Mogg's Country Cookhouse Hermanus | Restaurants Kaapstad en Garden Route

Mogg’s Country Cookhouse

Home cooked lunch in de Hemel en Aarde Vallei

In 1996 was het nog een verlaten schuur. Weliswaar gelegen in de Hemel en Aarde Vallei - aka een van de mooiste stukjes Westkaap – maar toch, verlaten was het er wel. De foto’s aan de muur van Mogg’s Country Cookhouse bewijzen het. Dat was voordat moeder en dochter Jenny en Julia Mogg’s het bouwval onder handen namen. In enkele maanden tijd verbouwden ze het tot een van de allerleukste en meest bijzondere lunchspots in de Westkaap (zonder overdrijving): Mogg’s Country Cookhouse aan de R320 tussen Hermanus en Caledon.

‘Schattig’ is een van de eerste woorden die bij de gemiddelde bezoeker opkomt als je de weg opdraait en Mogg’s in het vizier krijgt. Let wel: als je de afslag van de R320 naar Mogg’s niet voorbij rijdt, want het bord staat niet overmatig praktisch aan de rechterkant van de (zand)weg gepositioneerd. Terwijl je toch echt naar links moet. Goed opletten dus!

De Hemel en Aarde Vallei geldt als een van de echte hidden gems van de Westkaap. Als we het over valleien en wijngaarden hebben – zo ook op KaapstadMagazine.nl – richten we toch al gauw ons vizier op Franschhoek en Stellenbosch, en de prachtige valleien en uitgestrekte wijngaarden die daar te bewonderen zijn. De Hemel en Aarde Vallei, gelegen achter de kustplaats Hermanus, is minstens zo mooi. Zo niet mooier. Aanzienlijk minder toeristisch, ongerepter en minder drukbevolkt. Inderdaad, het is met 100km vanaf Kaapstad iets verder rijden, maar de rit ernaar toe (over Sir Lowry’s Pass) is minstens zo mooi als de vallei zelf.

De droom
En hoewel er in Kaapstad en omstreken talloze prachtige plekken om te lunchen binnen handbereik zijn, is een lunch bij Mogg’s een absolute aanrader. Sterker: wij zouden het zelfs de moeite waard vinden om alleen al voor een lunch de anderhalf uur in de auto te stappen naar het domein van Julia en Jenny Mogg’s. Moeder en dochter, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, werkten eerder samen in de catering business in Wales. “Maar altijd was er die droom om ooit samen iets voor zichzelf te beginnen in Zuid-Afrika,” vertellen de dames. Nadat Jenny eerder een farm stall had (die vervolgens afbrand), openden de dames in 1994 op deze ietwat afgelegen plek in de vallei ‘hun’ cookhouse Mogg’s.

Van woensdag tot en met zondag runnen moeder en dochter hier hun groene paradijsje. Groen, aangezien vrijwel alle groenten en fruit afkomstig zijn uit de eigen moestuin voor Mogg’s. Dochter Julia bestiert de keuken (bijgestaan door Jo; die voordat ze promoveerde tot kok ooit begon als afwasser), moeder Jenny als gastvrouw. Het menu is vers, wisselend, gevarieerd en zeer goed betaalbaar. Keuze uit een vijftal voorgerechten (prijzen tussen R42 en R55) en even zoveel hoofdgerechten (prijzen vanaf R78 tot R145) . Zowel vegetariërs, vlees- en visliefhebbers kunnen zich uitleven. En de liefhebber van zoet zal verheugd zijn bij de keuze uit drie desserts, net als de andere gerechten regelmatig wisselend.

De sfeer
Verreweg het meest bijzondere aan Mogg’s is hoe anders het plekje is dan andere restaurants dan je in de Wijnlanden tegenkomt. Zo ook de sfeer. Het is een paradijs voor kinderen – met dank aan het grote grasveld, de speeltoestellen voor het terras én het speciale kindermenu – en de sfeer is zo informeel dat je het idee hebt dat je door moeder en dochter persoonlijk uitgenodigd bent voor een intiem diner. Dat er in het etablissement in totaal 90 personen passen (60 binnen en 30 buiten), zie je daardoor over het hoofd.

De waarschuwing
Eerlijk is eerlijk: KaapstadMagazine.nl spreekt regelmatig over verborgen plekjes in Kaapstad en de Westkaap. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij zelf de weg naar Mogg’s niet gevonden hadden, was het niet dat we getipt werden. Hoe verborgen de plekjes nog zijn nadat wij er over geschreven hebben, valt natuurlijk altijd te bezien.

Stiekem hopen we dat na het verschijnen van dit stukje tekst Mogg’s niet overladen zal worden door Nederlandse bezoekers, en het authentieke, huiselijke karakter van deze bijzondere lunchroom in stand blijft. Mocht dat niet het geval zijn, dan zien wij onszelf genoodzaakt dit schrijven weer van de site te verwijderen. U bent dus gewaarschuwd...

Mogg’s Country Cookhouse
Hemel-en-Aarde-Valley
R320 tussen Hermanus aan Caledon
+27 (0)28 3124321 of +27 (0)76 3140671
www.moggscookhouse.com
Let op: alleen geopend voor lunch van woensdag tot en met zondag - vanaf 12.30u
’s Avonds geopend voor speciale gelegenheden en privé-feestjes
Reserveren noodzakelijk!

Een bezoek aan Mogg’s is heel goed te combineren met een uitstapje naar Hermanus, waar met name tussen september en november duizenden locals en toeristen naar toe reizen om walvissen te spotten. Voor meer informatie over Hermanus en leuke accommodatie in deze walvissenhoofdstad bekijk je de sectie ‘Vakantie in Zuid-Afrika’.

Voor meer van dit soort onbetaalbare tips over de mooiste plekjes in Kaapstad en de wijde omgeving van de Westkaap houd je KaapstadMagazine.nl goed in de gaten! Ook via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, Facebook en Twitter natuurlijk.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika