Duiken met haaien Kaapstad | Shark Cage Diven Kaapstad

Oog in oog met de ‘Grote Witte’

Mark over shark cage diven in Kaapstad


Duiken met haaien is een van de meest geliefde activiteiten in Kaapstad. Shark cage diven doe je bij uitstek in Gansbaai: Zuid-Afrikaanse hoofdstad der witte haaien. Lees hieronder het verslag van de Nederlandse Mark Wijsman en zijn onder-water-rendez-vous met de ‘Great White’.

Vijf uur ’s ochtends opstaan om een half uur later de boot op te gaan. Haaien wachten blijkbaar niet tot het middaguur, dacht ik nog. Nog stoned van de anti-bootziek pilletjes, een tip die ik kreeg van de vorige groep shark-cage duikers die enkel terugkeerden met een groen gelaat, stapte ik de boot op, kijkend naar de horizon (tip 2 tegen bootziekte). We voeren naar Seal Island bij Gansbaai, een piepklein eilandje, mij alleen bekend van de ‘Planet Earth’ aflevering 1 dvd 1, waarbij de cameraploeg een Grote Witte probeert te filmen in superslowmotion.

Vissenkop voor ontbijt
Aangekomen op de filmset, ging het ankertje uit, en werd een smakelijk ruikende vissenkop het water in gegooid, gepaard met een emmertje visafval. Heerlijke geuren, zo op de vroege ochtend. Voor Grote Witte blijkbaar wel, want binnen 5 minuten kwam meneertje 5 meter een kijkje nemen bij de boot. Hij werd spoedig vergezeld door broertje 3 meter (‘klein’ in begrippen witte haai).

De eerste gegadigden spoedden zich in een wetsuit, maar bij betreding van kooi, waren de broertjes inmiddels afgedwaald. 45 Minuten bleef het stil. De ene kant van de boot, de kooikant, lag inmiddels met onderkoelingsverschijnselen te wachten, waar de andere kant van de boot een meer dynamische activiteit gevonden had; de bootziekte was bij enkelen immers ingeslagen. De zee was aan de ruige kant deze dag, en spoedig bleek de kooikant minder populair te worden bij de medepassagiers.

Gedrogeerd of niet, ik had mij inmiddels netjes bij de populairste groep gevoegd. Anderhalf uur kermisattractiegevoel werd mij immers ook teveel. Daarnaast schroom ik groepsgedrag niet, anders val je ook weer zo buiten de boot.

Plots was er nieuws: een nieuwe 5,5 meter had zich gemeld, opeens wel geïnteresseerd in een verse vissenkop. Voor sommigen was dit nieuws overbodig geworden; zij snakten hevig naar een vaste wal. Mijn toestand was niet beter, maar verdomme, ik was hier gekomen voor die ene ervaring. Dus hop, wetsuit aan, en die kooi in. Angst was inmiddels vervangen door opluchting, de kooi bleek minder beweeglijk dan de boot.

Korte adempauze
Op commando van de kapitein deed ik mijn hoofd onderwater, waar een, in ander perspectief plots veel groter, dier mij op trage maar uiterst gestroomlijnde manier meerdere malen voorbijkwam. Niet zozeer angstig (het beest leek niet in mij geïnteresseerd) maar gefascineerd keek ik naar de immensheid van de haai. Even pauze om adem te halen. Weer riep de kapitein iets; hop naar beneden! Deze keer zag ik eerst niets. Kort daarna kwam de haai recht op de kooi af, het aas hing immers vlak voor ons hoofd. Vlak voor me ging die gigantische bek open en reikte naar het aas. De vissenkop werd weggetrokken, en de haai  maakte een snelle bocht om inslag op onze kooi te vermijden.

Mijn hartslag was inmiddels wel een tikje hoger, maar het was vooral een verbazingwekkend mooie ervaring. Kort daarna vertrok de haai, en ik voegde mij weer bij de ziekenboeg.

Opeens was het niet zo erg meer om een half dagje bootziek te zijn...

Door Mark Wijsman

Wil jij ook je misselijkbestendigheid en adrenaline-maximum testen? Ga dan vooral duiken met haaien in Gansbaai. Meer informatie hierover lees je in het artikel 'Duiken met witte haaien in Kaapstad'. 

Abonneer je ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

 

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika