Lourensford Wijnboerderij | Wijnproeven bij Kaapstad

Lourensford Wine Estate in Somerset West

‘From Nature’s Perfect Amphitheatre’: prachtig wijnhuis vlakbij Kaapstad


De beroemde fietstocht ‘Cape Epic’ eindigde er, en ook het populaire K-Day muziekfestival werd hier gehouden. En toch kennen niet veel mensen het wijnhuis Lourensford in Somerset West – zo’n 60 kilometer vanaf Kaapstad.

Zonde! Want een dag bij Wine Estate Lourensford is als een dag, of weekend, op vakantie in Kaapstad. Voor elke leeftijd en voor elke smaak biedt deze wijnboerderij iets te doen, iets te proeven, iets te ondernemen. Daarom wat ons betreft een aanrader voor iedereen die (met het hele gezin) graag tijdens de vakantie in Kaapstad een dagje wijnproeven in de Wijnlanden op het lijstje heeft staan. 

Wie aankomt bij het landgoed Lourensford betreedt een grasveld, waar vooral in de zomer enthousiast door de bezoekers van Lourensford gepicknickt wordt. Aan het einde van het grasveld vind je niet het gebruikelijke lieflijke Cape Dutch huisje met gekleurde hangop-bloemen, zoals je bij veel wine estates in de regio ziet. Integendeel: de boerderij doet ‘gestijlder’ en moderner aan dan de gemiddelde wijnboerderij in de Kaapse Wijnlanden.

Dat stijlvolle en tikkeltje ‘excentrieke’ maakt Lourensford juist zo bijzonder. Het interieur van de boerderij heeft iets chiques, en tegelijk iets huiselijks. Een chique juwelier naast de huiselijke open haard. Op de achtergrond doemt de wijnkelder op, die juist opvalt door de moderne look ’n feel. Het maakt de contrasten er des te mooier op. Toch jammer dat veel toeristen en locals vaak niet verder komen dan ‘buurman’ wijnboerderij Vergelegen of blijven hangen bij het populaire Erinvale Golf Estate.

Het hele wine estate oogt als een dorp op zich. Gelegen temidden van bossen, fruitplantages (appels, peren en pruimen) en wijngaarden bevinden zich op het terrein van Lourensford, naast de wijnkelder, ook een kaasmakerij, koffiebranderij, juwelier, chocolaterie, kunstgalerie en restaurant/deli – the River Garden Deli.

Het restaurant, de River Garden Deli, is net zoals heel Lourensford: fris, gevarieerd, verrassend en ‘baie lekker’. Het houten terras doet kleurrijk en speels aan door de gekleurde stoeltjes en witte tafels. Alweer een mooi contrast. Het eten op het menu is veelzijdig, en zeker van een hoog culinair niveau. Hoewel ook de ‘simpele’ tosti’s en omeletten te bestellen zijn, kan men er ook een uitstekende drie-gangen lunch eten.

Bijna alle produkten die het restaurant serveert zijn uit eigen produktie, vertelt een medewerker van de deli trots. Vanaf 8.00u kun je er terecht voor ontbijt (heerlijk vers brood uit eigen bakkerij). De lunch wordt geserveerd vanaf 12.00u tot 15.30u. Vlees, vis, vegetarisch: aan iedereen is gedacht. Ook aan kinderen – dit blijkt uit de grote speeltuin grenzend aan het restaurant. Hoewel het menu wekelijks (soms zelfs dagelijks, logischerwijs afhankelijk van de productie van de boerderijen in de buurt) verandert, is altijd genoeg te kiezen voor elke smaakliefhebber.  Lees uitgebreid over onze lunchervaring in deze deli in The River Garden Deli in Lourensford.

Wandelen rondom het Lourensford-landgoed
Jezelf tegoed gedaan aan een zware lunch of juist zin om de honger op te wekken? Het landgoed is dusdanig groot, dat het zich heel goed leent voor een wandeling in de mooie omliggende natuur. Met name het fynbos rondom de wijngaarden nodigt uit voor een leuke ‘hike’. Een wandelroute van 4km leidt je vanaf de wijnboerderij door de fynbossen, kriskras door de wijngaarden: een hele bijzondere manier om de wijnlanden te ervaren. Al met al duurt de wandeling zo’n 45 minuten – maar je kunt er ook voor kiezen om de wandeling te combineren met een picnick. Vraag dan bij de River Garden een picknickmand, die door het personeel rijkelijk gevuld zal worden met lekkere snacks en goodies.

Wat proeft men op een wijnboerderij? Juist, wijn. Maar bij Lourensford is dit niet de enige lekkere drank die men kan ruiken, proeven en keuren. Met bonen uit Ethiopië, Nicaragua, Peru en zelfs Papoea Nieuw Guinea is de koffierooster van Lourensford (bij binnenkomst meteen naar links) een Walhalla voor koffieliefhebbers. Iedereen heeft recht op één gratis kopje koffie, en kan vervolgens de bonen (gemalen of ongemalen) per zakje kopen voor gemiddeld R30 (ongeveer 3 euro).

Maar uiteindelijk komt iedere bezoeker van Lourensford toch voornamelijk voor één ding: wijn! De wijnproeverij is open vanaf 9.30u tot 17.00u. Daartussenin staan verschillende wijnkenners achter de bar klaar om verschillende wijnen voor je in te schenken. Voor R15 proef je vijf van Lourensford’s wijnen – hoewel je niet voor het proeven hoeft te betalen als je na afloop een fles aanschaft. Prijzen van flessen wijnen variëren van R35 – R120 (3,5 -  12 euro).

Niet iedereen weet evenveel van wijn. Proef je een Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shiraz, Mourvedre, Viognier of een Merlot? Welke is het zwaarst, welke gaat het best bij het nougat-plankje of juist bij de chocolaatjes? – ook allemaal mogelijk bij de proeverij. Geen probleem, want het personeel van Lourensford heeft allemaal de nodige kennis over wijn in het algemeen, het proces van wijnmaken en natuurlijk over de wijnen van eigen bodem. Als je echt geluk hebt, tref je op een dag ook Chris Joubert en Hannes Nel, de wijnmakers van Lourensford.

En dat zij echt goed zijn in wat ze doen, blijkt wel uit het feit dat de Lourensford Chardonnay uit 2009 uitgeroepen is tot één van de tien beste Chardonnay’s ter wereld tijdens de Chardonnay du Monde wedstrijd in Burgundy in 2010. De chardonnay van Lourensford was dat jaar de enige Zuid-Afrikaanse wijn die in de top 10 eindigde, na het opgenomen te hebben tegen bijna 900 wijnen uit 37 verschillende landen.

Psssssst.... geheimpje
Tip: vraag ook om een slok van de eigen honinglikeur – gemaakt van Lourensford eucalyptushoning en, hoewel mierzoet, bijzonder lekker – vooral ijskoud!

Vergeet op je weg terug vooral niet nog even een kijkje te nemen in de juwelier en in de kunstgalerie van Frans Groenewold, wiens werk ook in en rond de River Garden Deli te bewonderen is. Leuk detail: Groenewold is een enorme fan van Nederland, wat ook in veel van zijn speelde schilderijen terug te zien is. Leuk! Al zijn werk is ook te koop in de studio.

De slogan van Lourensford Wine Estate luidt ‘From Nature’s Perfect Amphitheatre’. Mede mogelijk gemaakt door de omgevende Hottentots Hollandbergen, is dit helemaal waar. Lourensford is meer dan een schilderijwaardig plaatje.

Op zoek naar mooie wijnhuizen in Franschhoek? Bekijk dan onze Top 10 mooie wijnhuizen in Franschhoek.

Bekijk voor meer inspiratie voor een onvergetelijke vakantie in Zuid-Afrika ons overzicht van de leukste dagtours in en om Kaapstad.

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika