Nelson Mandela Dag Kaapstad | verjaardag Mandela Zuid-Afrika

Internationale Nelson Mandela Dag

Nelson Mandela viert zijn 92ste verjaardag

De vader van de Republiek Zuid-Afrika – Nelson Mandela – viert zijn 92ste verjaardag op 18 juli 2010. Maar hij viert deze dag niet alleen, de hele wereld feest met hem mee. Met in gedachten de strijd die hij voerde voor de gelijke rechten van de mens.

Maar we kijken ook naar de toekomst en zien dat Mandela’s boodschap twintig jaar na de afschaffing van de Apartheid nog steeds van grote betekenis is. Het is een boodschap voor de toekomst. En dat moeten we allemaal vieren.

Op 18 juli 2009 kondigt de regering van Zuid-Afrika de eerste Nelson Mandela Dag aan. Dit jaar organiseert Wereldkampioen 2010 Spanje het feest. Madrid staat helemaal in het teken van internationaal icoon Mandela.

De wereld wordt gevraagd Nelson ‘Madiba’ Mandela een fijne verjaardag te wensen en de voormalig Afrikaanse president – en elkaar - een cadeautje te geven.

Mandela’s HIV/AIDS-campagne 46664
In 2002 richtte Mandela ‘46664’ (zijn gevangenisnummer op Robbeneiland) op, om mensen bewust te maken van HIV en AIDS. Steden over de hele wereld steunen Mandela’s campagne.

Op 18 juli doneren mensen wereldwijd dan ook aan stichting 46664. Mandela vraagt geen geld, nee, hij vraagt slechts wat tijd. Hij wil dat je je inzet voor goede doelen en ontwikkelingsorganisaties. Zo kun je toch nog iets terug doen voor de man die zoveel heeft gedaan voor Zuid-Afrika, het Afrikaanse continent en de hele wereld.

 

De stichting zet de Zuid-Afrikaanse bevolking aan om deel te nemen aan de festiviteiten. 46664 wil mensen stimuleren tijd te besteden aan lokale gemeenschappen.

‘Maak van elke dag een Nelson Mandela Dag’, luidt de slogan die mensen moet prikkelen 67 minuten van hun tijd op te geven voor anderen. Het aantal minuten is niet zomaar gekozen: Mandela zette zich 67 jaar in voor het publiek en de Republiek Zuid-Afrika.

Voetballende grootmoeders
In Zuid-Afrika vinden de meeste feestelijkheden plaats in Mandela’s geboortedorp Mvezo in de Oostkaap. Ter voorbereiding legt de overheid een nieuwe weg aan naar het dorp en verbouwen ze een basisschool.

Een groep Zuid-Afrikaanse grootmoeders wilde niet achter blijven. Zij richtten een voetbalteam op en spelen de meest memorabele WK-momenten na. Alles wordt opgenomen op camera. Zo zamelen zij op hun manier geld in voor 46664.

Door Elske van der Velden

---

Mandela is een icoon, een idool en een vaderfiguur voor vele Zuid-Afrikanen. Waarom? Lees hier een uiteenzetting over het leven van Nelson Mandela.

Benieuwd wat inwoners van Kaapstad van Mandela vinden? KaapstadMagazine deed onderzoek naar het Mandela-sentiment op straat.

Op de hoogte blijven van de festiviteiten rondom Mandela’s 92ste verjaardag? Volg ons dan via Twitter @kaapstadmag of word lid van onze Facebook-pagina.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika