12 x Nederlandse dingen die je niet hoeft te missen in Kaapstad
In Kaapstad mis je alleen de HEMA: de rest is er gewoon!
“Dus je verhuist naar Kaapstad? Nou, dat zal wel wennen zijn, zo aan de andere kant van de wereld zonder alle vertrouwde dingen uit Nederland.”
Die verontruste vraag heeft elke Nederlander die voor een tijdje – of langer – naar Kaapstad vertrok regelmatig gehoord. Om er vervolgens achter te komen dat al die dingen ook prima te krijgen zijn in de Moederstad!
KaapstadMagazine.nl maakte een fijn lijstje van Nederlandse dingen waarvan je het misschien niet zou denken, maar die ook ‘gewoon’ in Kaapstad te krijgen zijn.
1. Lekkere Nederlandse kaas
Ja hoor, die hebben we hier ook! Natuurlijk zijn er supermarkten die ‘Gouda’ en ‘boerenkaas’ verkopen, maar let op: dat is niet altjd echte, authentieke Hollandse kaas. Hoewel de Boerenkaas van de Woolworths heel goed in de buurt komt, evenals de verpakte Old Amsterdam in de Spar. Maar de lekkerste Hollandse kaas haal je wat ons betreft bij delicatessenzaak Giovanni’s in Green Point, waar ze de heerlijkste kazen verkopen – naast Nederlandse kaas ook tientallen Franse, Zwitserse en Italiaanse kazen.
Giovanni's in Green Point is waar je wil zijn. En dan vooral rechts bij de counter - daar ligt namelijk de kaas. Veel kaas.
2. Stroopwafels, speculaas en spritsen
De drie s’en als het gaat om de lekkerste Nederlandse koekjes: stroopwafels, speculaas en spritsen. Ook daar mag een vinkje achter gezet worden: stroopwafels zijn bij vrijwel elke supermarkt te koop, ook al zijn niet alle merken even lekker. Speculaas en spritsen zijn onder andere in de Spar-supermarkten te vinden. Bij bovengenoemde Giovanni’s hebben ze daarnaast voor de liefhebber ook krakelingen en bokkepootjes.
3. Bitterballen
Wie denkt dat alleen Nederlanders bitterballen lekker vinden, heeft het mis. Ooit was er een Nederlander die in een zeker café in Kaapstad – Rick’s Café Americain in Gardens – veelvuldig sprak over die lekkere ‘small Dutch croquettes called bitterballs’ die het zo goed zouden doen bij zijn biertje. Lang verhaal kort: toen hij zelf voor het eerst een bitterbal geproefd had kostte het eigenaar Per weinig overtuiging – hij regelde via een plaatselijke importeur dat hij vanaf nu ook bitterballen op de kaart had staan. Wie bij dit cafeetje op Park Road (om de hoek van Kloof Street) een portie ‘Wibo’s balls’ (vernoemd naar de Nederlander die ze consequent promootte) bestelt, krijgt zes fijne bitterballen met mosterd geserveerd.
4. Pindakaas, appelstroop, speculoos en hagelslag
Een typisch Nederlands ontbijt of boterham tussen de middag is voor sommige mensen nou eenmaal niet hetzelfde zonder een pak hagelslag en een pot pindakaas, al dan niet met een vleugje appelstroop. Dat - en meer - verkopen ze hier in o.a. de Pick ‘n Pay en de Spar voor een veel te duur bedrag, evenals Calvé pindkaas en appelstroop. Let wel: je bent voor een pot pindakaas of pak hagelslag wel zomaar R100 kwijt.
Vergeet je portemonnee niet! Foto genomen in de Spar (Cape Quarter)
5. Poffertjes
Ga op zaterdagochtend naar de Neighbourgoods Market in Woodstock (ook wel bekend als de Old Biscuit Mill), loop het marktgedeelte in en baan je een weg naar het achterste gedeelte, achteraan tegen de muur. Daar staat de Frying Dutchman voor je klaar, met zijn poffertjesmachine in de aanslag. Elke zaterdagochtend tussen 9.00u en 14.00u bakt hij honderden, zo niet duizenden poffertjes voor bezoekers van deze fijne markt.
Daar heb je 'm, The Frying Dutchman!
6. Venco drop
Je zou bijna denken dat deze lijst volledig uit eten bestaat, en dat is voor het grootste deel ook zo. En aangezien drop voor veel Nederlanders een collectieve verslaving is, zijn we van mening dat we niet konden nalaten jullie te vertellen dat ook de drop van Venco in Kaapstad een bekend fenomeen is. Ga naar de eerder genoemde delicatessenzaak Giovanni’s op Somerset Road in Green Point en kies maar uit: krijtjesdrop, katjesdrop, honingdrop of boerderijdrop – welke heb je liever?nbsp;
7. Nederlands bier
Heineken, Grolsch, Amstel, maar ook een paar van de beste creaties van onze zuiderburen als Duvel en Stella Artois: ga naar de Beerhouse op Long Street en je dorst zal gelest worden. Met bijna 120 verschillende bieren in huis en een Duitse eigenaar met een voorliefde voor Nederlands bier, hoef je hier niet te klagen dat je die kouwe kletsers van Heerlijk Helder zo mist. Good to know: ze serveren hier ook bitterballen.
8. Gezeur over het weer
Van eten over naar die andere collectieve bezigheid die Nederlanders bij vlagen enorm kunnen missen als ze in het buitenland zijn: klagen over het weer. Geen zorgen, dat doen ze in Kaapstad ook. Let maar op wat er gebeurt als het in Kaapstad kouder wordt en de winter zich aandient, zo rond juni. ‘It’s freezing’, roept men, en trekt de winterjas alvast aan. Handschoenen en mutsen zijn geen uitzondering. Let wel: dan hebben we het over temperaturen tussen 15 en 20 graden. Toegegeven, doordat huizen en gebouwen in Kaapstad vaak geen verwarming hebben, kan het binnenshuis inderdaad behoorlijk afkoelen. En daar wordt volop en veelvuldig over geklaagd. Gelukkig duurt het maar een maand of drie, en dan beginnen de eerste mensen weer te steunen dat het ‘too bloody hot’ is.
9. Kaap-Hollandse bouwstijl (Cape Dutch)
Als je in Kaapstad en de Wijnlanden bent zullen je vele dingen opvallen, waaronder de prachtige architectuur van veel van de huizen en gebouwen. Niet onlogisch, want het waren de Nederlandse VOC-ers die hier vanaf de 16de eeuw – met een opleving in het tweede deel van de 17de eeuw –huizen bouwden in de zogeheten Kaap-Hollandse stijl, die men in het Engels Cape Dutch noemt. Te herkennen aan de vaak ronde siergevel, een symmetrische opzet, een rieten dak (hoewel die vaak vervangen zijn) en witgepleisterde muren. Bekende voorbeelden van Kaap-Hollandse huizen en gebouwen in Kaapstad en omstreken zijn onder andere het Tuinhuys (de ambtswoning van Jacob Zuma in Kaapstad), wijnhuis Groot Constantia, Boschendal (Franschhoek) en Vrede en Lust (tevens Franschhoek). Maar ook veel van de Victoriaanse huizen in Kaapstad zijn oorspronkelijk Cape Dutch huizen.
The Manor House bij Saxenburg Wine Estate in Stellenbosch is een prachtig Cape Dutch bouwwerk
10. Taal
Daarnaast zal je nog iets zeer herkenbaar in de oren klinken in Kaapstad: de Afrikaanse taal. Met dank aan dezelfde Nederlanders die hier hun huizen bouwden; zij brachten ook het Nederlands naar de Kaap. Hoewel er wel degelijk verschillen zijn, zowel in woordgebruik als grammaticaal, is het voor Nederlanders en sprekers van het Afrikaans relatief gemakkelijk elkaar te begrijpen. Zolang je maar stadig (langzaam) praat. Probeer voor de grap eens de Afrikaanse krant Die Burger te lezen; je zal zien dat het je redelijk gemakkelijk afgaat.
11. Fietsen
Een eervolle vermelding is er voor het Hollandse ijzeren ros; de fiets. Het zou te ver gaan om te zeggen dat ze in Kaapstad net zo gek zijn op de fiets als vervoersmiddel als in Nederland, verre van zelfs. Sportieve fietsers die in het weekend op hun racefiets stappen en via Chapman’s Peak naar Cape Point fietsen heb je hier genoeg, maar ook de recreatieve fietser krijgt steeds meer aandacht. En fietspaden. Tip: huur voor een paar uur of een dag een fiets bij UpCycles op de boulevard van Sea Point (bij het zwembad) en verken de Moederstad op de fiets.
Je kunt een fietstocht boeken in Kaapstad, de townships, de Wijnlanden of zelfs helemaal naar Cape Point.
12. Nederlanse hosts
Tenslotte – wil je een nachtje via Airbnb slapen bij Nederlanders in Kaapstad, Johannesburg of zelfs vlakbij het Kruger Park? Dat kan ook gewoon, te weten bij deze Nederlandse Airbnb’ers in Zuid-Afrika.
Een fractie van het aanbod van Nederlandse Airbnb'ers in Kaapstad en daarbuiten
Denk je erover om een tijdje in Zuid-Afrika te werken en wonen, of ben je onlangs verhuisd? Schrijf je dan in voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief voor Nederlanders in Zuid-Afrika.
Volg KaapstadMagazine.nl via Facebook en Twitter om als eerste te weten wat er allemaal gebeurt in Kaapstad. Schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram.