Mooi Bly Wine Estate Paarl | Accommodatie Wijnlanden Kaapstad Zuid-Afrika

Mooi Bly wine estate: hidden gem van Paarl

“Tot ziens bij Mooi Bly”

We hebben het op KaapstadMagazine.nl regelmatig over de ‘hidden gems’ die we ontdekken. Eerlijk is eerlijk, soms zijn ze niet altijd even ‘hidden’. Maar toen we voor het eerst op het wine estate van Mooi Bly net buiten wijndorp Paarl belanden, wisten we dat we een echte ‘verborgen juweel’ te pakken hadden.

Dat begint eigenlijk vooral met de weg naar de wijnboerderij toe – die is namelijk op het moment niet al te makkelijk te vinden. Met dank aan werkzaamheden aan de weg, die de buurt al ruim een jaar hinderen. Geen probleem, want Liesbeth stuurt elke gast vooraf een zeer nauwkeurige routebeschrijving. En zo komt vrijwel elke gast van Mooi Bly na een klein uurtje rijden vanuit Kaapstad, alsnog veilig en gemakkelijk aan. En dan kan het genieten beginnen.

Sterrenhemel
“Sterren? Wij doen niet aan sterren. Ja, in de lucht, daar hebben we er miljoenen,” lacht Erik, wijnmaker en echtgenoot van Liesbeth. Het Vlaamse stel emigreerde tien jaar geleden vanuit Antwerpen naar de Westkaap, op zoek naar de rust en de ruimte voor zichzelf, Liesbeth’s ouders en later ook voor Simon en Joppe, hun twee zonen.

Nadat Liesbeth’s ouders jarenlang een succesvolle kaaswinkel in Antwerpen gerund te hebben – en Liesbeth en Erik hard meewerkten in de zaak – besloten zij het roer om te gooien. Een goede kaaskenner heeft ook de nodige interesse in wijn, aldus Erik. Zuid-Afrika had een sterke voorkeur voor het viertal. Na in een oriënterende week in 1999 maar liefst 50 wijnboerderijen in alle uithoeken van de Kaapse Wijnlanden bezocht te hebben, viel de keuze op dit bijzondere wijnhuis tegen de voet van de Du Toit Kloof Bergen.

Van menukaart naar wijnkaart
Na eerst het geluk beproefd te hebben door van het landgoed een restaurant te maken, besloten de vier om alsnog de wijnproductie van het estate verder uit te bouwen. Terwijl eerst 90 procent van de druiven linea recta naar de coöperatie gingen, besloten ze dat daar wellicht een nieuwe start zou kunnen liggen.

Een stoomcursus wijnmaken en heel wat proeverijen verder, mag Erik zich al jaren officieel wijnmaker noemen. Inmiddels heeft het estate zes heerlijke wijnen in huis, die naast in enkele lokale restaurants waaronder het beroemde Den Anker in de V&A Waterfront, ook in Vlaamse en Nederlandse restaurants en wijnspeciaalzaken te vinden zijn.  

Wijnhuis annex manege annex dierentuin
Inmiddels is Mooi Bly niet ‘alleen een wine estate’ op een bijzonder plekje bij Paarl, maar lijkt het landgoed uitgebreid tot een heuse manege annex dierenasiel, zoals Liesbeth het zelf noemt. De liefde voor dieren deelt gelukkig het hele gezin, en met name Liesbeth en Erik zijn fervent paardrijders.  Met zes paarden op stal – en drie veulentjes onderweg – is dat genieten. Overigens hebben de zeven (!) honden, zes kippen en drie geiten daarnaast geen last van te weinig aandacht.

Slapen bij Mooi Bly betekent ‘slapen op de boerderij’. Verwacht vooral geen over-the-top 5 sterren accommodatie, overal onbeperkt Wi-Fi of een overdadige weelde van luxe, maar verwacht wél dat warme, authentieke gevoel van slapen op een boerderij. Primitief? Allesbehalve. De zes zeer comfortabele cottages (variërend van 2, 4 of 6 personen) zijn van alle gemakken voorzien, dat zonder meer.  

Alle cottages zijn uitgerust van een volledig ingerichte keuken, tv, prettige badkamers en allemaal een eigen patio met braaigelegenheid. Ook een zwembad ontbreekt niet op het estate. Hoewel de meeste gasten kiezen voor self-catering, is het ook mogelijk dat Liesbeth vers ontbijt serveert. Prijzen voor overnachtingen liggen tussen R220 en R420 per persoon per nacht.

Van alles te doen
Paardrijden, golfen en wijn proeven – het zijn slechts drie enorme aantrekkelijke factoren van de wijnregio, en met name Paarl. Tel daar fantastische restaurants, off-road mountainbiken en hiken bij op, en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische tijd in de Kaapse Wijnlanden te pakken.

Maar waar Franschhoek en Stellenbosch als wijndorpen vaak wat luxer en toch een tikkeltje commerciëler zijn, is Paarl meer dat echte, authentieke wijndorp in de Westkaap. En hoewel we verschillende wijnhuizen en accommodaties in die andere wijndorpen ook enorm bijzonder en de moeite waard vinden, is Mooi Bly absoluut uniek in haar persoonlijke benadering en landelijke stijl.

Dat veel mensen tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika kiezen voor meer landelijke accommodatie in de Wijnlanden bij Kaapstad, blijkt wel uit het aantal gasten dat regelmatig terugkeert naar de Belgische gastvrijheid op Mooi Bly. Wij waren in ieder geval meer dan opgetogen met de ontdekking van onze laatste hidden gem. En komen dan ook zeker terug. Het uitzwaaien ging uiteraard op z’n Afrikaans – want daar komt tenslotte ook de naam van het estate vandaan: “Tot ziens en Mooi Bly!’*

*vrij vertaald: “Tot ziens en hou je goed!”

KaapstadMagazine.nl is gek op de Wijnlanden. Liefst rijden we elk weekend vanuit Kaapstad naar de mooiste wine estates in Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Robertson. Lees over al onze ervaringen in de Wijnlanden in de sectie Erop uit in de Wijnlanden.

Meer informatie over accommodatie in de Wijnlanden vind je in de Vakantie in Zuid-Afrika sectie.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika