Nelson Mandela Kaapstad | Verjaardag Zuid-Afrika

Verjaardag Nelson Mandela in Kaapstad

‘Ware helden als Mandela zijn schaars’

5 december 2013 is een verdrietige dag voor heel Zuid-Afrika. Het is de dag waarop een wereldleider van ongekend formaat, een icoon waar de hele wereld trots op is en een man die door iedereen gemist zal worden, overleed. May Madiba rest in peace. 

Afgelopen Mandela Day - traditioneel gevierd op zijn verjaardag op 18 juli - ging KaapstadMagazine.nl de straat op om mensen te vragen hoe zij Mandela Day vierden en hoe ze tegen Mandela aankeken. 

Wereldwijd geliefd en geroemd om zijn rol als voorvechter voor gelijke rechten. 'Madiba', zoals de liefkozende bijnaam van Nelson Mandela is - naar de stam waar hij toe behoorde - schaarde zich niet achter een enkele bevolkingsgroep, maar riep op tot eenheid tussen alle rassen en kleuren.

Mandela was onvermoeibaar in zijn strijd voor gelijkheid in Zuid-Afrika. Hij offerde een groot deel van zijn leven op om zijn doel te bereiken. Mandela is niet de eerste de beste Zuid-Afrikaan: hij is hét symbool van Zuid-Afrika. Denken inwoners van Kaapstad ook zo over hem?

KaapstadMagazine: Wat betekent Mandela voor jou persoonlijk?
Henry Vanderwesthuizen: “Mandela is een sterke persoonlijkheid. Hij moedigt ons aan naar de toekomst te kijken en staat daarom voor hoop.”

Nadim Jacobs: “Er is geen andere persoon die deed wat Mandela heeft gedaan. Hij offerde het grootste gedeelte van zijn leven op voor de Republiek Zuid-Afrika. Hij ziet dat kleur niet belangrijk is: het gaat om het gevoel.”

Rose MacBride: “Toen hij uit de gevangenis kwam, had hij de macht om alles overhoop te gooien. Toch deed hij precies het omgekeerde. Mandela omarmde iedereen.”

KM: Waar zou Zuid-Afrika zijn zonder Mandela?
Ralph Prince: “Zonder Mandela zouden we nog steeds in het Apartheid-tijdperk leven. Maar dankzij God werd hij vrijgelaten om alle zaken op orde te brengen in Zuid-Afrika. Het was het juiste moment.”

Pablo Roberts: “Ik weet zeker dat iemand anders had geprobeerd zijn rol over te nemen, maar net als Moeder Theresa, zijn ware helden schaars.”

Rose: “Zuid-Afrika zou er totaal anders uitzien. Hij heeft de ogen van veel mensen geopend en de algemene houding in dit land veranderd. Als hij overlijdt, wil ik dat ook niet weten. Iedereen ziet hem met liefde 200 jaar oud worden.”

KM: Stel: je komt Mandela tegen. Wat zou je tegen hem zeggen?
Nadim: “Jij bent de persoon die ik ooit zou willen zijn. Omdat jij dit land zoveel goeds hebt gebracht.”

Pablo: “Waarom ben je geen president meer?”

Lucky: “Hallo Mandela. Jij bent onze grootvader en dankzij jou was het WK in Zuid-Afrika. Ik wens je een lang leven toe.”

Pam: “Ik zou alleen zijn hand schudden. Alleen daardoor al weet ik zeker dat ik een gezegend leven zal leiden.”

KM: Kun je Mandela met Obama vergelijken?
Nadim: “Je kunt hem niet met Obama vergelijken. Mandela was een man die de realiteit van de wereld doorzag. Door zijn geloof in God cijferde hij zichzelf helemaal weg. Dit is de essentie van zijn persoon.”

Carla Fowles: “Door in hetzelfde land te wonen als Mandela, leer je waar hij voor staat. Hij is een voorbeeld.”

Pam: “Hij wordt vereerd om wat hij is.”

Door Lisa Nevitt en Elske van der Velden

Meer weten over het turbulente Zuid-Afrika’s beroemdste man? Lees dan onze uiteenzetting over het veelbewogen leven van oud-president Nelson Mandela.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika? Volg KaapstadMagazine.nl op FacebookTwitter en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika