Parkeren Kaapstad | Reistips vakantie Zuid-Afrika

Parkeren in Kaapstad: hoe werkt dat precies met die car guards?

Parkeermeters kom je in Kaapstad niet tegen. Wel car guards. Wie zijn dat en hoe werkt het concept?

Een veelgehoorde klacht in Nederland is hoe schrikbarend duur parkeren is. Dat klopt. Ontzettend vervelend inderdaad.

Goed nieuws: als je op vakantie in Zuid-Afrika bent, heb je daar geen last van. Sterker nog: de meeste Nederlanders lachen zich een ongeluk als ze erachter komen hoeveel parkeren in grote steden als Kaapstad en Johannesburg kost.

Dure parkeertarieven? Nooit van gehoord. Parkeermeters? Wat zijn dat? Wielklemmen? Euh ja, die kennen ze hier helaas ook. Maar daar heb je alleen last van als je a) niet betaald hebt voor je parkeerplaats of b) op een onwettige plek geparkeerd staat. Als je ervoor zorgt dat beiden je niet gebeurt, heb je nergens last van.

Om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika precies weet hoe je (veilig) kunt parkeren en je na afloop niet alleen je eigen bezittingen nog in je bezit hebt, maar ook de huurauto netjes kunt afleveren, helpen we je graag met een aantal FAQs over ‘parkeren en car guards in Kaapstad’.

parkeren zuid-afrika
Parkeren in Long Street kost R12 per uur (omgerekend ongeveer een euro)

Parkeren in Kaapstad, hoe gaat dat?
Er zijn twee opties: je parkeert op een plek die door de gemeente ‘beheerd’ wordt, of je parkeert op het domein van een zogeheten car guard. Een car guard? Dat is iemand wiens baan het is (zelf gecreëerd overigens) om tijdens je afwezigheid op jouw geparkeerde auto te letten en ervoor te zorgen dat er niets mee gebeurt. Met andere woorden: jij kunt veilig de Tafelberg beklimmen, uit eten of uitgebreid wandelen door de stad: de car guard zorgt ervoor dat je auto inbraakvrij blijft.

Wat vinden we van car guards?
Grappig genoeg weten veel toeristen niet zo goed wat ze met de car guards aanmoeten. Allereerst omdat ze het fenomeen niet kennen en vaak ook omdat ze denken dat ze iets opgedrongen wordt waar ze niet om gevraagd hebben. Geloof ons: car guards zijn fantastisch! Hoewel er natuurlijk geen statistieken zijn die dit onderbouwen, durven we met een aan zekerheid grenzende overtuiging te beweren dat er in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika veel meer auto-inbraken zouden plaatsvinden, als de car guards er niet zouden zijn.

Hoe herken ik een car guard?
Aan hun fluoriscerend gele hesje dat ze over hun gewone kleding dragen. En hun enthousiaste handgebaren die duidelijk maken dat er een plek is als je voorbij rijdt (ook als je er niet per se heel zoekend bij kijkt).

Valt heel Kaapstad qua parkeerbeheer onder de car guards?
Nee. Op sommige plekken zijn zogeheten parking marshalls aan het werk; die hebben vaak een oranje hesje over hun blauwe pak aan en hebben in hun handen een apparaat. Deze marshalls zijn vooral werkzaam in de meest centrale plekken, waaronder de omgeving rondom Long Street en de City Bowl. Hier gelden ook vaste parkeertarieven, die oplopen tot R12 per uur. Je betaalt de marshall vooraf voor hoe lang je denkt weg te zijn, en mocht dat bij terugkomst meer blijken te zijn, dan betaal je hem het aanvullende bedrag. Deze marshalls werken voor de City of Cape Town en worden dus ook door de gemeente betaald (zij het heel weinig). Maar op zich hoef je deze marshalls dus niet per se een fooi o.i.d. te geven.

parkeren kaapstad
Centrale, drukke straten als Long Street worden overdag beheerd door de parking marshalls. In dat soort straten geldt vaak ook een restrictie in de zin van hoe lang je er geparkeerd mag staan. Altijd even goed op de borden letten dus (of aan de marshall vragen).


Hoeveel geef ik een car guard als hij op mijn auto gelet heeft?
Dat hangt er vanaf hoe lang je ongeveer weggeweest bent, maar over het algemeen ligt de beloning voor hun service op maximaal R10. Dat is inderdaad niet heel veel (en al helemaal niet als je gewend bent te betalen wat je in Nederland betaalt), maar het moet ook niet zo zijn dat toeristen ineens R20 of zelfs meer gaan geven – daarmee wordt de markt enigszins verstoord, zeg maar.

Over het algemeen is het idee dat als iedereen zo’n bedrag geeft (als je niet langer dan een uur of twee weggeweest bent, is 2 of 3 rand ook prima), de car guards aan het eind van de dag of avond alsnog een prima ‘loon’ verdiend hebben. NB. Eten stellen de car guards meestal ook zeer op prijs, dus mocht je net in een restaurant gegeten hebben en een doggy bag bij je hebben…

Wanneer geef ik de car guard het geld?
Logischerwijs pas na afloop, als je auto inderdaad veilig de parkeerbeurt doorstaan heeft.

car guards kaapstad
Als je naar je auto loopt om weg te rijden, zal de car guard je vaak 'volgen' - zowel om je te helpen uit te parkeren en om een eventuele beloning te ontvangen. Let op: op de foto is geen car guard, maar een marshall.

Wat doet een car guard nog meer?
Je helpen met in- en uitparkeren. Ook als het om een levensgroot vak gaat en je zelfs met je ogen dicht nog keurig binnen de lijntjes zou kunnen parkeren, dan nog helpen car guards je met verwoede aanwijzingen en handgebaren. En dat is lief. Ze houden zelfs het verkeer voor je tegen als je wegrijdt.

Mag een car guard bekeuringen uitschrijven?
Nee, allerminst. Car guards zijn immers niet in dienst van de gemeente of politie, maar een ‘vrije sector’ van een zelfgecreëerde industrie. De enige die boetes uit mogen schrijven zijn de traffic police. De car guard kan je niet tegen alles beschermen - dus parkeer niet op de stoep of langs een doorgetrokken rode of gele streep. Zoals gezegd: wielklemmen kennen ze hier ook, net als pittige boetes.

parkeren in Kaapstad
Ook in Kaapstad parkeer je netjes binnen de lijnen van een parkeervak.

Ben ik verplicht een car guard geld te geven?
Nee, dat ben je niet. Maar het is wel verdomd onaardig om het niet te doen, vinden wij.

Is er 100% veiligheidsgarantie als ik mijn auto bij een car guard ‘achterlaat’?
Helaas, die is er nooit. Er zijn helaas ook verhalen over ‘corrupte’ car guards die als je wegbent hun vriendjes bellen om alsnog je auto open te breken, maar laat duidelijk zijn: die verhalen hoor je echt zelden. Wat niet wegneemt dat je nooit heel openlijk hoeft te laten zien wat voor waardevolle spullen er allemaal in je achterbak liggen en je er uiteraard nog steeds voor zorgt dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Dat doe je trouwens nooit: ook niet in een parkeergarage van een winkelcentrum of hotel, nergens.

Handig: tips voor goedkope autoverhuurbedrijven in Kaapstad.

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika