Afrikaanse muziek en het leven van Mark Charnas | The African Music Store in Kaapstad

'Muziek is liefde, leven en energie'

Mark Charnas van The African Music Store in Kaapstad over zijn winkel, zijn leven en zijn liefde voor muziek

Wie op vakantie in Kaapstad is geweest, heeft ongetwijfeld een bezoek gebracht aan The African Music Store. De winkel in Long Street is niet te missen, je hoeft maar op het geluid af te gaan van de box die meestal in de deuropening staat.

De zaak is in 1996 opgericht door Mark Charnas, samen met twee partners. "Muziek wordt gezien als een luxeproduct, maar dat is het eigenlijk niet. Zonder muziek zouden we niet overleven." KaapstadMagazine.nl sprak Mark over zijn tijd in Nederland, de kracht van muziek en over veel meer.

Durban - Kaapstad – Amersfoort - Kaapstad
"Ik ben opgegroeid in Durban, de grootste havenstad aan de oostkust van Zuid-Afrika. Toen ik in 1981 mijn middelbare school diploma haalde, vertrok ik naar Kaapstad om economie en antropologie te studeren. Durban was in die tijd een klein, slaperig stadje waar niks gebeurde. Ik was toe aan iets nieuws, iets spannends. Kaapstad heeft altijd de reputatie van exciting city gehad, dus de keuze was snel gemaakt."


"Zonder muziek zouden we niet overleven"

In 1986 verhuisde Mark naar Nederland, waar hij acht jaar in Amersfoort woonde. De politieke situatie in Zuid-Afrika had daar alles mee te maken. “Ik was het niet eens met het Apartheidsysteem, wat het voor mij en veel anderen een lastige tijd maakte. Je moest ofwel een weg vinden om ondergronds iets te doen, of je moest jezelf ervan lostrekken en het land verlaten. Dat is wat ik heb gedaan. Nederland was één van de weinige plekken in de wereld toen waar het toegestaan was om te blijven, daarom ben ik daar terecht gekomen."

Muziek was toen al Marks grote passie. “Ik nam geen koffer vol kleren mee, maar een koffer vol cassettebandjes. Ik vond muziek duidelijk veel belangrijker dan kleren of andere spullen."

Van backpackerswinkel naar The African Music Store
"Toen de situatie in Zuid-Afrika verbeterde, keerde ik terug naar Kaapstad. Samen met twee vrienden begon ik in 1996 een reiswinkel, omdat het backpacken destijds enorm in opkomst was. We verkochten reisspullen en organiseerden activiteiten voor reizigers. Daarnaast probeerden we de Zuid-Afrikaanse cultuur te promoten door kunst en andere producten van Zuid-Afrikaanse bodem te verkopen. De vraag naar Zuid-Afrikaanse muziek werd steeds groter, dat voegden we dus toen aan ons assortiment. Het begon heel klein; met een aantal CD's die we verkochten aan reizigers en backpackers. Toen dat een groot succes bleek te zijn openden we in 1997 The African Music Store op Long Street."


"Een muziekwinkel is een sociale plek. Listen to music, talk about music, eat music and buy music"

De keuze voor uitsluitend Zuid-Afrikaanse muziek was een zeer bewuste. “Het viel ons op dat de meeste muziekwinkels in Zuid-Afrika alleen internationale muziek verkochten en dat de mensen weinig lokale muziek en artiesten kenden. Er was veel jazz en internationale muziek, maar als het op traditionele en lokale Zuid-Afrikaanse muziek aankwam, was er hier nauwelijks iets te vinden. Ik had het geluk opgegroeid te zijn in de provincie Kwazulu Natal, waardoor ik veel Zuid-Afrikaanse cultuur en muziek had meegekregen. Voor mij is Zuid-Afrikaanse muziek altijd een deel van mijn leven geweest."

Music is a funny thing
"Onze klanten bestaan meer uit toeristen dan uit locals. Dat vind ik soms jammer, want dit is ons cultureel erfgoed, dat zou gekoesterd moeten worden. Maar het probleem is simpel; locals hebben meestal minder te besteden dan toeristen uit Europa of Amerika. Dan zijn er toch andere dingen waar het geld eerst aan uitgegeven wordt."

"Music is a funny thing. Sommige mensen zien het als een luxeproduct, maar dat is het eigenlijk niet. Muziek heb je nodig, het is een essentieel onderdeel van je leven. Je hebt het misschien niet zo hard nodig als voedsel en kleding, maar toch zit het daar dichterbij dan bij luxeproducten als sieraden en vakanties en dergelijke. Muziek is liefde, leven en energie."

Mark's favorieten
"Ik hou van veel verschillende soorten muziek. Mijn favorieten veranderen van maand tot maand. Op dit moment luister ik graag naar Bongeziwe Mabandla. Hoe dat het best te omschrijven is? Laten we het Afro Folk noemen. Ik hou erg van zijn originele stijl en de sfeer in zijn muziek."

"Waar ik ook graag naar luister is Hot Water, een band uit Kaapstad. Dat zou ik ook omschrijven als Zuid-Afrikaanse folk, maar met iets meer rock erin. Je kunt in elk geval niet stil blijven staan als je het hoort. Als klanten het album horen in de winkel vragen ze altijd wat het is, de CD verkoopt heel goed. Het is lichte, vrolijke muziek, maar tegelijkertijd heeft het wel een boodschap. Het is een fijne mix van traditionele Zuid-Afrikaanse muziek met westerse invloeden."

"Of ik er zelf aan heb gedacht om iets met muziek te gaan doen? Well, everybody wants to be a rockstar. Maar veel verder dan een beetje gitaar spelen thuis ben ik nooit gekomen. Ik ben alleen een rockster voor de spiegel."


"De hele dag met muziek bezig zijn voelt niet als werken"

Muziek inkopen en verkopen
"De meeste muziek krijgen we binnen via grote muziekdistributeurs in het land. Maar zo nu en dan kom ik mensen tegen die heen en weer reizen door Afrika, die vraag ik dan om uit te kijken naar nieuwe muziek. Zo komen we ook aan veel onbekendere, maar heel toffe muziek. Ook steunen we lokale muzikanten die hun CD's willen verkopen. Zij lopen gewoon binnen en vragen of we hun cd willen verkopen. We luisteren naar de CD en als we het wat vinden, dan gaan we het verkopen. Zo simpel is het."

Listen to music, talk about music, buy music, eat music

"Dat is waar het in de African Music Store om draait: mensen komen hier binnen zonder naar iets specifieks op zoek te zijn. Dan is het onze taak om aan de hand van hun voorkeuren iets te zoeken dat hen aanspreekt. Dat is vaak muziek die ze zelf nooit uitgekozen zouden hebben, puur omdat ze het niet kennen. Op die manier haalt iedereen er zijn voordeel uit."

"Ik verzamel al muziek sinds ik een jaar of acht ben. In die tijd was een muziekwinkel een sociale plek. Muziekliefhebbers kwamen er samen to listen to music, talk about music, buy music and eat music. Dat was ook de manier waarop mensen nieuwe muziek ontdekten: ze praatten er met elkaar over. Zo hebben wij onze winkel ook proberen op te bouwen. Het is een plek voor muziekliefhebbers, om muziek te delen en er samen van te genieten."

Als je bij The African Music Store in Long Street bent, ga dan ook even langs deze toffe plekjes in de langste straat van de Moederstad!

Nieuwsgierig naar Zuid-Afrikaanse muziek? Luister eens naar deze 12 x mooie nummers uit Kaapstad.

Door Ninih Vang

Voor meer interviews en ander interessant nieuws uit Kaapstad meld je je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg  je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.

 

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika