Eskom heeft loadshedding aangekondigd
Eskom heeft zijn loadshedding status veranderd naar fase 6.
(Last update:december 2019)
Eskom, het elektriciteitsbedrijf van Zuid-Afrika heeft vanaf maandag 9 december 18:00 is fase 6 van loadshedding aangekondigd. Als jouw gebied wordt beheerd door de stad, zul je verschillende fasen loadshedding ervaren, het verschilt per dag. Een handige app om te zien wanneer er in jouw gebied loadshedding is EskomSePush, die pushberichten naar je telefoon stuurt met de laatste loadshedding updates.
We leggen uit hoe Kaapstad fase 6 kan gaan regelen. Bovendien geven we je wat achtergrondinformatie over loadshedding (hoe het is begonnen, hoe het in zijn werk gaat en wat Eskom doet om het zo goed mogelijk te laten verlopen). We geven je zelfs enkele ideeën voor geweldige dingen die je kan doen als de stroom is uitgeschakeld. Hier vindt je het schema.
De situatie nu: loadshedding in Kaapstad
Fase 6 is bevestigd door Eskom, die op maandag 9 december vanaf 18:00 uur begint. De gecontroleerde maatregel is uitgevoerd vanwege een tekort aan capaciteit.
"Het staat bekend als peak lopping", zegt Maytham. Kaapstad kiest er namelijk voor om in een bepaalde periode geen elektriciteit van Eskom te kopen. De elektriciteit wordt op deze momenten geleverd door het hydro-elektrische opslagsysteem van Steenbras, oftewel het wordt opgewekt door de beweging van water bij de dam.
De stad bespaart hiermee geld (elektriciteit is het duurst tijdens de spitsuren) en Kaapstad kan de stroom hierdoor aanhouden of een verminderde belasting van de lading toepassen.
Loadshedding stond op de planning omdat begin november werd aangekondigd dat Eskom een lage voorraad kolen had. Er staan ook elf onderhoudswerkzaamheden op de planning waardoor er stroomgenererende machines moeten worden stilgelegd, dat meldt Eskom op Twitter.
Wat is loadshedding?
Het is een manier om een totale nationale stroomuitval te voorkomen, door de stroom op verschillende plekken in de stad te stoppen voor een bepaalde tijd. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid stroom op een systematische en gecontroleerde manier word geleid. Loadshedding wordt gebruikt als een noodgeval voor korte perioden - meestal rond de twee uur, maar soms voor perioden van vier uur.
Loadshedding en lokale stroomuitval zijn niet hetzelfde. Lokale stroomuitval kan het gevolg zijn van technische fouten, zoals in het geval van diefstal van kabels en overbelasting door elektriciteitsdiefstal. Loadshedding is geregelde stroomuitval. Kijk de video hieronder voor meer duidelijkheid over de werkwijze van Eskom.
Hoe overleef je de loadshedding?
Loadshedding is een geplande stroomuitval die wordt uitgevoerd in verschillende fasen, namelijk fasen één tot acht, fase acht is het zwaarst. Voordat de stroom uitvalt, stuurt Eskom de dienstregelingen van het land naar de steden en de gemeenten van het land. De stad Kaapstad werkt deze vervolgens bij op haar eigen website en daarna begint de stroomuitval volgens de schema's van Eskom. Dit is voor de stad een handig inzicht over de stroomuitval, al blijkt uit ervaring dat het schema niet altijd klopt. Ons advies: volg Eskom op Twitter voor het laatste nieuws.
De fases
Fase 1: In deze fase merk je het minst van de loadshedding en hebben ze 1000 megawatt (MW) te kort. Dat wordt verdeeld over drie keer twee uur in een periode van vier dagen of drie keer vier uur in acht dagen.
Fase 2: Bij fase twee komen ze 2000MW te kort en is de loadshedding verdubbeld. Dus jouw gebied wordt vanaf dan over een periode van vier dagen zes keer voor twee uur van stroom afgesloten. Of zes keer over een periode van acht dagen voor vier uur.
Fase 3: Wanneer ze 3000MW nodig hebben wordt de frequentie van fase twee verhoogd. Dit betekent dat je over een periode van vier dagen, negen keer geen stroom hebt voor een periode van twee uur. Of het wordt verdeeld over acht dagen en dan heb je negen keer geen stroom voor een periode van vier uur.
Fase 4: In deze fase is er 4000MW nodig en wordt een verdubbeling van fase twee uitgevoerd. Vanaf nu wordt de stroom afgesloten in een periode van vier dagen voor twaalf keer, twee uur. Of voor twaalf keer vier uur verdeeld over acht dagen.
Fase 5/6: Niemand weet eigenlijk precies wat deze fases inhouden, omdat ze bijna niet voorkomen. Wel is er 5000MW/6000MW nodig. Er wordt gezegd dat in deze fases de loadshedding 8 uur per dag is in periodes van 4 uur, elke dag. Hierna volgen ook nog fase 7 en 8, deze fases worden vrijwel nooit gebruikt.
Om het soepel te laten verlopen zit er een half uur speling tussen de tijdblokken. Als een regio bijvoorbeeld loadshedding krijgt vanaf 6:00u, dan moeten alle betrokken klanten binnen dertig minuten geen stroom hebben, dus om 6:30u. Dit werkt ook zo voor de tijd dat de stroom het weer moet gaan doen.
Bereid je voor op de loadshedding
- Zorg dat je het schema van de loadshediding bij de hand hebt, zodat je weet wanneer de stroom in jouw regio uitvalt
- Houdt de website goed in de gaten, de stad blijft de loadshedding-status bijwerken
- Zorg dat mobiele telefoons, laptops en tablets constant opgeladen zijn
- Vul je benzine aan want tankstations worden ook beïnvloed door loadshedding
- Contant geld is belangrijk om bij te hebben, pin- en geldautomaten werken niet zonder elektriciteit
- Zorg voor extra verlichting zoals kaarsen en denk hierbij ook aan aanstekers en lucifers om ze aan te steken
- Bereid maaltijden voor voordat de stroom wordt uitgeschakeld
- Kook water en bewaar het in thermosflessen zo heb je altijd warm water hebt voor warme dranken
De tips van de stad om energie te besparen
- Schakel uit wat je niet nodig hebt - dit is de gouden regel als het gaat om het besparen van elektriciteit. Haal je opladers uit het stopcontact en laat lampen niet onnodig aanstaan
- Schakel een zwembadpomp, geiser en andere grote elektrische apparatuur uit
- Pas airconditioners aan, zorg dat wanneer die aanstaat de ramen gesloten zijn
- Gebruik zoveel mogelijk energiezuinige verlichting
Hoe loadshedding is begonnen
In 2008 kondigde Eskom, de nationale energieleverancier - die elektriciteit produceert of levert (de stad Kaapstad koopt elektriciteit van Eskom) - aan dat stroomuitval in het hele land zou plaatsvinden, omdat ze er niet in slaagde om te voldoen aan het vraag en aanbod.
Om te voorkomen dat het hele stroomnetwerk van het land crasht, zouden geplande stroomonderbrekingen beginnen, zodat Eskom de stroom van elektriciteit naar de miljoenen huishoudens en bedrijven in het hele land kan balanceren en egaliseren.
Vorig jaar midden juni 2018, werd Eskom gedwongen opnieuw loadshedding in te voeren vanwege stakingen: "De slechtste industriële actie in 28 jaar", rapporteerde Fin24.com op 28 augustus van hetzelfde jaar.
Volledig opgeloste activiteiten die geen elektriciteit vereisen
- Als het warm is, ga dan afkoelen bij het Sea Point zwembad of in de zee
- Scootours heeft veel tours met niet-gemotoriseerde scooter, beschikbaar op veel locaties, van de stad tot de wijnlanden
- Ga wandelen of doe een van deze leuke dagtours in de stad
- Steek ’s avonds kaarsjes aan en ga een gezellig bordspel doen met je familie of vrienden
Door Marissa Blom
Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter. Mooie plaatjes van de leukste events in en om Kaapstad pinnen we elke dag op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |