Foppe de Haan Ajax Cape Town | Voetbal Zuid-Afrika

Foppe de Haan terug naar Ajax Cape Town?

Voormalig trainer van Ajax Cape Town ziet terugkeer naar Kaapstad wel zitten

Vorige week ontsloeg Ajax Cape Town Nederlandse hoofdtrainer Maarten Stekelenburg. De tegenvallende resultaten van de voetbalclub uit Kaapstad in de PSL deden de hoofdtrainer, die vorig jaar Foppe de Haan opvolgde, uiteindelijk de das om. Onder leiding van De Haan greep Ajax Cape Town in 2011 net naast het kampioenschap van de Zuid-Afrikaanse eredivisie. Het was de laatste wedstrijd met Foppe de Haan aan de zijlijn en keeper Hans Vonk in het doel.

Dat na het vertrek van Stekelenburg in Kaapstad meteen geroezemoes onstond over de terugkeer van Foppe de Haan als hoofdtrainer is dus niet verwonderlijk te noemen. De nuchtere Fries was als coach naast zeer succesvol, ook zeer geliefd. Dat neemt niet weg dat hij het vertrek van Stekelenburg betreurt, zo vertelt hij in de Sp!ts. "Ik heb Maarten onlangs nog aan de lijn gehad en toen was hij nog vrij optimistisch. Hij dacht het nog wel voor elkaar te kunnen krijgen. Maar in Zuid-Afrika zijn ze nog emotioneler dan in de Europese voetbalwereld. De ene dag krijg je te horen dat ze tevreden zijn en de volgende dag lig je eruit."

Geduld
In diezelfde krant geeft 69-jarige Foppe de Haan aan niet onwelwillend te staan tegenover een terugkeer naar Kaapstad als interim-trainer. Of dat daadwerkelijk gebeuren zal, hangt deels af van het geduld dat Ajax Cape Town heeft. De Haan is namelijk de komende maand nog niet beschikbaar. Deze maand staat voor De Haan in het teken van werkzaamheden moet verrichten voor het Foppe de Haan Fonds, een stichting die zich inzet om gehandicapte kinderen aan het sporten te krijgen. “Maar over een maand wil ik best terug naar Kaapstad,” aldus een enthousiaste Foppe.

Dat neemt echter niet weg dat De Haan de nodige kritiek heeft op de Kaapse satellietclub van Ajax Amsterdam. "Ajax Cape Town heeft een heel goede opleiding, maar de club doet er niets mee.” Hij noemt het vertrek van talent Thulani Serero. “Dat ze hem naar Amsterdam lieten gaan was logisch. Een aantal andere talenten hadden ze moeten houden. Het is nu een soort handelshuis geworden. Als je een vaste kern hebt kunnen jeugdspelers eerder doorstromen en opgenomen worden in een stabiele ploeg,” aldus De Haan die in zijn eigen periode als trainer met hetzelfde probleem te maken heeft gehad.

Of Foppe inderdaad terugkomt naar Kaapstad... we zullen het zien. KaapstadMagazine.nl houdt je op de hoogte. Volg ons op Twitter@kaapstadmag en like ons op Facebook om altijd op de hoogte te blijven van sportief nieuws en andere wetenswaardigheden uit Kaapstad.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika