Run4Schools Kaapstad | goed doel Zuid-Afrika

Run4Schools: al voetballend naar een betere toekomst in Zuid-Afrika

Mini-WK in Mitchells Plain toont succes van sportprogramma

Een zanderig grasveld omringd door kleine betonnen huizen, in de verte de Kaapse Wijnlanden en aan de zijkant prijkt een keurig aangelegd voetbalveld. Het is een schril contrast, maar dat lijkt de kinderen van Alpine Primary School niet eens op te vallen.

Zij spelen de wedstrijd Zuid-Afrika tegen Frankrijk na en voetballen alsof hun leven er van afhangt. KaapstadMagazine is in Beacon Valley, Mitchell’s Plain, waar Run4schools een mini-WK organiseert.

Run4Schools
Leslie Pangemanan (37) uit Amsterdam is de oprichter en voorzitter van stichting Run4Schools. Alpine Primary School is een van de drie scholen die Leslie's stichting ondersteunt. Op dit moment krijgen 4000 kinderen 45 minuten per week sportles. De andere scholen zijn Northwood Primary en Caradale, beide ook in Mitchell's Plain.

Leslie: Naschoolse sportopvang is dé manier om kinderen na school uit handen te houden van bendes en te voorkomen dat ze in aanraking komen met drugs, criminaliteit of erger.

Naast de sportopvang biedt Stichting Run4Schools kinderen die uitblinken in een bepaalde discipline de mogelijkheid zijn of haar talenten verder te ontwikkelen door begeleiding op sociaal en financieel gebied.

Veiligheid een probleem
Ook probeert Leslie kinderen na school aan het sporten te krijgen en houden. Momenteel komt dat idee nog niet echt goed van de grond. "Het is in Mitchell’s Plain simpelweg niet veilig genoeg om de kinderen na school alleen naar huis te laten gaan", legt Leslie uit. Het naschoolse sportprogramma valt daardoor in de soep.

Om geld in te zamelen voor Run4Schools rent Leslie marathons. Maar liefst zeven keer rende hij de Two Oceans Marathon en hij mag zich daar met trots snelste Europeaan noemen. Naast Leslies eigen opbrengsten investeren particulieren ook in zijn projecten.

Investeren in toekomst
Tijdens het mini-WK staan twee Nederlanders langs de zijlijn van het voetbalveld. Het zijn Eric en Sinia, eigenaren van een groot Nederlands bouwbedrijf. Eric en Sinia hebben hun eigen mensen ingezet voor de aanbouw van drie voetbalvelden in de buurt, waaronder het veld van Alpine Primary School. Enige trots is van de gezichten af te lezen. Maar het aannemerskoppel blijft bescheiden.

“Dit was nodig”, zegt Eric kort. “Tijdens een vorige reis naar Zuid-Afrika kwamen we aan op het vliegveld en onmiddellijk zag ik die kinderen staan. Daar wilden we iets mee doen”, legt Sinia uit. “Het is fantastisch ze nu te zien spelen.” Dus we kunnen nog meer voetbalvelden verwachten in de wijk? “Nee, voorlopig is het wel genoeg”, lacht Eric.

Vriendschappelijke wedstrijd
Een aantal Nederlandse mannen komt kijken of ze geïnteresseerd zijn in een soortgelijke investering. De laatste drie jaar spaarden zij allemaal 100 euro per maand. Het verzamelde bedrag willen zij investeren in een project zoals het Alpine Primary voetbalveld.

Ze spelen een vriendschappelijke match tegen de coaches van Run4Schools. De Nederlanders – met toepasselijke oranje hesjes – worden ingemaakt. Hopelijk heeft dat geen negatief effect op hun beslissing…

Want projecten als Run4Schools zijn belangrijk. Het is een continu gevecht tegen de wijk, maar vooral ook een gevecht met de wijk. Hopelijk blijven projecten als deze 'hard lopen'...

Door Elske van der Velden

---

KaapstadMagazine heeft oog voor de pracht en praal in Kaapstad, maar ook zeker voor de plekken waar het nog lang niet zo prachtig is. Juist daarom kunnen wij initiatieven als deze zo enorm waarderen. Lees hier meer over Leslie en Run4Schools.

Een ander mooi project in Mitchell's Plain is Wire-Art. Aan het hoofd van dit project staat een Duitse vrouw, Michelle Ruthven. Lees hier het verhaal van oud-stagiair Jeroen over zijn bijzondere middag bij Michelle in Mitchell’s Plain.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika