Stage Kaapstad & Zuid-Afrika | Afstuderen buitenland & vrijwilligerswerk Zuid Afrika

4exchange Internships

‘Konden mijn ogen maar foto’s maken’

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

‘Konden mijn ogen maar foto’s maken’

“Ik heb geleerd om geduldig te zijn en minder stress te hebben: als het vandaag niet komt, dan komt het morgen wel."

“Ik dacht alleen maar zon en warmte in Zuid-Afrika te vinden,” zegt Lise van Beijsterveldt lachend terwijl ze nog wat dieper in de kraag van haar trui kruipt. Ze vouwt haar handen om een dampende, warme kop thee. De winter in Kaapstad is aangebroken. Een gevalletje 'prima timing', want voor de 20-jarige Toegepaste Psychologie studente uit Gilze zit de stage er bijna op.

Ze werkte vijf maanden in een afkickkliniek in Hout Bay. “Vanuit school moest de stageplek aan veel eisen voldoen. Ik had aan de hand hiervan een lijstje een aantal wensen opgesteld en kwam uit op Zuid-Afrika. Ze spreken hier Engels en ik was erg nieuwsgierig naar de cultuur en geschiedenis van het land.”


Lise in Mossel Bay bij één van de oudste postbussen van Zuid-Afrika 

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
“Ik moest een bepaald schoolprogramma volgen voor stages in het buitenland. Verder heb ik met mensen gesproken die ook in Kaapstad en Zuid-Afrika zijn geweest. Maar eigenlijk wilde ik voor vertrek niet veel weten, zodat ik het allemaal op mij af kon laten komen en zelf ervaren.”

Was je zenuwachtig voordat je vertrok?
“Tot het moment dat ik door de douane moest was ik niet zenuwachtig. Maar zodra ik door het poortje was, voelde ik mij vooral erg verdrietig. Ik verklaarde mijzelf even voor gek dat ik zo nodig alleen voor een half jaar naar de andere kant van de wereld moest.”

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? 
“De vlucht was lang en met enorm veel turbulentie. Veel passagiers werden ziek. Toen ik eindelijk landde was ik alles behalve vrolijk en energiek. Gelukkig stond mijn taxi al klaar. Ik wilde rechtsvoor instappen en de chauffeur begon te lachen. Hij bleef maar lachen; het stuur zit natuurlijk aan de rechterkant! Mijn dag was door zijn lach meteen weer goed. Maar het ‘warme’ welkom was niet voor lang. Zodra ik mijn accommodatie binnenkwam bleek er geen stroom te zijn. Ook had ik geen dekens of een kussen. Stond ik daar in een leeg, donker appartement. Na hulp van medebewoners was mijn eerste, weliswaar slapeloze nacht in Kaapstad een feit.”

Wat is je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika?
“Ik kan moeilijk keuzes maken. In dit geval ook. Waar moet ik beginnen? De vele mooie wandelingen langs stranden, watervallen en uitgestrekte landschappen. Het beklimmen van de Tafelberg en Lion’s Head. Het is heerlijk om rond te lopen, je hoofd leeg te maken en te genieten van al het moois om je heen. Ik heb vaak gedacht: konden mijn ogen maar foto’s maken.” 


Lise en haar vriend bij de Blyde River Canyon in het noorden van Zuid-Afrika 

Je vriend is ook langsgekomen toch? 
“Ja, hij heeft meer dan twee maanden bij mij gewoond. Daar werd ik erg gelukkig van! We hebben veel samen kunnen ontdekken, zien en proeven. Doordat we dit samen hebben ervaren kunnen we er nog lang over napraten. Hij weet hoe het hier is. Daarnaast heb ik hier ook veel geweldige mensen leren kennen, wat mijn avontuur in Zuid-Afrika compleet maakt.” 

Wat is je het meeste opgevallen in Zuid-Afrika?
De banen die ze hier creëren zijn erg bijzonder. In plaats van waarschuwingsborden langs de weg, staan er mensen met een vlag te zwaaien. En parkeermeters kennen ze niet. Er staat gewoon iemand je auto ‘te bewaken’ waar ze geld voor vragen. Daarnaast zijn de mensen hier erg dankbaar voor de kleinste dingen.” 

Wat maakt Zuid-Afrika voor jou indrukwekkend?
“De natuur, bergen en uitzichten. Ik kan heel goed begrijpen dat veel Zuid-Afrikanen gek zijn op hun eigen land. Het heeft alles: rust, maar ook de drukte van een stad, veel groen, de zee, het strand en natuurlijk de bergen. Alles is prachtig!”

Zijn er ook dingen waar je van bent geschrokken?
“Voordat je in Zuid-Afrika een grote stad binnenrijdt zie je vaak eerst townships. Daar schrok ik vooral in het begin van, maar na het spreken van mensen uit deze townships ben ik toch wat meer opgelucht: veel mensen zijn trots en dat vind ik bijzonder. Maar dat je in een straat zowel huisjes van golfplaten als een Mercedes garage tegenkomt went nooit. Het verschil tussen arm en rijk is nog altijd aanwezig.”

Waar ben je allemaal geweest in Zuid-Afrika? Heb je trips gemaakt?
“Een roadtrip langs de befaamde Garden Route met zowel mijn vriend en daarna nog een keer met mijn moeder. We zijn tot Port Elizabeth gereden. Daarnaast ben ik ook in Johannesburg geweest en heb ik het Kruger National Park bezocht. In het weekend ben ik ook in Langebaan en de Cederberg geweest. Als afsluiting van mijn tijd hier in Zuid-Afrika ga met vier andere vriendinnen met de camper naar Namibië!” 


Met vriendinnen een weekendje weg naar de Cederberg 

Wat voor stage liep je precies en hoe beviel dat?
“Ik liep stage bij een afkickkliniek in Hout Bay. Verslaving is een groot probleem in Zuid-Afrika. Er zijn hier veel afkickklinieken gevestigd, maar naast Zuid-Afrikanen komen hier ook een hoop buitenlanders waaronder veel Nederlanders voor ‘rehab’. Het werk was erg uitdagend, want de mensen moeten gemotiveerd worden. Het is soms ook hectisch en lastig, maar het maakt je wel extra dankbaar als er resultaat zichtbaar is.”

Wat is echt de allermooiste plek van Zuid-Afrika voor jou?
“Lion’s head! Wat zal ik deze berg missen! Omhoog voordat de zon opkomt en naar beneden terwijl de ochtendzon steeds warmer aanvoelt. Of naar boven wanneer de zon bijna ondergaat en je in het donker met het lichtje van je telefoon naar beneden moet. Heerlijk!”  

Waar ben je niet aan toegekomen en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
“Eigenlijk heb ik alles gedaan en gezien wat ik van te voren wilde doen. Maar misschien lijkt Pretoria mij ook nog wel een bezoek waard. Eerst wil ik de rest van de wereld zien voordat ik terugga naar Zuid-Afrika. Ik ben wel benieuwd hoe het er dan uitziet.”

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
“Alles! Kaapstad kent vier seizoenen in één dag, dus stop vooral niet alleen korte shirtjes en broeken in je koffer. Daarnaast is een zaklamp handig: voor het beklimmen van de Tafelberg of Lion’s Head in het donker.”

Wat heeft Zuid-Afrika wat Nederland niet heeft?
“Bergen!". En dan, na een korte stilte: "Maar wat in Nederland echt niet zou kunnen en in Zuid-Afrika vrij normaal is: ongestoord te laat komen. Bij mij zorgde dit weleens voor irritaties!”

Als je je tijd in Zuid-Afrika in één zin zou moeten beschrijven…
“Vol met ongeplande avonturen waar ik onwijs van heb genoten, maar het was ook wennen en jezelf aanpassen. Er komt veel op je af." 


'Naast stage lopen is er ook genoeg tijd over om te genieten'

Wat heb je geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
“Ik heb geleerd om geduldig te zijn en minder stress te hebben: als het vandaag niet komt, dan komt het morgen wel. Ook versta ik nu Engels met een lastig accent, haha. En ik heb geleerd blij te zijn met wat ik heb.”

Heb je tips voor mensen die ook stage willen lopen in Zuid-Afrika?
“De tijd vliegt voorbij dus vergeet niet te genieten, vergeet niet overal te eten (Afrikanen koken heerlijk) en vergeet niet dat het hier ook winter wordt. Maar vooral genieten, want zoals een vriendin van mij zou zeggen: één keer niezen en het is voorbij.”

De lekkerste koffie in Kaapstad drink je bij..
“La Cuccia in Hout Bay.” 

Het leukste restaurant van Kaapstad is..
“Black Sheep.”

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij..
“Delaire Graff Wine Estate in Stellenbosch.”  

De beste braai ooit had ik bij...
“Mzoli’s.” 

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is..
“Lion's Head! En de weg die ik elke dag afleg vanuit Kaapstad naar Hout Bay, beeld je even in: aan je linkerhand alleen maar bergen en aan de rechterhand een prachtige, sprankelende oceaan.”  


Op de top van Lion's Head! Volgens Lise het allermooiste plekje van Kaapstad 

Als ik Kaapstad in één woord zou moeten omschrijven, dan is dat.. 
“Genieten!”

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant is..
“Jeremy Loops.”

Waar je echt een keer een sundowner moet drinken is bij..
“Chapman’s Peak Drive.”

Het mooiste strand van Kaapstad is..
“Het strand bij Llandudno.”

Als je maar één dag in Kaapstad te besteden hebt, dan moet je..
“Voor zonsopgang Lion’s Head beklimmen om vervolgens te genieten van een uitgebreid ontbijt bij Jason Bakery. Daarna rijd je door naar Hout Bay via de Chapman’s Peak Drive om een townshiptour op de fiets te doen en de dag sluit je af bij Black Sheep. Maar vergeet vooral niet lekker te eten, want dat kan hier overal!” 

Lijkt een stage of vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika je wel wat? Stuur een mailtje naar info@4exchange.nl voor meer informatie. 

Door Jet Gravekamp 

Is je stage in Zuid-Afrika al geregeld? Vergeet dan vooral niet even te kijken naar deze 11 dingen die je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie en leuke verhalen over Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto’s posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
December 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Galileo-picnic-fridaysSunday night movies at Kirstenbosch ...

End off the weekend with a relaxing movie at The Galileo Open Air Cinema

Galileo Outdoor Cinema 4Friday nights at The Galileo Open Air ...

Screening location include Battery and Central parks, and Meerendal Wine Estate

Norval_Foundation_Cape_Town_Athi-Patra_Ruga_installationOn at Norval Foundation

Athi-Patra Ruga’s iridescent art on black pioneers + more in Sculpture Garden

Uber Go Cape Town We asked you where you would go with a ...

Your answers were delightful (plus Uber Go explained)

Escape Room Game Cape TownPlay Cape Town’s original Live Escape ...

The door closes. You have 60 minutes to get out...

Wonderdal Tree of Light Have the birthday party your child ...

Includes a colourful Amuki cake, party bag + 7 edu-zones to explore

Maker's LandingMaker’s Landing, the Waterfront’s ...

Cakes too beautiful to eat, short rib dumplings and gorgeous harbour views

Beach barA beach bar in Paarl!

Pizza, beach vibes, cocktails, and stunning views, the recipe for a perfect day

LeMottetastingVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika