’. 

walvissen spotten zuidafrika
Ongelooflijk, adembenemend, indrukwekkend, en bedenk gewoon nog een paar van dat soort superlatieven en dan heb je een beetje een idee van hoe het is om walvissen in het echt te zien

5. Genieten in de Hemel en Aarde Vallei
Aangezien Stellenbosch en Franschhoek zoveel aandacht naar zich toe trekken, zijn er veel mensen die niet weten van het bestaan van de Hemel en Aarde Vallei. En dat is, op z’n zachtst gezegd, zonde. Deze vallei ligt tussen Hermanus en Caledon en is een van de allermooiste stukjes wonderschoon natuur die je ooit zal zien. Vanaf Hermanus neem je afslag R320 en rijd je zo de vallei in. Je kunt hier bij verschillende estates slapen, een absolute aanrader.
Tip: Lunchen bij Mogg’s Country Cookhouse (geopend van woensdag tot en met zondag).

hemel en aardevallei zuidafrika
Ajb niet verder vertellen, want dan lukt het nooit meer om een plekje te krijgen bij Mogg's

6. Bushman art bekijken, braaien en rooibosthee drinken in de Cederberg
Op ongeveer twee uur rijden van Kaapstad vind je een prachtig natuurgebied – de Cederberg. Kort voor the Cerderberg Mountains of the Cederberg Wilderness Area. En wildernis is het hier zeker, maar aan dit prachtige natuurgebied kleeft ook een bijzonder stuk geschiedenis – het is het gebied waar de Bosjesmannen lang geleden leefden. Terug te zien aan de prachtige Bushman rock art die je hier kunt bekijken. Maar waar de meeste mensen zo vaak als ze kunnen richting Cederberg voor rijden, is om te hiken, rotsen te klimmen, te zwemmen in de vele bergbeekjes en/of gewoon te genieten van het buitenleven en de prachtige natuur. Leuk om te weten: de Cederberg is waar de echte Zuid-Afrikaanse rooibosthee vandaan komt. Nog leuker om te weten: op de meeste plekken heeft je mobiele telefoon geen bereik (bliss).
Tip: Huur een mountainbike en verken de Cederberg te fiets – er zijn speciale mountainbiketrails.

vakantietips zuidafrika
Prachtig natuurgebied (waar rooibosthee oorspronkelijk vandaan komt): de Cederberg

7. Kitesurfen en strandjutten in Langebaan
Wie van kitesurfen houdt, is in de Westkaap hoogstwaarschijnlijk een zeer gelukkig mens. Op een kwartiertje rijden ben je in Blouberg, daar waar de grote kitesurfers der aarde regelmatig trainen en genieten. Maar wie wat meer tijd heeft en naast fantastische wind en golven, ook graag geniet van een prachtig plaatje (met alle respect, Blouberg is niet het mooiste stukje Westkaap) – rijdt langs de westkust richting het noorden naar Langebaan. Een prachtige lagune met azuurblauw water ligt voor je klaar. Dit is de plek waar je naartoe gaat voor een ‘intensieve’ cursus kitesurfen, en je tegelijkertijd een van de mooiste plekjes in de buurt van Kaapstad ontdekt.

langebaan zuidafrika
Een van de mooiste plekken ter wereld om te (leren) kitesurfen: Langebaan. Vooral de lagune bij Shark Bay is ongenadig mooi

8. Vogels en bloemen spotten in het West Coast National Park (of een van de andere SANParks)
De nationale natuurparken van Zuid-Afrika zijn een absolute must-do op de lijst voor een vakantie in Zuid-Afrika. De meeste mensen kunnen dit meestal na afloop ook wel afvinken; Cape of Good Hope (bij Cape Point) is een van de grootste toeristische trekpleisters en onderdeel van het Table Mountain National Park. SAN Park staat trouwens voor South African National Park, waarvan er in het hele land zo’n twintig zijn, waaronder het bekende Kruger Park. West Coast National Park ligt tussen Yzerfontein en Langebaan langs de R27 en huist zo’n 60.000 vogels. Geliefd onder wandelaars en mountainbikers. Absolute hotspot is de schitterende baai van Saldanha Bay en het (privé)strand van Churchhaven.
Tip: September is het flower season - dan groeien de mooiste bloemen in alle kleuren in het West Coast National Park.

weekendjes weg kaapstad
Vooral tussen augustus en oktober wil je echt heel graag de bloemenvelden in het West Coast National Park gaan kijken (en ruiken). Prachtig!

9. Groeien en bloeien aan de Garden Route
Dit is de enige weekendt(r)ip die a) niet op minder dan twee uur rijden van Kaapstad ligt en b) waarvoor slechts een weekend lang niet genoeg is. Desondanks mag hij niet in dit lijstje ontbreken: de Tuinroute is niet voor niets een van de absolute must-do's tijdens je vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika – er zijn weinig routes die betrekkelijk kort zijn, maar waar je onderweg zoveel diversiteit in natuur en vergezichten vindt. Onze aanraders om te stoppen zijn Knysna, Wilderness, Plettenberg Bay, Tsitsikamma National Park en Jeffrey’s Bay. En eigenlijk vinden we dat je ook door moet rijden naar Addo Elephant Park, om aan al dit moois ook nog een Big Five Safari toe te voegen. Trek er liefst een week voor uit om de route op je gemak te bekijken en er optimaal van te gnieten!
Tip: Teveel om op te noemen. Bekijk onze hele uitgebreide sectie 'Vakantie aan de Tuinroute' voor tips voor accommodatie, routes, hotels, restaurants, golfbanen en activiteiten in en rondom alle plekken aan de Garden Route en alles over een safari in Addo Elephant Park en een bijzondere kookschool en accommodatie in de Karoo.

tuinroute zuidafrika
Must op je to-do lijst voor je vakantie in Zuid-Afrika: de Tuinroute

10. Logeren in de toekomst in Tech Guesthouse in Robertson
Een unieke guesthouse ervaring; vol-automatische kamers op zonne-energie, je telefoon opladen in de menu houder, een teched-up conferentieruimte, wijnmakerij en een relaxte spa. En dat allemaal tussen de glooiende heuvels met de mooiste vergezichten van Robertson.Je wordt wakker uit een heerlijke slaap. Het eerste dat je doet is de koffiemachine aanzetten. Dan doe je de gordijnen open, doet het badkamer licht aan en draait de kraan van de douche open. En dat allemaal terwijl je nog lekker knus in bed ligt. Nee, dit is geen artikel over The Matrix, dit is The Lab Guesthouse. Een voorproefje van de toekomst in de glooiende vallei van Klaas Voogd West, net buiten Robertson.Lang niet iedereen weet dat Robertson ook een prachtig wijngebied is (gelukkig maar zouden we daar bijna aan toevoegen)
 

11. Hiken en badderen in de hot springs van Montagu
Montagu is een klein dorpje dat tevens aan de R62 in de Karoo ligt, op zo’n 200km afstand van Kaapstad. Alleen de rit erheen is al prachtig, maar ook het dorpje zelf is bijzonder de moeite waard. Niet voor niets werd dit plekje ooit uitgeroepen tot Zuid-Afrika’s ‘Village of the Year’. Naast mooie architectuur, zijn het ook de hot springs waaraan Montagu haar populariteit te danken heeft. Ook leuk: het gezellige buurtmarktje elke zaterdagochtend.  Wandelaars en hikers zullen in Montagu vooral blij worden van de Lovers Walk en de Cogman's Kloof Trail. Ook is het gebied bijzonder geschikt voor fietsers. Vergeet niet in een restaurant de muscadel te bestellen; een zoete dessertwijn uit Montagu die bijzonder bekend (en lekker) is.


Een geliefde weekend escape voor velen in de Westkaap: Montagu

12. Ontspannen, wandelen en nog meer ontspannen in Greyton
Vanuit Kaapstad rijd je in ongeveer 1,5 uur naar bergdorpje Greyton in het gebied dat de Overberg heet. 'Dorpje' ('opgericht' in 1854) is misschien zelfs iets teveel eer voor deze plek die welgeteld uit een paar straten bestaat. Het gaat ook niet om het bruisende stadse/dorpsleven in Greyton, maar om het prachtige natuurgebied in je achtertuin (letten de wandelaars onder ons op?) en het feit dat je je hier echt heerlijk ontspannen afgesloten van de wereld waant. Ook leuk: de dorspmarkt op zaterdagochtend en het feit dat er een paar bijzonder lekkere restaurants in de hoofdstraat (die ene ja) te vinden zijn!

tips vakantie zuid-afrika
Prachtig natuurgebied, ideaal voor wandelaars die van rust houden - Greyton

Reiskriebels maar geen idee waar te beginnen met het plannen van een weekendje weg of je hele vakantie naar Zuid-Afrika? Neem dan vooral contact op met Marc Schoon van Madiba Travel, hij helpt je graag op weg met het samenstellen van jouw ideale, op maat gemaakte vakantie in Zuid-Afrika. Stuur vrijblijvend een mailtje naar marc@madibatravel.nl.   

Vind je het leuk om vaker bijzondere berichten, reisverhalen en restauranttips uit Kaapstad en omgeving in je inbox te krijgen? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief! De mooiste foto’s van Kaapstad pinnen we regelmatig op Instagram.

Events In Kaapstad
Januari 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

let_talk_boulesBoules: Your New Favourite Drinking Game

Hold your own beverage while playing France’s most popular game with a local twist

Children’s_Interactive_TourDiscover Stories From Africa In The ...

Kids interact with artworks through creative play, drawing, writing, reading and ...

the_om_revolution_2019Sunrise To Sunset Yoga On The Beach Or ...

Sociable, mindful, fun and affordable group yoga classes in the park or on the beach

Polkadraai_and_popcorn_popcorn_and_wine1Polkadraai & Popcorn Wine Pairing Back ...

Check out the anti-serious wine pairing in the Western Cape with Polkadraai & Popcorn

ocean_experiences_2019_sealSnorkelling Adventure To See The ...

There are no crowds here. Just you, the seals and the guides

OX boat rides 04Spot Whales, Dolphins, Penguins, Seals ...

Readers get a special discounted rate with Ocean Experiences

aroundaboutnew3Season Specials And More With ...

From R200 vouchers and free upgrades, drive away with more value adds

robin_hoodTwo For One Tuesdays at Robin Hood ...

Where meat lovers and vegans can come together to enjoy good grill

William_Kentridge_2A Monumental Exhibition At The Norval ...

The iconic South African artist’s largest exhibition in Africa in over a decade

tjing_pancakesTuesdays Are Pancake Days At Tjing Tjing

A fluffy soufflé pancake (or two) at Torii at Tjing Tjing House

dales_16Check Out the Everyday Lunch Menu at ...

The Milnerton family eatery also serves tapas

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Extended To 2020 ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

fpl_5Get Moving in Functional Training Class

Improve your fitness, strength and overall functionality with the Functional Performance ...

royalteaA Tuesday Treat to Share with a Friend

Royaltea at the V&A Food Market is offering a second one of their special teas at half ...

asamisLove Sushi? Asami's Has The Best ...

Get two sushi plates, pay for one, plus women also get 50% off on all cocktails on ...

haskell_wine_1Save On A Gourmet Food and Syrah Wine ...

Sip the renowned wines and taste delicious gourmet food from Haskell Vineyards

date night hqTuesday Date Night Special To Wine and ...

This Parisian-inspired steakhouse is top class

WSDC Shark 5Bucket-List Special: Swim (Safely) With ...

Is it your dream to see a great white?

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika