’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Rugbycompetitie in Zuid-Afrika: wie, wat, waar?
Zoveel clubs, zoveel competities, nog zoveel te leren
Sport is heel belangrijk in Zuid-Afrika. Kinderen krijgen al vanaf de basisschool de mogelijkheid om zich sportief te ontplooien in voetbal, hockey, cricket of de meest populaire sport van Zuid-Afrika: rugby.
Als je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika behoort het bezoeken van een rugbywedstrijd van bijvoorbeeld Kaapstad’s trots, de Stormers dan ook tot een absolute must. Hun ‘thuis’ stadion in Kaapstad ligt op tien minuten rijden vanaf het centrum van de stad: het Newlands Stadium.
Om te begrijpen waar rugby over gaat is het belangrijk om te weten wat de regels zijn, van wanneer tot wanneer het rugbyseizoen is en, niet geheel onbelangrijk, hoe de rugbycompetitie van Zuid-Afrika in elkaar steekt.
KaapstadMagazine.nl heeft daarom de belangrijkste rugbycups waar Zuid-Afrika aan deelneemt - nationaal en internationaal - voor je op een rijtje gezet.
Super rugby
Allereerst is daar de Super Rugby, in de volksmond ook wel bekend als de Super 15. Deze ‘league’ is de grootste rugbycompetitie van het zuidelijk halfrond. Voorheen heette de Super Rugby de Super 10, daarna werd het de Super 12, gevolgd door de super 14 en momenteel blijft de teller staan op de Super 15. Maar na al die verschillende cijfers werd, om verwarring te voorkomen, het getal uit de naam gehaald en gaat de cup tegenwoordig door het leven als Super Rugby.
De Super Rugby competitie bestaat uit 5 teams uit Australië, 5 teams uit Nieuw-Zeeland en 5 rugbyteams uit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse teams die uitkomen tijdens de Super Rugby zijn de Bulls, Cheetahs, Lions, Sharks en Stormers.
Elk team in de competitie speelt 6 of 7 thuis- en uitwedstrijden waarna de twee overblijvende teams het in de finale tegen elkaar opnemen. Hoewel het in het verleden vooral Nieuw-Zeeland was dat de felbegeerde trofee mee naar huis nam, hebben de Bulls uit Zuid-Afrika ook maar liefst 3 keer in 2007, 2009 en 2010 de Zuid-Afrikaanse trots hoog weten te houden.
Currie Cup
Naast de populaire Super Rugby, is ook de Currie Cup een instituut in de wereld der rugby in Zuid-Afrika. De cup wordt overigens om sponsorredenen ook wel de ABSA Currie Cup genoemd, logischerwijs omdat de cup gesponsord wordt door de landelijke ABSA bank. Deze landelijke competitie speelt zich elk jaar af van juni tot oktober en is de meest prestigieuze competitie van Zuid-Afrika.
Daarnaast is deze ABSA Currie cup ook de oudste rugbycompetitie van Zuid-Afrika; sinds 1889 spelen Zuid-Afrikaanse rugbyteams al om de prestigieuze Currie Cup. Dit valt samen met de de toenmalige oprichting van de South African Rugby Board.
De Currie Cup is verdeeld in twee divisies: 8 teams komen uit voor de Premier Division, en strijden daarmee direct voor de Currie Cup. De overige 6 teams spelen voor de Currie Cup First Division en maken daarmee door de Currie Cup kans om te promoveren naar de Premier Division.
De 14 clubs die meespelen in deze Zuid-Afrikaanse competitie vertegenwoordigen de verschillende provincies van Zuid-Afrika. Hierbij moet je denken aan onder andere de Northern Cape, North West, Eastern Cape, Free State, Western Cape en Gauteng. De beruchte rugbyers van The Sharks uit Kwazulu-Natal zijn momenteel regerend kampioen.
Vodacom Cup
Na de Super Rugby en de Currie Cup, is de Vodacom Cup de belangrijkste rugbycompetitie in Zuid-Afrika. Elke rugbyclub in Zuid-Afrika heeft een A- en een B-team. Tijdens de Currie Cup zijn het de A-teams die tegen elkaar strijden, bestaande uit de beste spelers uit de Zuid-Afrikaanse competitie.
Tijdens de Vodacom Cup krijgen de spelers uit de B-teams van Zuid-Afrika de kans om hun kunsten te op het rugbyveld te vertonen. Hiermee kunnen de spelers laten zien wat ze waard zijn, en zo uiteindelijk voor het A-team geselecteerd worden. Wedstrijden van de Vodacom Cup zijn van februari tot mei.
Tri Nations Series
De Tri Nations Series duidt op een van de grootste internationale rugbytoernooien, gespeeld tussen rugbygrootheden Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Australië. Het nationale team van Zuid-Afrika heet de Springboks en het team speelt in de bekende donkergroene jersey en gouden kraag, waar je de Zuid-Afrikaanse bevolking in het dagelijks leven ook vaak in ziet lopen.
Tijdens de Apartheid gold een sportboycot tegen Zuid-Afrika. De Tri Nations hebben voor Zuid-Afrika een extra bijzondere lading, omdat het winnen van de Tri Nations finale in 1995 in Zuid-Afrika (waarbij tegenstander Nieuw-Zeeland op Zuid-Afrikaanse grond verslagen werd) wordt gezien als een van de grootste momenten in Zuid-Afrikaanse geschiedenis, en tegelijkertijd een eerste openlijke kentering in de raciale ongelijkheid van het land markeerde.
Varsity Cup
Ter voorbereiding op het echte werk, krijgen Zuid-Afrikaanse rugbyers in de dop als genoeg training en mogelijkheid om zich te ontplooien tijdens de Varsity Cup, oftewel: universiteitsrugby.
Acht verschillende universiteitsverenigingen uit heel Zuid-Afrika nemen het tegen elkaar op om de eer van hun universiteit te verdedigen. Omdat rugby zo erg leeft onder de Zuid-Afrikaanse bevolking, is universiteitsrugby niet een bescheiden toernooitje gespeeld op een klein veldje, maar worden de wedstrijden gespeeld in drukbezochte stadions waarbij studenten volledig in teamkleuren gekleed, hun team komen aanmoedigen. Alsof het om een wedstrijd uit de Currie Cup gaat.
Nu je weet hoe de rugbycompetitie in elkaar steekt, is het ook handig om de rugbyspelregels in Zuid-Afrika nog even door te lezen. Ook een interview met Zuid-Afrikaanse rugbygrootheid Schalk Burger geeft wat meer inside information over de meest populaire sport in Zuid-Afrika
Voor meer (sport)updates in en rond Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Twitter en via Facebook.