Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |
Maak kennis met de Zuid-Afrikaanse keuken, die zowel gevarieerd als bijzonder lekker is.
Weinig internationale keukens zijn zo smakelijk en veelzijdig als de Zuid-Afrikaanse. Ongeacht de Afrikaanse, Europese of Aziatische invloeden, bij bijna ieder Zuid-Afrikaans gerecht staat één ingrediënt centraal: een goed stuk vlees. Vooral tijdens het culturele heiligdom dat braaien heet. Wat een braai inhoudt en hoe je te gedragen tijdens een eerste keer lees je in onze gedragscode voor de Zuid-Afrikaanse braai.
KaapstadMagazine.nl wil niemand teleurstellen, ook de vegetariërs en zoetekauwen niet. Daarom weten we zeker dat er een recept voor je bij zit in dit lijstje van Zuid-Afrikaanse gerechten.
Vegetarische gerechten uit Zuid-Afrika
1. Het recept voor bunny chow
Vegetarisch zei je toch? Klopt, de naam van dit Zuid-Afrikaanse gerecht zet je in eerste instantie misschien op het verkeerde been. Maar wees gerust: geen Flappie-praktijken, want aan dit recept uit Zuid-Afrika komen geen konijn te pas. Wat dan wel? Een uitgehold stuk brood met hoofdzakelijk bonen, kruiden en aardappelen.
Geen zorgen: aan dit Zuid-Afrikaanse recept voor bunny chow komen geen konijntje te pas
2. Het recept voor butternutsoep
Deze Zuid-Afrikaanse soep is bijzonder eenvoudig klaar te maken en ook nog eens gezond en lekker. Het bestaat uit yoghurt, pompoen en een verscheidenheid aan kruiden. Een ideaal voorgerecht voor een Zuid-Afrikaanse maaltijd.
Zuid-Afrikaanse butternutsoep is ideaal als voorgerecht: gezond en zo klaar
3. Het recept voor Cape Kedgeree
Cape Kedgeree is de ideale maaltijd om op te laden na een actieve dag. Heb je net een berg beklommen of was je druk aan het surfen? Dit gerecht, bestaande uit vis, eieren en rijst, zit dus boordevol eiwitten – precies wat je nodig hebt om je spieren tevreden te houden.
Cape Kedgeree is de ideale maaltijd om op te laden na een actieve dag
4. Het recept voor chakalaka
Voor zij die van pittig eten houden en niet stoppen tot de tranen over hun wangen rollen, hebben wij een tip: het pikante Zuid-Afrikaanse groenteprakje chakalaka. Pink jij al een traantje weg bij het lezen van dit recept? Chakalaka is ook lekker als je de pepers en piripirisaus in de supermarkt laat liggen en vervangt door wat mildere ingrediënten.
Chakalaka: voor als je van pittig eten houdt en niet stopt tot de tranen over je wangen rollen
5. Verschillende recepten met rooibosthee
Niet veel mensen weten dat rooibosthee oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt; uit de Cederberg om precies te zijn. Wat nog minder mensen weten, is dat je er naast thee van trekken, ook een heleboel andere lekkere dingen mee kunt doen. Zoals: rooibossoep met paprika, een stoofpotje of zelfs een smoothie.
Zuid-Afrikaanse rooibosthee is meer dan alleen thee
Zuid-Afrikaanse zoetigheden
6. Het recept voor koeksisters
Drink je suiker met thee, ga je de deur niet uit zonder minstens één lolly in elk vakje van je tas en staat aanmaaklimonade voor jou synoniem aan limonade? Dan hebben wij een juweeltje uit de Zuid-Afrikaanse keuken voor jou. Koeksister/koeksuster/cooksister – dit gerecht staat bekend onder bijna net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is. Het belangrijkste: het is superlekker!
Koeksisters/koeksusters/cooksisters: deze Zuid-Afrikaanse lekkernij staat bekend onder net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is
7. Het recept voor malvapudding
Een tripje door de Zuid-Afrikaanse keuken is niet compleet zonder even stil te staan bij dit recept voor malvapudding. In minder dan een uur staat dit dessert, dat in Zuid-Afrika traditioneel vaak na afloop van een braai geserveerd wordt, op tafel. Ook voor malvapudding geldt: zeg die afspraak bij de tandarts maar vast af. Na het eten van dit mierzoete Zuid-Afrikaanse gerecht zal jullie toch al moeizame verhouding er namelijk niet op vooruit gaan.
Malvapudding wordt in Zuid-Afrika traditioneel vaak na een braai geserveerd
8. Het recept voor melktaart
Komen die chocolade- en appeltaarten je neus uit? Probeer dan het Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart/milktart/melktert. De taart bestaat – je raadt het al – voornamelijk uit melk, maar heeft een bijzondere smaak door de toevoeging van kaneel, vanille en custardpoeder. Snel om te maken en nog sneller op.
Melktaart heeft een bijzondere smaak door de toevoeging van custardpoeder
9. Het recept voor vetkoek
Hou je van oliebollen? Dan is dit recept voor Zuid-Afrikaanse vetkoek jou op het lijf geschreven. Deze oerhollandse en Zuid-Afrikaanse snacks hebben namelijk veel van elkaar weg. Smeer een beetje Nutella op de bovenkant en je hebt het ideale koekje voor bij de koffie of thee. Maar let op, een waarschuwing is hier op zijn plek: eet met mate. De kans dat jouw figuur anders een schrikbarende gelijkenis gaat vertonen met de vetkoek is groot.
Vetkoekjes met Nutella zijn lekker bij de koffie of thee
Vlees uit Zuid-Afrika
10. Het recept voor gatsby
Over de herkomst van dit Zuid-Afrikaanse gerecht bestaan verschillende theorieën. De strekking is echter veelal hetzelfde: een geïmproviseerde maaltijd, bestaande uit een stuk brood en alle kliekjes die er nog in huis zijn zoals patat en biefstuk.
Typische Zuid-Afrikaanse lunch, let wel: het is veel en je raakt vol! Heel vol!
11. Het recept voor biryani
De rijstschotel biryani belandde via Perzië en India in de Zuid-Afrikaanse keuken en is daar erg populair. Biryani komt van birinj, wat Perzisch is voor rijst en biryan, het Perzische woord voor bakken en braden. Net zo bijzonder als de naam is het recept zelf. KaapstadMagazine.nl kreeg het van Gamidah Jacobs, een vrouw woonachtig in de Kaapse wijk Bo Kaap.
KaapstadMagazine.nl kreeg het recept voor biryani van Gamidah Jacobs, een vrouw woonachtig in de Kaapse wijk Bo Kaap
12. Het recept voor boboti(e)
Bobotie bestaat onder andere uit gehakt, eieren, melk en brood en is zonder twijfel het bekendste gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het is niet voor niets dat het recept voor dit gerecht al tijden één van de best gelezen artikelen is op KaapstadMagazine.nl. En terecht, want boboti(e) kan met recht een echte smaaksensatie genoemd worden. Oordeel zelf!
Boboti(e) is een lekkere combinatie van zoet en hartig
13. Het gerecht voor een kudupasteitje
Het vele wild dat door Zuid-Afrika huppelt is niet alleen heel leuk om naar te kijken, maar ook erg lekker om op te eten. Getuige ook dit recept voor kudu pie (kudupastei), met als hoofdbestanddeel de Zuid-Afrikaanse springbok. Voordeel: met zware ingrediënten als bloem, aardappelen en bladerdeeg is één punt van deze taart meer dan genoeg. De rest kun je invriezen en een paar dagen later weer op tafel toveren.
Pluspunt: aan één kudu pie heb je voor meerdere dagen genoeg
14. Het recept voor potjiekos
De stoofpot potjiekos (spreek uit: pojkies) is precies zoals wij Nederlanders het graag zien: alles bij elkaar gooien en desgewenst nog even aanstampen. Leuk: dit Zuid-Afrikaanse gerecht heeft een lange bereidingstijd, daarom wordt er vaak een sociaal gebeuren van gemaakt. Terwijl de potjiekos staat te pruttelen, praten jij en je gasten onder het genot van een (Zuid-Afrikaans) wijntje en een kampvuur bij.
Potjiekos: alles bij elkaar en aanstampen, precies zoals wij Nederlanders het graag zien
15. Het recept voor samoosas
Er zijn nogal wat landen en volken die deze snack als hun ‘ontdekking’ claimen. Voor zover wij weten vinden samoosas hun oorsprong echter in de Zuid-Afrikaanse keuken en werden zij geïntroduceerd door de slaven die naar Zuid-Afrika gehaald werden. Hoe dan ook: samoosas bestaan uit een ruime hoeveelheid vlees, deeg en een klein leger aan kruiden en zijn bijzonder smakelijk te noemen!
Samoosas bevatten een ruime hoeveelheid vlees en zijn bijzonder smakelijk te noemen!
16. Het recept voor sosaties
Saté, maar dan lekkerder. Zo laten sosaties zich het beste omschrijven. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht flans je in een mum van tijd in elkaar, maar let op: de marinade moet wel een nachtje in het vlees trekken. Hierna hoef je de stukjes alleen maar, afgewisseld met abrikozen, aan een satéstokje te rijgen en op de braai te leggen.
Sosaties: saté, maar dan lekkerder
Bovenstaande gerechten uit Zuid-Afrika worden natuurlijk te allen tijde vergezeld door een fles Zuid-Afrikaanse wijn. Waar je die koopt? Bij deze wijnzaken in Nederland waar ze Zuid-Afrikaanse wijn verkopen.
Voor al het nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van de Moederstad posten we iedere dag op Instagram.
Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Team building, stylish conferencing & ...
Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End
The hidden seaside bistro on the ...
Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes
You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special
Filini at Radisson Cape Town Foreshore
Tiramisu martinis, lasagne crocchetta and a buzzy rooftop bar
Cape Town’s very own cannabis club, ...
Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room
Best day ever? Monster Mountain ...
Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery
Possibly the best escape room in the ...
HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”
Spirit tastings and unique cuts at ...
Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations
Reasons to visit this beach-side family ...
Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more