Mandy's stage in Kaapstad | Vrijwilligerswerk en stagelopen Zuid-Afrika

Mandy's stage in Zuid-Afrika in een kindertehuis

"De natuur is prachtig, de mensen zijn vrolijk." 

Elke dag vertelt KaapstadMagazine.nl hoe leuk, mooi, lekker en bijzonder Kaapstad is. Hoe jullie allemaal massaal op vakantie naar Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika moeten gaan en/of deze kant op moeten komen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Gelukkig zijn wij niet de enigen die dit vinden, Mandy Kerkhof is het méér dan met ons eens. 

De 24-jarige studente Sociaal Pedagogische Hulpverlening vertrok in 2009 naar Zuid-Afrika om stage te lopen in een kindertehuis. In januari 2015 keert zij terug naar Kaapstad voor een vakantie. En dat zegt genoeg, lijkt ons... 

Waarom besloot je stage in Zuid-Afrika te doen?
Ik wilde graag stage in het buitenland lopen, maar wist nog niet waar. Een vriendin van me wilde naar Zuid-Afrika, dus ik besloot met haar mee te gaan. Ik vond online veel informatie en was al snel verkocht. Ik weet niet precies waarom, maar Zuid-Afrika leek me een heel mooi land.

Was je zenuwachtig voordat je vertrok?
Ja, ik was heel erg zenuwachtig, vooral omdat ik zo lang (11 maanden) en ver van huis zou zijn. Het scheelde wel veel dat ik niet alleen ging. Veel mensen vragen je van te voren: ‘Is het wel veilig in Zuid-Afrika?’ Er waren niet veel mensen in mijn omgeving die in Zuid-Afrika waren geweest. De mensen die er wel waren geweest, waren alleen maar heel positief.

Kan je je eerste stap op Zuid-Afrikaanse bodem beschrijven?
Het was in het begin een beetje onwennig, het was een raar idee dat ik bijna een jaar in Zuid-Afrika zou blijven. En het was nog best koud! We kwamen ’s avonds laat aan en we wisten wel dat het winter was, maar we hadden niet verwacht dat het zo fris zou zijn. Ik had in het begin wel veel last van heimwee, maar de eerste dagen waren wel heel fijn. We oefenden met links rijden in de auto, wat eerst nog voor geen meter ging.

Had je last van een ‘cultuurshock’ of viel dat mee?
Nee, dat viel hier heel erg mee. Het enige wat ik moeilijk vond om te zien waren al de zwervers op straat. Op Long Street liepen ’s avonds veel kinderen te bedelen, dat vond ik lastig om mee om te gaan.

Wat voor stage in Zuid-Afrika deed je precies?
Ik liep stage in een kindertehuis als maatschappelijk werker. Mijn vriendin en ik deden voornamelijk administratief werk, en gingen met de kinderen naar de dokter of het ziekenhuis als ze ziek waren. We probeerden altijd zoveel mogelijk tijd met de kinderen door te brengen. Het was een hele leuke en leerzame stage. We kregen al snel veel verantwoordelijkheden. Dat vond ik in het begin heel spannend, maar het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.

Wat is je mooiste herinneringen aan je stage in Zuid-Afrika?
Dat zijn er heel veel! Het beklimmen van de Tafelberg, de bungeejump van de Bloukrans Brug, skydiven, safari in het Krugerpark. Maar wat me het meeste bij zal blijven is de band die ik had met een kindje in het kindertehuis. Hij was een dag oud toen hij door de politie naar het tehuis werd gebracht. Er werd een advertentie in de krant gezet in de hoop dat familie contact op zou nemen, maar dat gebeurde niet. Hij bleef voorlopig in het tehuis en ik mocht hem een naam geven: Jason. Toen we terug naar Nederland gingen, vond ik het het moeilijkste om hem achter te laten. Hij is daarna snel geadopteerd, maar ik denk nog dagelijks aan hem.

Wat viel je het meeste op in Zuid-Afrika?
Het verschil tussen arm en rijk. Kaapstad is aan de ene kant heel westers en er zijn veel dingen hetzelfde als in Nederland, maar aan de andere kant is er veel meer armoede en daar word je dagelijks mee geconfronteerd. De sfeer in Kaapstad vond ik wel heel fijn en relaxed. Ik denk dat je er geweest moet zijn om dat te kunnen begrijpen. De natuur is prachtig, de mensen zijn relaxed en vrolijk, het weer is heerlijk, het eten is lekker!

Waar ben je allemaal geweest in Zuid-Afrika?
We zijn een week naar het Krugerpark en omgeving geweest - waaronder een safari en de Panoramaroute gereden. De garden route heb ik ook gereden. Verder ben ik op bijna alle toeristische plekken in en om Kaapstad geweest. De mooiste plekken vond ik de Tafelberg, Lion’s Head, de lagoons bij Knysna en de boulevard van Sea Point.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
Ik ga in januari 2015 eindelijk weer op vakantie naar Kaapstad en dan blijf ik in de buurt van Kaapstad. Maar ik wil graag nog een andere keer terug om meer van Afrika te zien zien: Durban, Swaziland, Lesotho.

Wat heb je geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
Ik heb veel geleerd over een kindertehuis en hoe het in zijn werk gaat als er een kind in zo’n tehuis wordt geplaatst, en hoe het gaat als hij of zij weer terug mag naar familie of een pleeggezin. Daarnaast ben ik een stuk zelfstandiger en volwassen geworden door de verantwoordelijkheden die ik had.

Heb je tips voor mensen die ook stage willen gaan lopen in Zuid-Afrika?
Gewoon doen! Ook al is het spannend en heel ver weg, het is echt de moeite waard. Het is zo’n prachtig land en hoe lang je ook blijft, het is altijd te kort. Een stage en/of accommodatie kun je in principe zelf regelen maar het is toch wel fijn om een contactpersoon of organisatie in Zuid-Afrika te hebben waar je bij terecht kunt. 

Door Salwa van der Gaag

Wil jij ook stage lopen of vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl, zij kunnen je alles vertellen over bijzondere stages en vrijwilligersprojecten. 

Lees op KaapstadMagazine.nl veel meer blogs over stages in Zuid-Afrika

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika