Lira Zuid-Afrika | Muziek, artiesten en bands uit Zuid-Afrika

“Muziek heeft mijn wereld veranderd”

Ze spreekt vier talen, zet zich in voor goede doelen en maakt ook nog eens mooie muziek. Maak kennis met prachtige muziek uit Zuid-Afrika: zangeres en duizendpoot Lerato Molapo, better known as Lira.

Klinkt goed, hè? Vinden wij ook. En met ons veel andere mensen. Lira krijgt het namelijk, als één van de weinigen, voor elkaar om een single van Beyoncé te toppen in een ranglijst. Maak kennis met één van de makers van de beste en mooiste muziek uit Zuid-Afrika!

Beelden spreken luider dan woorden. Bekijk eerst deze video, dan begrijp je meteen wat we bedoelen:Op vakantie in Zuid-Afrika word je regelmatig verblijd met lekkere Zuid-Afrikaanse muziek. Het barst in Zuid-Afrika van de talentvolle artiesten en bands. Steeds vaker vinden zij hun weg naar internationale concertzalen: Goldfish, Jeremy Loops en Die Antwoord bijvoorbeeld, om maar een paar namen van populaire Zuid-Afrikaanse artiesten te noemen. Muziek uit Zuid-Afrika wint in rap tempo internationaal terrein.

Op de cover van Vogue
Inmiddels heeft Lira, met bijna 641.000 volgers op Facebook en ruim 247.000 op Twitter, de grootste fanbase van alle zangeressen in Zuid-Afrika. Hier gaan een aantal zeer succesvolle jaren aan vooraf, waarin ze onder andere samen met Alicia Keys, John Legend en Shakira optreedt tijdens het openingsconcert van het WK voetbal in 2010 en met Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op de cover staat van Vogue.

Launching Lira
Het begint allemaal in 2003, als Lira ontdekt wordt door producent Arthur Mafokate, die haar helpt haar debuutalbum (All My Love) uit te brengen. Haar muziek wordt direct omarmd en levert haar meerdere nominaties op voor verschillende Zuid-Afrikaanse awards.

Move over, Celine Dion
In totaal brengt Lira hierna nog vijf albums uit, die allemaal even populair zijn bij het publiek. De Zuid-Afrikaanse zangeres is duidelijk geen ééndagsvlieg. Beyonce is niet de enige wereldberoemde zangeres die ze achter zich laat. Met haar DVD Live in concert: a celebration verdrijft Lira Celine Dion van de nummer één positie. 

Kers op de taart is voor de zangeres het jaar 2012, waarin ze tijdens de prestigieuze BET Awards uitgeroepen wordt tot ‘Best International Artist’ en Essence Magazine haar betitelt als één van ‘Five Unique Artists To Change Music’.

Maar het toppunt van Lira’s carrière is onbetwist in 2010: naast haar optreden tijdens de opening van het WK mag ze tevens aantreden tijdens de viering van Nelson Mandela’s 92ste verjaardag in Johannesburg. Lira wordt geboren in 1979, als Apartheid nog op zijn hoogtepunt is. “Muziek heeft mijn wereld voor altijd veranderd. Het was het maatje en de stille soldaat die voor ons sprak, toen wij dat niet konden.” Zingen voor de man die zijn leven wijdde aan een strijd tegen het apartheidsregime was dan ook een enorme eer voor haar.

Bekijk hieronder het optreden van Lira voor Nelson Mandela:Alle ingrediënten van een ster
In 2014 brengt Lira haar laatste album uit, Rise Again. Sindsdien is het wat stiller rondom de zangeres. Maar niet voor lang, als we Randall Grass, manager van Shanachie Records, mogen geloven. Volgens hem gaat Lira het ook in Amerika helemaal maken. “Lira heeft een uniek geluid, een prachtige stem, fantastische looks en is al een populaire artiest. Ze heeft alle ingrediënten om een ster te worden.”

Leuk om te weten: Lira neemt bijna elk jaar wel één van de populaire zondagconcerten in de Kirstenbosch Gardens voor haar rekening. Houd de line-up van die concerten in de gaten op KaapstadMagazine.nl en boek tijdig een kaartje voor haar concert (die zijn namelijk altijd heel erg snel uitverkocht!).

I feel the joy of being in my skin,
Falling in love with who I am.

Ook wij zijn verliefd op Lira, zoveel is duidelijk!

Door Milou Windhorst

Zin in meer Zuid-Afrikaanse muziek? Lees ons interview met Goldfish – dat enorm populaire DJ-duo uit Zuid-Afrika.  Ook vroegen we onlangs Zuid-Afrikaanse zanger Jeremy Loops het spreekwoordelijke hemd van het lijf en verdiepten we ons in de excentrieke Zuid-Afrikaanse band Die Antwoord.

Houd ons in de gaten op op Facebook en Twitter en via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van eventuele optredens van Zuid-Afrikaanse artiesten en bands in Nederland!  

zuid-afrikaans theater in nederlandBeleef een Zuid-Afrikaanse Road Trip in ...

Nu in Nederland! Een uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis: "De ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika