’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Engelse les geven in een township
Odette en Eva doen vrijwilligerswerk in Kaapstad
Jaarlijks komen veel mensen naar Zuid-Afrika voor vakantie, om te genieten van de mooie natuur of om een stedentrip in Kaapstad te doen. Daarnaast zijn er veel Nederlanders die stage lopen in Kaapstad, of vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika. Odette de Vaal en Eva van Duinen zijn twee Nederlandse studentes die als vrijwilligers in Kaapstad werken. Zij geven Engelse les in Gugulethu, een township in Kaapstad.
Ik moet bekennen dat het een grappig gezicht is. Twee hoogblonde meiden met een uiterlijk dat bijna Nederlandser dan Nederland is, die les geven aan de scholieren van de Siyazingisa School. Maar ik krijg al snel respect voor ze, want ze gaan erg leuk met de scholieren om. Al zijn het wel strenge leraressen.
Vrijwilligerswerk in Kaapstad
Odette en Eva hebben hun vrijwilligerswerk in Kaapstad geregeld via stagebemiddelingsbureau 4exchange in Kaapstad. Een organisatie als 4exchange helpt studenten en vrijwilligers van A tot Z bij het vinden van een goede stageplek of een mooi vrijwilligersproject in Zuid-Afrika, en bovendien ook met huisvesting en al het andere regelwerk dat erbij komt kijken als je hier in Zuid-Afrika een tijd stage wil lopen of vrijwilligerswerk wil komen doen.
Odette en Eva werken drie middagen in de week voor de Amy Biehl Foundation. Deze stichting heeft verschillende projecten in de townships van Kaapstad. De vrijwilligers en werknemers sporten, maken muziek, doen creatieve kunstvormen, geven les over HIV en AIDS en doen naschoolse activiteiten met de scholieren. Eén van die naschoolse activiteiten zijn Engelse lessen voor de scholieren. Deze worden onder andere door Odette en Eva gegeven.
“Ze spreken allemaal Xhosa, maar als ze naar een high school willen, moeten ze Engels kunnen. Wij geven les aan kinderen tussen de elf en zestien. Ze zitten in de seventh grade, dat is de laatste klas voor ze naar high school gaan. Als ze daar toegelaten willen worden, moeten ze goed Engels kunnen spreken” vertelt Odette. “Al wordt er maar één van de scholieren toegelaten, dan geeft dat al voldoening.”
Als ik vanuit de klas bekijk hoe de dames met het eerste deel van de les bezig zijn, valt het grote niveauverschil tussen de leerlingen me op. Terwijl de scholieren om de beurt een paragraaf van een Engelstalig boek voorlezen, gaat dit de een vloeiend af, terwijl een ander simpelweg nog niet één woord kent.
Lees hier alles wat je moet weten over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.
“No Xhosa!”
“Wij geven les aan de zwakste klas, het niveauverschil is erg groot” vertelden de dames me al voor aanvang van de les. Nu zie ik pas wat ze bedoelen. Wel vind ik het knap hoe geduldig Odette en Eva met de scholieren omgaan. Ze behandelen de scholieren allemaal per individueel niveau en zijn lief tegen ze. Maar streng kunnen ze ook zijn. “No Xhosa!” schalt het af en toe door het klaslokaal. Dat is de regel, in de klas mag alleen Engels gesproken worden. De scholieren vinden het dan ook niet eerlijk dat Odette en Eva soms Nederlands tegen elkaar praten. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.
Eva begint aan het tweede deel van de les, zinsontleding. Alle scholieren zitten met hun vinger omhoog en springen bijna over hun bank heen om het antwoord te geven. Ze zijn duidelijk fanatieker dan Nederlandse scholieren. Dat is leuk om te zien, zeker omdat de lessen die Odette en Eva geven vrijblijvend zijn. De scholieren mogen zelf bepalen of ze komen, en ze hebben al een ochtend vol les gehad als de after school programmes beginnen.
Tenslotte delen Odette en Eva boterhammen uit die de werknemers van Amy Biehl eerder bij verschillende bakkerijen in Kaapstad op hebben gehaald, en spelen ze een spelletje met de scholieren. Hanging man, de Engelse variant van galgje. Ze willen allemaal de hanging man zijn, en het lokaal is ineens van een georganiseerde Engelse les, veranderd in een grote chaos.
“Het zijn echt schatjes”
Er wordt gelachen en de scholieren willen weten wat ‘give me a kiss’ in het Nederlands betekent. De lerares-scholieren verhouding is helemaal weg. Het is heel leuk om te zien hoe goed Odette en Eva het met de scholieren kunnen vinden. En ik kan me goed voorstellen dat vrijwilligers werk in Zuid-Afrika doen, een bevredigende bezigheid is. “Het zijn echt schatjes. Ze zijn liever dan Nederlandse kinderen” vertellen Odette en Eva me naderhand. Maar dat had ik zelf ook al gezien.
Door Luuk van den Einden
Meer informatie over vacatures voor stageplekken en vrijwilligersprojecten in Kaapstad vind je op de site van 4exchange.nl.