Nederlanders houden toch helemaal niet van pittig eten? Ard vertelt ons meer over ondernemen in Zuid-Afrika en de oneindige mogelijkheden die je hier hebt. En natuurlijk waar het idee vandaan komt om een hete saus te maken.

CapeTownMagazine.com

De heetste saus in Zuid-Afrika van, jawel, Nederlandse bodem

For Moments of Joy. Follow our social channels
for useful news, daily local champions
 
072 350 2062
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point
www.capetownmagazine.com/subscribe
now@capetownmagazine.com
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

De heetste saus in Zuid-Afrika van, jawel, Nederlandse bodem

Hete saus die wordt gemaakt door een Nederlander? Ard Heinkens vertelt ons over het ondernemen in Zuid-Afrika, wat zijn de uitdagingen en unieke mogelijkheden die dit land biedt aan start-ups?

Een hete saus die gemaakt wordt door een Nederlander, daar moet een verhaal achter zitten. Ard Heinkens is de bedenker van Mascoville; de pikante saus die in Kaapstad wordt gemaakt. 

VEELZIJDIG
Mascoville is een combinatie van woorden die veel mensen gemakkelijk aan een pikante saus koppelen. Een ‘scovilleunit’ is de eenheid die uitdrukt hoe heet chilipepers zijn. En dat in combinatie met het Spaanse woordje ‘mas’ (‘meer’). Dus vrijelijk vertaald is het ‘meer pikant’. De saus wordt met de hand gemaakt, met pepers uit de West- Kaap. Er zit vers fruit in en verder eigenlijk geen gekkigheid, op wat basis ingredienten na.  “We voegen geen extra kruiden of specerijen toe en dat maakt de saus heel veelzijdig, je kan het ’s ochtends bij je ontbijt over de eieren gieten, maar ook bij het avondeten als spicy dip. 

HEET, HETER, HEETST
Mascoville heeft drie varianten en maakt alleen echt hete sauzen, geen milde sauzen. De peper die erin zit is een habanero peper, die zijn tien tot twintig keer zo heet als een normale Spaanse peper een milde variant maken is dus erg moeilijk. ”We hebben: een originele saus, een saus met koriander smaak en een extra hot saus. De saus bestaat uit: gekarameliseerde ui, habanero pepers, appel, perzik, knoflook, water, azijn, suiker en zout. De koriander saus is erg populair hier in Kaapstad, het wordt op dezelfde manier gemaakt alleen dan met verse koriander. Er waren mensen die zeiden: “lekker maar mag nog wel wat heter”. Vandaar de extra hot saus.’’ Als deze drie sauzen eenmaal de markt hebben veroverd, komen er zeker meer varianten bij, maar voorlopig houdt Ard het bij deze drie.

ONDERNEMEN IN ZUID-AFRIKA
‘‘Ik ben getrouwd met een Zuid-Afrikaanse, dat maakt het settelen in het land natuurlijk wat makkelijker. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het idee om zelf een unieke hot sauce te ontwikkelen. Ik kook vaak en graag en ben aan de slag gegaan met hoge kwaliteit ingrediënten. Al snel kreeg ik de vraag van mensen of en waar ze mijn huisgemaakte chili saus konden bestellen.’’

‘’Ik werk bij een internationaal bedrijf als business analyst en in mijn specifieke situatie kon ik hier vrij gemakkelijk een bedrijf registreren naast mijn baan. Eigenlijk is het starten van een bedrijfje hier supermakkelijk. Je kan zo een product op de markt brengen wat bijvoorbeeld thuis gemaakt wordt. Verpakkingsmateriaal, wat labels en bijvoorbeeld een marktstal op zaterdag kosten hier ook niet veel. Veel bedrijven doen hier ook makkelijk zaken in het klein met particulieren, dus met heel weinig kan je hier beginnen!’’

FOCUS
Er is vooraf onderzoek gedaan naar wie deze hot sauzen zouden kopen. Chilipepers en hete saus zijn populair in Zuid Afrika en je ziet ze in veel restaurants op tafel. Er is een grote moslimgemeenschap in Kaapstad en veel van hen houden van sterk gekruid en scherp eten, zoals bijvoorbeeld curry. Om Mascoville voor hen beschikbaar te maken is ervoor gekozen om het te laten certificeren als halal product. “Echter, toen we eenmaal gingen verkopen op de markt kwamen we erachter dat ook heel veel niet-moslims dol op hete saus zijn. De doelgroep is eigenlijk veel groter dan ik gedacht had.’’

NEDERLANDERS EN HETE SAUS?
“Sambal en sweet-chilisaus vind je al in veel Nederlandse koelkasten, mede door Indonesisch, Surinaams en Chinees eten dat helemaal ingeburgerd is. In Zuid-Afrika is het heel normaal om altijd een fles hot sauce in huis te hebben. Het wordt ook tijd dat ieder Nederlands huishouden altijd een hete smaakmaker als Mascoville in de koelkast heeft, staan, want het voegt echt iets toe aan zoveel gerechten. Als een habanero peper te heet blijkt, kan je in Nederland eventueel een andere peper voor de saus gebruiken. De smaak moet uniek zijn, maar een mildere peper gebruiken kan altijd.” 

WIE WERKEN ER BIJ MASCOVILLE?
‘'Het bedrijf heb ik samen met een goede vriend uit Nederland opgezet. We hebben geen lokaal personeel, wel een Zuid-Afrikaanse freelance grafisch ontwerper. We hebben de productie uitbesteed aan ‘The Road to Exotic Taste’, een bestaand merk met een professionele keuken. De eigenaar is een selfmade woman die dertien jaar geleden thuis is begonnen met het maken van chutneys. Daarnaast heeft ze vooral alleenstaande moeders in dienst, omdat ze zelf ook een alleenstaande moeder is. Dit vind ik zeker een meerwaarde. De werktijden zijn bijvoorbeeld ook aangepast op het ophalen van de kinderen.’’

WORD JE GEACCEPTEERD IN DE ZUID-AFRIKAANSE ECONOMIE?
“Door het leven in Kaapstad sinds 2013 ken ik inmiddels de do’s en dont’s in de omgang en het zakendoen. Eigenlijk is dit niet zo ingewikkeld als het klinkt: voor mij betekende dit een beetje meer geduld en persoonlijke interesse en wat minder Nederlandse directheid. Onze grafisch ontwerper zei: “Je hebt een interessant verhaal met Mascoville, en dat je ook nog je uit Europa komt, daar hebben mensen vaak een positief beeld bij.” Ik doe daar niks speciaals voor, maar het werkt blijkbaar wel zo.”

En natuurlijk de vraag; wat gaat een flesje me kosten? “Op dit moment kost Mascoville in Kaapstad 60 rand, dat is ongeveer 3,75 euro. “

VERKOOPPUNTEN
“Nu wordt Mascoville vooral in Zuid-Afrika verkocht, maar het komt ook in de winkels in Nederland.” Tot nu toe is het te koop in Kaapstad op de volgende plekken:

1. Brewer’s Co-op
135 Albert Road, Woodstock


2. Balmoral Supermarket
189 Victoria Road, Woodstock

3. Enkele Montagu shops


4. Pick-ups can be done at 7 West Quay Road, Waterfront. Bestellingen via instagram @mascoville of zie contactgegevens hieronder. Betalen kan via EFT vooraf of met Snapscan of gewoon cash bij het ophalen.

5. Online (ook in Nederland) via Mascoville.com, Instagram @mascoville. Mascoville staat ook op verscheidene openlucht markten tijdens het Kaapse zomerseizoen.

---

Door Anouk Schreiner

---

 

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.
Volg en like ons op Twitter ❤ Facebook ❤ Instagram ❤

 

 

Events In Kaapstad
Juni 2023
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

mischu breakfast specialWeekends are for mischu

Where else do you get brunch for under R100 in Sea Point?

Rose's Table pop up dining experienceIntimate fine dining in an art gallery

A long-table experience with food, music, wine and art

Vooma Zip Zap CircusElectrifying circus show for the whole ...

Trapeze, acrobatics, juggling + comedy for all

Cannibisters weed barCape Town’s very own cannabis club, ...

It's like your friend’s living room, just with 85 strains of weed

PPC Riebeek Bergmarathon8 reasons to run these races in a lush ...

Do a marathon, fun run with the fam and explore small towns

Char'd Grill meat appreciation platterMeat appreciation platter at a ...

3 cuts of meat, sizzling side dishes + epic mad-scientist experience

Char'd Grill tasting traysSpirit tastings and unique cuts at this ...

Bring out your inner mad scientist: experiment with unique spirits + meat cuts

Pear Tree cocktailsHolistic food + drink at this healthy ...

Sit under the trees and enjoy kombucha cocktails, vegan dishes + a sea view

Pear Tree HermanusUnconventional vegan dishes at this ...

From tofu tostadas and kombucha cocktails to MasterChef-level desserts

Milk on the Beach5 reasons to visit this beach-side ...

Never-ending summer of waffles, hotdogs, cocktails...

Waffle Shack by Milk on the BeachOur team’s top picks at the Waffle ...

Beach-side eatery is perfect for kids, adults and dogs alike

SotanoEnd Your Weekend On A High Note At ...

Share a meal with friends, listen to live reggae + watch the sunset over the sea

Distiller's UnionMake your unique brand of gin

At Distiller’s Union you get to also pick the flavour, colour + drink craft beer

Bar KeeperBar Keeper is open on Sundays till ...

Order 1 bottle to many cases online or in store, get it delivered same day, cold

Cape Town Heritage ToursTour the peninsula on foot and learn ...

Heritage Tours tells gripping stories on walks from the city to Simon’s Town

Camissa Gospel Tours Listen, connect and sing along at ...

Join a Sunday service with Camissa’s Gospel Tour + connect with culture

The Purple WindmillWeekend market that has it all

Craft beer, kids playpark, aqua golf, target shooting, donkeys and more

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

Ricks Cafe AmericainFeast on a roast special and stay for ...

Come for the roast, stay for the 2 happy hours at Ricks, now on Kloof Street

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika