Beste muziek uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaanse muziek uit Kaapstad

CapeTownMagazine.com

12 x de mooiste muziek uit Kaapstad

For Moments of Joy. Follow our social channels
for useful news, daily local champions
 
072 350 2062
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point
www.capetownmagazine.com/subscribe
now@capetownmagazine.com
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

12 x de mooiste muziek uit Kaapstad

Kijk en luister naar fantastische muziek uit Zuid-Afrika die de afgelopen veertig jaar in de muzikale Moederstad geproduceerd werd

Kaapstad is een stad waar muziek in zit. Sowieso is muziek uit Zuid-Afrika bijzonder populair (denk aan namen als Goldfish, Freshlyground, Jeremy Loops en Jack Parow), maar wist je dat veel van die swingende songs in Kaapstad het levenslicht zagen?

Samen met onze collegae van CapeTownMagazine.com zetten we 12 liedjes op een rij die de afgelopen vier decennia in Kaapstad gemaakt zijn. Wellicht komen niet alle namen van Zuid-Afrikaanse muzikanten je even bekend voor, maar geloof ons: bekijk en beluister de video en je zou willen dat je ze eerder gekend had!

1. Mindz Ablaze - Godessa (2004)
Een vrouwen-only band uit de Cape Flats die in de jaren 2000 de koninginnen van de Zuid-Afrikaanse hiphopscene waren. De teksten waren bedoeld om mensen bewust te maken, met een duidelijke politieke boodschap en provocerend.2. Cooler As Ekke - Jack Parow (2010)
En in een keer stond de noordelijke buitenwijk Parow nationaal flink op de kaart van Zuid-Afrikaanse muziek. Met dank aan Jack Parow, een aparte vogel met een nog apartere hoed. Geboren in Parow en opgegroeid in Durbanville, fungeerde Jack als spreekbuis van de 'kids of the Northern subrubs'. Zijn video Cooler As Ekke (2010) werd miljoenen keer bekeken op YouTube. 3. Mannenberg – Abdullah Ibrahim (1974)
Zet de eerste deuntjes van dit lied op en vrijwel elke Zuid-Afrikaan herkent het. Mannenberg geldt bijna als nationaal erfstuk van de muziek uit Zuid-Afrika. Vernoemd naar de coloured township Manenberg, maar opgenomen in District Six, daar waar de pianist geboren is.4.  Doo Be Doo – Freshlyground (2004)
Over herkenbare deuntjes gesproken... Doo Be Doo van Freshlyground is er ook zo een. Een bijzonder vrolijk feel-good liedje van een heerlijke feel-good band uit Zuid-Afrika. Het was het begin van een internationale carriere die in 2002 begon in Kaapstad. Hoewel ze vandaag de dag over de hele wereld touren, is de Moederstad nog steeds hun hometown, aldus de band. 5. Heroin Mary – Lark (2003)
Dit zijn de pioniers van Cape Town's electric underground scene. De band ontmoette elkaar op UCT in de beginjaren van deze eeuw, en vormen vanaf 2003 een band. Vooral de opera-achtige stem van zangeres Inge Beckmann zijn legendarisch. De video van 'Heroin Mary' bewijst waarom. 6.  Weeping – Bright Blue  (1987)
Bright Blue kwam in de jaren '80 in Kaapstad bij elkaar en nam dit lied dus op in de hoogtijdagen van Apartheid. Hoewel protestliederen die tijd verboden waren (en dus gecensureerd), slaagde Weeping er toch in om twee weken de top van de muzieklijsten aan te voeren en 'gewoon' op de nationale radio gedraaid te worden. En dat terwijl je door de muziek heen de tonen van het toen-ANC volkslied ‘Nkosi Sikelel’ iAfrika’ kunt horen. 7. Take It Slow – Auriol Hays (2009)
In 2009 maakte Zuid-Afrika kennis met deze bijzondere zangeres toen ze haar zeer succesvolle debuutalbum Behind Closed Doors uitbracht. Sinds die tijd heeft de Kaapse zangeres meerdere albums uitgebracht, maar het nummer Take It Slow geldt nog steeds als haar beste. 8. Enter the Ninja – Die Antwoord (2008)
Die Antwoord (Yol-andi Vi$$er en Ninja) is een van onze favoriete bands uit Zuid-Afrika. Als band vonden ze elkaar in Kaapstad in 2008 en het was het nummer ‘Enter the Ninja’ - meer dan 60 miljoen views op YouTube - dat hun wereldwijd succes gunde. Vooral hun muziekvideo's zijn berucht, evenals hun onomwonden teksten. 9. My African Dream – Vicky Sampson (1996)
Geboren en getogen in een niet zo hele fijne buitenwijk van Kaapstad genaamd Hanover Park, werd Vicky Sampson in 1996 uit het niets de 'stem die een land wist te inspireren'. Hoe? Ze zong tijdens de openingsceremonie van The African Cup of Nations die Zuid-Afrika won - twee jaar na de eerste democratische verkiezingen van het land. Over memorabele momenten gesproken. "It was the sweet note ushering in our new tomorrow.”10. Never Again – Prophets of Da City (1994)
Als je het hebt over hiphop uit Zuid-Afrika, heb je het over Prophets of Da City. De band vond elkaar in het Kaapstad in de jaren '80 in de brute Apartheidsjaren en met hun muziek poogde een muzikale vuist te maken tegen het Apartheidsregime. Hun lied 'Never again' kwam - oh symboliek - in 1994 uit, na het officiele einde van Apartheid. Het lied dient als hommage aan Zuid-Afrika en haar eerste zwarte president, en eigenlijk ter ere van iedereen die zich tegen Apartheid verzette. 11. Black President – Brenda Fassie (1990)
Vanaf Prophets of Da City is het een klein bruggetje naar MaBrrr - Brenda Fassie: 'South Africa’s Queen of Pop aka the Madonna of the Townships. MaBrrr werd in 1964 geboren in de township Langa bij Kaapstad, een plek die ze in haar tienerjaren verruilde voor Soweto (in Johannesburg) in de hoop het muzikaal te maken. En dat deed ze: tijdens Apartheid vormden haar liedjes hoop en steun voor veel onderdrukte zwarte Zuid-Afrikanen. In 2004 overleed ze in Johannesburg - haar begrafenis werd bijgewoond door 10,000 mensen in het Langa Stadion in Kaapstad. ‘Black President’ is haar indrukwekkende eerbetoon aan Nelson Mandela. 12. Down South - Jeremy Loops (2014)
Down South - als synoniem voor Zuid-Afrika uiteraard - omdat dit lied gezien kan worden als een ode aan Zuid-Afrika. I didnt want to leave you down south kan staan, aka 'ik wilde je niet achterlaten Zuid-Afrika'. Het is een opbeurend, vrolijk nummer dat nauw verbonden is aan het prachtige land en de sfeer weergeeft.Wil je meer te weten komen over muziek uit Zuid-Afrika? Lees dan onder meer onze interviews met de Zuid-Afrikaanse band Goldfish. Of how about een van de beste zangeressen uit Zuid-Afrika: Lira

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter en Facebook voor het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
April 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

EARTHBOX new immersive experience cape townEARTHBOX is a first-of-its-kind ...

Experience an immersive sensory journey into the depths of the earth

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Comedy on Kloof comedy shows on TuesdayAffordable, weekly comedy show in Cape ...

Comedy on Kloof brings the city’s funniest

Mardouw Country HouseHow to have an unforgettable 40th, 50th ...

Private chef and 3-course meals at a 5-suite manor

Cederkloof Botanical outdoor jacuzziWe just found our next place for a ...

Cederkloof: Cottages with jacuzzi + house with pizza oven

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika