Bo-Kaap tour Kaapstad | Dagtrips Kaapstad

Wandelen met een ex-dakloze

Tour door de Bo-Kaap wijk in Kaapstad


Tussen het centrum van Kaapstad en Signal Hill ligt de Bo-Kaap. Dit is de wijk van de Kaap-Maleisische (Cape Malay) gemeenschap van Kaapstad; bij uitstek een stadsdeel met een rijke historie en cultuur.

Er zijn in Kaapstad heel veel verschillende dagtrips in Kaapstad, maar de wandeltour door de Bo-Kaap die wij vandaag gaan lopen is toch vrij speciaal. We laten ons vandaag namelijk leiden door Cyril Johnson, een ex-dakloze.

“De geschiedenis heb ik eerst moeten leren”
Terwijl we vanuit hotel The Dutch Manor op de Buitengracht vertrekken en tussen de gekleurde huisjes lopen, vertelt 46 jaar oude Cyril zijn verhaal. 15 jaar lang leefde hij op de straat in de Bo-Kaap wijk. Daarvoor zwierf hij rond in andere delen van Kaapstad. De mensen bij The Dutch Manor gaven hem de kans voor ze

Hij begon met ramen zemen en de planten verzorgen. En nu geeft hij dus wandeltochten door de Bo-Kaap in Kaapstad. “Maar ik wist eigenlijk niets over de geschiedenis van de Bo-Kaap, die heb ik eerst moeten leren,” vertelt Cyril met een glimlach op zijn door het leven getekende gezicht.

Apartheid in de Bo-Kaap
We vertrekken vanaf The Dutch Manor en komen aan bij de eerste stop van de tour. Een oude moskee, die tussen de gekleurde huizen staat. “Veel moskees in de Bo-Kaap zijn door de Kaap Maleisische slaven gebouwd, nadat ze bevrijd waren. Tijdens het apartheidregime mochten de Cape Malays in 'hun Bo Kaap' blijven wonen - en werden ze niet zoals de zwarten verbannen naar de townships - vandaar dat de meeste moskees van Kaapstad nog altijd in de Bo-Kaap” vertelt Cyril in het Engels, met zijn dikke Zuid-Afrikaanse accent.

Dan lopen we door naar stop twee , Atlas Trading Company op Wale Street: een Indisch kruidenwinkeltje. We lopen verder langs het kleine Bo-Kaap museum, muurschilderingen van de vroegere bewoners van de Bo-Kaap en een oude moskee. Onderweg vertelt Cyril ons van alles over deze wijk vol historie in Kaapstad. Wat hij allemaal vertelt, gaan we natuurlijk niet verklappen. Daar moet je de wandeltour zelf maar voor doen!

De moeite waard is dat zeker: Cyril’s tour door de Bo-Kaap duurt ongeveer anderhalf uur en kost 100 rand. 30% van het geld dat hij verdient, wordt door the Dutch Manor gespaard om de tours te kunnen blijven organiseren, en eventuele nieuwe tourguides op te leiden.

Er kunnen maximaal tien mensen per keer mee, en de tour begint dagelijks om twee uur ’s middags. Als zich meer dan tien mensen aan gaan aanmelden voor de dagtrips, wordt het gespaarde geld gebruikt om een nieuwe dakloze te trainen. Een mooi systeem.

Hollandse stenen in Kaapstad
Na anderhalf uur met Cyril door de Bo-Kaap gelopen te hebben, weten we een stuk meer over deze bijzondere wijk van Kaapstad. Ook over de geschiedenis van Kaapstad en Zuid-Afrika heeft Cyril ons veel geleerd.

Niet alleen over Kaapstad en Zuid-Afrika, trouwens, maar zelfs nog een beetje over Nederland. Zo liggen er in sommige straten van de Bo-Kaap volgens Cyril namelijk ‘stones from the Netherlands’. En inderdaad, we liepen over typisch Hollandse keien. En waarom die stenen dan in de Bo-Kaap liggen? Dan zou je toch echt zelf met de tour mee moeten. Wij kunnen het alleen maar aanraden!

Door Luuk van den Einden

Bo-Kaap wandeltour
Boekingen voor de wandeltour telefonisch via The Dutch Manor
158 Buitengracht
Bo-Kaap | Kaapstad
+ 27 (0)21 422 4767

Meer doen in de Bo-Kaap in Kaapstad? Kijk een keer per maand rond op de Bo-Kaap markt, drink een kopje koffie bij café Haas, of ga shoppen voor retro kleren bij Seventies80s store.

Voor meer dagtochten bekijk je ons overzicht van dagtrips in Kaapstad, extreme dagtours in Kaapstad,Township tours in Kaapstadwijntours in de Wijnlanden en wildlife&safari tours nabij Kaapstad.

Zorg ook zeker dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Houd ook onze Facebook-pagina in de gaten en volg ons op Twitter.

Fri
H:17°
L:10°
Sat
H:16°
L:
Sun
H:18°
L:11°
Mon
H:21°
L:
Tue
H:18°
L:12°
Wed
H:16°
L:
Thu
H:15°
L:
african_relish_2019Foodie Safari in Prince Albert

African Relish heeft een kookschool, hun Chef’s Café restaurant, ...

Shark Cage Diving Celestial GiftsDuik met haaien in de witte haaien ...

Zie deze majestueuze haai in het echt vanuit een kooi onder water of vanaf het ...

we_house_sundaysWe House Sundays festival (Luister nu: ...

Het ultieme zomerfestival voor liefhebbers van Deephouse en good vibes!

robin_hoodRobin Hood; burgers en biertjes in de ...

Robin Hood Bar and Grill biedt een bende van burgers en alle keuze voor hapjes ...

Cafe ExtrablattCity Cafe Extrablatt is relaxt, ...

Heb je moeite een plek te vinden die al je vrienden leuk vinden? Zoek niet ...

alcazar_new6Het Tomorrowland van Kaapstad met onder ...

Een magische show van 12 uur elektronische muziek en art performance ...

Map South AfricaJe weet dat Zuid-Afrika geen geheimen ...

20 waarheden als een kudu (voor Nederlanders die in Zuid-Afrika wonen of er ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika