Toeristische hoogtepunten Kaapstad | Vakantie Kaapstad

Weekendje Kaapstad

Toeristische highlights van Kaapstad in één weekend


Het is zaterdagmorgen en je wordt wakker in Zuid-Afrika. Je hebt een weekend Kaapstad voor de boeg en wilt de stad in alle facetten bekijken. Een mooie uitdaging. En bovendien ook best aardig haalbaar.

Want hoewel er in Kaapstad genoeg te doen om je een jaar lang te vermaken, kun je als het moet in één weekend ook een mooi beeld krijgen van de absolute schoonheid van de Moederstad van Zuid-Afrika. Kortom: hieronder de ideale stedentrip naar Kaapstad - 48 uur in de Moederstad, here we come!

Dag 1

Tafelberg beklimmen

Zorg maar dat je stevig ontbijt, want het wordt een drukke dag. En activiteit nummer één liegt er al meteen niet om. De tafelberg beklimmen is hard werken. Dit moet je echter wel gedaan hebben op je vakantie in Kaapstad, de Tafelberg is niet voor niks de nummer twee der toeristische trekpleisters van Kaapstad (na Robbeneiland).
Reken er op dat je twee tot vier uur bezig bent met de klim, maar dit hangt helemaal af van je tempo en hoe vaak je stopt om te genieten van het uitzicht. Tip: het mooist is om de berg op te gaan als het een heldere dag is, anders zie je bovenop helaas vrij weinig dankzij de laaghangende bewolking die zich meestal als een tafelkleed om de berg vleit.

Boven aangekomen op de 1083 meter hoge Tafelberg, sta je waarschijnlijk de eerste tien minuten met je mond open, of nahijgend, of verbluft door het prachtige panorama van Kaapstad. En als je in de verte kijkt kun je je volgende bestemming al zien. Blouberg Beach.

Relaxen en surfen bij Blouberg
Want na zo’n slopende wandeling in de morgen is het tijd om te relaxen, want dat kunnen we ook in Kaapstad. Heel goed zelfs. En dus de auto of taxi in voor de rit vanaf de Tafelberg richting Blouberg, een ritje van ongeveer 20 minuutjes. Aangekomen op het strand van Blouberg zie je Kaapstad vanuit een totaal andere kant, de zogenaamde 'ansichtkaart-kant'. Van dit strandplaatsje zie je de Tafelberg en Kaapstad in de verte liggen. En als je geluk hebt en je in het goede seizoen in Kaapstad bent (september-november) spot je misschien zelfs een walvis!
Tijd om uit te rusten en een uurtje te genieten van het Zuid-Afrikaanse zonnetje. Heb je nog energie over? Je kunt ook goed surfen en kitesurfen op Blouberg Strand.

Night out on Long Street
Het zonnetje gaat onder en het maagje begint te rommelen. Snel terug naar het centrum van Kaapstad voor een typisch Zuid-Afrikaanse maaltijd. Bij Mama Africa op het populaire Long Street kun je de echte Afrikaanse gerechten proeven. Toegegeven, het is heel toeristisch. Maar de sfeer is heel leuk. Proef een Zuid-Afrikaanse boboti en luister naar een Maringa bandje met de andere toeristen. Drink daarna nog een biertje bij een van de vele bars en pubs op Long Street, de zogenaamde Long Street Shuffle. Maar maak het niet te laat – al is dat moeilijk aangezien de sfeer erg goed is - morgen is het weer vroeg dag!

Dag 2

Tour door een Township
Zondagmorgen, tijd voor de andere kant van Zuid-Afrika: de Townships. Je wordt om 9 uur opgehaald voor een heuse tour door de townships, en door Camissa Tours naar de township Langa gebracht. En hoewel township tours bij sommige mensen nog altijd een beetje het idee van 'aapjes kijken' geeft, zul je met deze tour operators meemaken dat dit niet zo is. Ze wonen nota bene zelf in Langa, en geven je een eerlijke kijk op het leven daar. Temidden van de pracht en praal die Kaapstad rijk is, is dit ook een absolute must-see op je vakantie in Kaapstad.

Braaien bij Mzoli’s
Tijd voor de lunch. En dat doen we in Zuid-Afrikaanse stijl en geheel in de stijl waar je deze dag al in zit: we gaan braaien bij Mzoli’s in Gugulethu, een ander township rondom Kaapstad. Verwacht zeker geen rustige lunch aan een plichtmatig tafeltje op een terras, maar maak je op voor de echte Zuid-Afrikaanse sfeer die bij een gezellige braai past. Muziek, uitbundigheid en vlees. Heel veel vlees. En een sfeer die je bij blijft.

Trip naar Robbeneiland
Na de lunch keer je als de wiedeweerga terug naar het centrum van Kaapstad voor een stukje onmisbare geschiedenis van Zuid-Afrika. Dus gaan we naar V&A Waterfront om daar de boot te nemen voor een tour naar Robbeneiland, waar Mandela jarenlang gevangen zat in zijn strijd tegen het apartheidsregime. Niet voor niets is de trip naar Robbeneiland de meest bezochte toeristische 'attractie' van Kaapstad, het is vitaal om meer te begrijpen van de Zuid-Afrikaanse maatschappij en cultuur. De tour neemt van A tot Z ongeveer 3 uur in beslag, en betekent de overtocht met de pont, een rondleiding over het eiland en een bijzondere rondleiding in het cellencomplex door een oud-gevangene zelf. Natuurlijk passeer je ook de iconische cel van Nelson Mandela zelf.

Feesten met de high society
Om alle impressies van de dag te laten bezinken, mag er ’s avonds gerelaxt worden. En om dat in de iets meer 'hogere sferen' van Kaapstad te doen, zet je koers naar Camps Bay, waar de high society van deze stad rondwaart. Ga naar het strand van Camps Bay om te ontspannen en meng je met de high society van Kaapstad. Drink een cocktail en ga uit eten bij een van de vele plekken om uit te gaan in Camps Bay. Vooral Cafe Caprice is op zondag een hot spot van jewelste. Een hoog zien-en-gezien-worden-gehalte, maar dat past bijzonder mooi in de contrasten van deze dag. Kortom: een prachtige afsluiting van 48 indrukwekkende uren in Kaapstad.

Door Luuk van den Einden

Er zijn nog veel meer dingen die je eigenlijk gezien moet hebben in Kaapstad! Denk aan de Kaapse Wijnlanden voor het proeven van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen, een bezoek aan Cape Point en natuurlijk ook een safaripark in de buurt. Bekijk voor meer tips voor je vakantie in en om Kaapstad onze D’r Op Uit sectie.

Voor alles over Kaapstad join je onze Facebook groep en volg je ons op Twitter. Abonneer je ook op onze gratis nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van nieuws uit en over Kaapstad en Zuid-Afrika.

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika