Moonlight Mass Cycle Tour Kaapstad | Fietsen huren Kaapstad

Moonlight Mass Cycle Tour in Kaapstad

Fietstocht bij volle maan door de bruisende straten van Kaapstad

Wie dacht dat fietsen in Kaapstad niet mogelijk was? You couldn't be more wrong! In Kaapstad, iedere maand als het volle maan is verzamelen honderden fietsers zich bij de Green Point Circle om Kaapstad te wijzen op de overvloed van auto’s op de weg. Wat in juli 2012 op Twitter begon als een sociaal experiment met 30 enthousiaste deelnemers is vandaag de dag uitgegroeid tot een populaire activiteit in Kaapstad waaraan elke maand honderden deelnemers meedoen. Op het programma staat een fietstocht door het centrum van Kaapstad. Klim: nihil. Duur: een uur. Vreugde: alom. Wanneer? Als het volle maan is. Welkom bij de Moonlight Mass Cycle Tour in Kaapstad. 

Deze maandelijkse fietstocht is een hele verschijning. Zo gaat de een in een eenhoorn pak verkleed en de ander versiert zijn fiets.  Ook staan er overal toeschouwers te kijken naar deze invasie van fietsers. De auto’s in de stad zijn er wat minder blij mee aangezien het wel even kan duren voordat er een luttele duizend fietsers voorbij zijn, maar dat is nou net het punt dat de fietsende massa wil maken! Kaapstad heeft een beschamend hoog percentage koolstofmonoxide-uitstoot, om nog maar niet te spreken over het beperkte aantal fietspaden dat Kaapstad überhaupt heeft. Langzaam aan komen er steeds meer fietspaden en andere voorzieningen voor fietsers bij, maar het houdt helaas nog niet over. 

Wie, wat, waar?
Zodra de datum bekend is, komen fietsers bij elkaar bij de Green Point Circle (onder het Cape Town Stadium) om 21.00u en vertrekken om 21.15u. De route begint bij het stadion en gaat via Granger Bay Boulevard over Beach Road in de richting van Three Anchor Bay. Daarna vervolgt de weg over Green Point Main Road naar Riebeek Street om het centrum van Kaapstad in te komen. De tocht eindigt rond 22.15u op Green Market Square met een drankje in een van de bars aldaar.

Waarom er zoveel mensen meedoen aan deze georganiseerde fietstocht in Kaapstad?  ‘Just for fun’, was het meest voorkomende antwoord. Ik ontmoette een Franse piloot die uitgenodigd was door zijn nichtje en zijn boeiing 737 tegenwoordig had ingeruild voor een fiets. Ook dacht één van de deelnemende fietsers daar te kunnen trainen voor de Cape Argus - de grootste wielerrace van Kaapstad - die tijdens deze Moonlight Mass een kleine twee weken later plaats zal vinden. Compleet uitgerust met een rugzak met een waterslangetje én professionele wielerfiets,  was hij toch degene met de eerste platte band. De klapper van de avond was waarschijnlijk de man die zich inzette om de neushoorns te redden, hij was namelijk compleet naakt met alleen een plastic hoorn om zijn edele delen heen.

Fietspaden in Kaapstad
Weinig Capetonians pakken hun fiets om naar het werk te gaan, ondanks het feit dat de fiets soms sneller kan zijn dan een auto tijdens spitsuren. Een groot probleem voor fietsers is het gevaarlijke verkeer. Obstakels en oneven oppervlaktes maken voetpaden geen goed alternatief. De lange afstanden, weersomstandigheden en criminaliteit zijn ook vaak redenen om de auto te pakken. Deze problemen zullen geleidelijk oplossen nu Kaapstad met een ‘Integrated Rapid Transit’ systeem is begonnen dat  nieuwe fietspaden gaat aanleggen apart van de gewone weg én fietspaden gaat verven op bestaande wegen. 

Deze fietstocht dwars door het centrum van Kaapstad is een eigenaardige ervaring waarbij je je als fietsers onderling één team voelt. Daarbij is het ook een hele bijzondere manier om de stad en nieuwe mensen te leren kennen. 

Wil jij ook graag bij de volgende Moonlight Mass fietstocht in Kaapstad aanwezig zijn? Voor dit bijzondere event hoef je je van te voren niet in te schrijven en deelname is gratis! Houd de website van Moonlight Mass in de gaten voor de data van de fietstochten. 

Fiets huren in Kaapstad
Ben je op vakantie in Kaapstad maar heb je geen fiets binnen handbereik? Niet getreurd, hieronder vind je een overzicht van enkele goede fietsverhuurders in Kaapstad. Wij huurden onze fietsen bij Jared van Up Cycles, de eerste drop-and-go fietsverhuur van Kaapstad. Deze fietsen lijken erg op de OV-fietsen die wij in Nederland kennen en waren ideaal. Fietsen huur je bij Jared niet per dag, maar per uur: voor R40 per uur kun je vanaf zijn drop-and-go punt in Sea Point naar alle uiteinden van de stad fietsen. Je kunt de fietsen vóór 23.00 terugbrengen diezelfde dag, handig voor een fietstocht als de Moonlight Mass. Goedkoper wordt het trouwens als je de fiets van Jared voor de hele dag huurt: dan kost dit 200 rand per dag. De fietsen van Jared zijn de echte Hollandse cruiser fietsen met terugtraprem en zonder versnellingen.

Prijzen voor het huren van fietsen in Kaapstad beginnen bij 80 rand per dag en kunnen oplopen tot 450 rand per dag. Voor slechts 80 rand per dag huur je bij Homeland (zie onder) een simpele mountainbike, voor 150 rand krijg je bij Cape Town Cycle Hire een Giant stadsfiets. Ga je voor een wat heftigere fietstocht met de nodige off-road trails, dan kun je voor 450 rand een off-road Giant fiets huren bij Cape Town Cycle Hire.

Up Cycles
De eerste ‘drop-and-go’ fietsverhuur in Kaapstad, te vinden naast het zwembad van Sea Point (Sea Point Pavilion).
www.upcycles.co.za 
Sea Point Pavilion, Beach Road
+27 (0)74 100 9161

Cape Town Cycle Hire
Gratis bezorging en ophaalservice binnen het centrum van Kaapstad (CBD) en Camps Bay.
www.capetowncyclehire.co.za  
+27 (0)21 434 1270

Homeland
305 Long Street, City Bowl
www.homeland.co.za  
+27 (0)21 689 5431

Down Hill Adventures
www.downhilladventures.com  
Orange Street, Gardens
+27 (0)21-422 0388

Cape Info Africa
www.capeinfoafrica.co.za  
51A Waterkant Street, De Waterkant
+27 (0)21-425 6463

Door Maud Meijvis

Meer informatie over de Moederstad te fiets verkennen lees je in ons artikel ‘Fietsen huren in Kaapstad’.

Ook een aanrader is het maken van een georganiseerde fietstocht in Kaapstad. Studente Laura Rood vertelde over deze bijzondere fietstocht van Kaapstad naar Hout Bay in haar blog ‘Fietsen langs de Tafelberg’

Wil jij op de hoogte worden gehouden van alle activiteiten in en rondom Kaapstad?  Volg ons dan nu op Facebook, Twitter en schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika