Liz liep stage in Kaapstad | Stage & Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

'Kaapstad, beter had ik het me niet kunnen wensen'

21-jarige Liz liep stage bij 4exchange en werd compleet verliefd op Zuid-Afrika. 'Waar ik me toen druk om maakte, was nergens voor nodig!'

Stage lopen in het buitenland is niet iets dat iedereen doet. En natuurlijk is het een grote stap om je vertrouwde huis en omgeving, familie en vrienden achter te laten om elders, al is het tijdelijk, een bestaan op te bouwen. Toch is een stage in het buitenland, en met name een stage in Zuid-Afrika, bijzonder populair bij Nederlandse en andere internationale studenten. Waarom? Omdat Kaapstad een van de tofste plekken is om stage te lopen, daarom. 

Liz Ponds uit Groningen is zo’n stoere meid die in augustus 2014 Nederland achter zich liet om vijf maanden stage te gaan lopen bij stagebemiddelingsbureau 4exchange in Kaapstad.

Als we haar spreken zit haar stage er bijna op. En ze is verkocht, dat is duidelijk. Liz is bijna nog enthousiaster dan alle stukken die over Kaapstad op KaapstadMagazine.nl te lezen zijn bij elkaar. Bij wijze van spreken dan. Liz komt terug naar Kaapstad, dat is een ding dat zeker is. 

Waarom besloot je stage te gaan lopen in Zuid-Afrika?
Ik wilde altijd al graag stage in het buitenland lopen. Ik zocht eerst naar landen in Europa, maar er was geen enkel land dat me direct aantrok. Vriendinnen uit Groningen vertelden me over Kaapstad en na wat onderzoek was ik eigenlijk gelijk om. Het leek me een geweldige wereldstad en het leek me ideaal omdat ik ook graag mijn Engels wilde verbeteren.

Was je zenuwachtig voor vertrek?
In het begin eigenlijk helemaal niet, maar toen het dichterbij kwam vond ik het toch wel spannend. Ik had zoveel vragen. 'Met wie ga ik wonen? Gaat mijn stage bevallen? Wie worden mijn vriendinnen daar? Is het gevaarlijk? Hoe zijn de mensen?' Het is toch raar om te vertrekken uit je vertrouwde wereldje en helemaal opnieuw te beginnen in een ander land. Nu ik daaraan terugdenk, vraag ik me echt af waar ik me druk om maakte. Nergens voor nodig!

Hoe waren je eerste stappen op Zuid-Afrikaanse bodem?
Ik vloog samen met een vriendin uit Groningen, dus mijn eerste stappen waren gelukkig niet alleen. Zij ging wel naar een ander deel van de stad. De chauffeur die ons ophaalde van het vliegveld was geboren en getogen in Kaapstad en praatte gelijk honderduit over zijn stad. Daarna merkte ik al snel dat ik me geen zorgen hoefde te maken of ik wel vrienden zou maken - met een Nederlandse jongen verkende ik de eerste dagen Kaapstad en iedereen was heel open en vroeg me overal mee naartoe.

Had je last van een cultuurshock of viel dat mee?
Dat viel eigenlijk heel erg mee. Ik had verwacht dat Kaapstad veel meer ‘Afrikaans’ zou zijn, maar wanneer je in het centrum bent, merk je daar eigenlijk weinig van. Ik merkte wel gelijk dat iedereen hier lekker relaxed is en niet zo gehaast zoals in Nederland. De mensen op straat en in de winkels zijn allemaal vriendelijk en ook de taxichauffeurs maken graag een praatje met je. Het enige wat onder die ‘cultuurshock’ zou kunnen vallen is het grote verschil tussen arm en rijk. Dat is groot en dat vind ik soms nog steeds moeilijk om te zien.

Wat doet je stagebedrijf 4exchange precies?
4exchange is een bemiddelingsbureau tussen Nederlandse studenten en bedrijven in Kaapstad. Ze helpen studenten bij het organiseren van de meest leerzame en avontuurlijk praktijkervaring, namelijk een stage in Kaapstad. Naast stages bieden zij ook vrijwilligerswerk en cursussen in Zuid-Afrika aan. Ze hebben ook een aantal studentenhuizen en regelen dus accommodatie in Kaapstad voor Nederlandse studenten die in Kaapstad stage komen lopen of iets anders komen doen. Ze organiseren weekendtrips door heel Zuid-Afrika voor deze studenten wat ook erg leuk is. Sinds mei 2014 is 4exchange gefuseerd met Cape Town Rocks. Dit bedrijf beheert studentenaccommodaties en vakantiehuizen. Meer informatie over zowel stages, vrijwilligerswerk als accommodatie in Kaapstad vind je op de website www.4exchange.nl

Wat deed jij tijdens je stage voor 4exchange?
Ik heb onderzoek gedaan naar de doelgroep van 4exchange en Cape Town Rocks. Op basis daarvan heb ik twee plannen geschreven voor het social media beleid van beide bedrijven. Daarnaast heb ik voor Cape Town Rocks vakanties ingeboekt. Het was elke keer weer de vraag wat voor mensen er zouden komen. Het was steeds weer een verrassing. Serieus, grappig, jong, oud, saai, man, vrouw, Afrikaans, Nederlands. Ik vond het leuk om op deze manier telkens weer verschillende mensen te ontmoeten.

Vind je het voor studenten een meerwaarde om je bij 4exchange aan te melden?
Het is zeker een meerwaarde. Toen ik aan het zoeken was naar een stage in Kaapstad wist ik niet goed waar ik moest beginnen en welke bedrijven aansloten op mijn studie Small Business and Retail Management. Toen meldde ik me aan bij 4exchange en had ik de keus tussen een stage bij 4exchange en een ander bedrijf. Ik ben erg blij met de keuze die ik toen genomen heb. Naast het aanbieden van stagevacatures aan Nederlandse studenten helpt 4exchange bij je accommodatie, het regelen van een visum en alle andere informatie die je nodig hebt. Het is ook heel fijn om een aanspreekpunt te hebben als je in Kaapstad bent. Als je niet weet hoe je iets moet regelen of er is iets, kunnen zij je altijd helpen. Ze zorgen door middel van borrels en tripjes ook dat je andere studenten in Kaapstad leert kennen.

Wat is je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika?
Teveel om op te noemen, maar vooral alle trips die ik heb gemaakt met mijn vriendinnengroep die ik hier heb ontmoet. Dat het zo leuk zou worden met deze meiden had ik van te voren niet kunnen wensen. We zijn naar festivals in de wijnlanden geweest en hebben veel activiteiten ondernomen. Daarnaast heb ik veel mooie herinneringen aan de concerten van onze grote liefde hier: Jeremy Loops. Hij is een zanger uit Zuid-Afrika en we zijn allemaal spontaan verliefd op hem geworden en naar elk optreden van hem geweest.

Wat maakt Zuid-Afrika voor jou zo geweldig?
Het landschap, de mensen, het weer, de roadtrips en mijn vriendinnen hier. Ik denk de combinatie van dit alles. Het eten is ook heerlijk in Kaapstad en er zijn zoveel leuke, lekkere en goedkope restaurants. Daarnaast kan je in Zuid-Afrika zoveel dingen doen dat je je geen moment kan vervelen. Zelfs in de auto stappen en een paar uur langs de kust rijden is al geweldig. Ik ben behalve in Kaapstad naar Hermanus, Stellenbosch, Cederberg, Mosselbay, Knysna, Plettenberg Bay en Oudtshoorn (Garden Route) geweest. Namibië staat nog op de planning!

Wat is voor jou de allermooiste plek in Zuid-Afrika?
Phoe, dat zijn er teveel om op te noemen. De Garden Route was wel heel prachtig. Zo zijn we gestopt bij Nature’s Valley – een mooi wit zandstrand waar bijna niemand was. Dit was denk ik wel een van de mooiste plekken waar ik ben geweest, maar ook kamperen in Cederberg was heel bijzonder. 

Door Salwa van der Gaag

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen in Kaapstad? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl. En lees onze rubriek Stage en vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, waar je meer verhalen en ervaringen leest over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. 

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

zuid-afrikaans theater in nederlandBeleef een Zuid-Afrikaanse Road Trip in ...

Nu in Nederland! Een uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis: "De ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika