15 x de leukste dagtours in en om Kaapstad

CapeTownMagazine.com

15 x de leukste dagtours in en om Kaapstad

For Moments of Joy. Follow our social channels
for useful news, daily local champions
 
072 350 2062
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point
www.capetownmagazine.com/subscribe
now@capetownmagazine.com
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

15 x de leukste dagtours in en om Kaapstad

De meest bijzondere excursies en must-do's voor je vakantie in Zuid-Afrika

Vakantie naar Kaapstad geboekt? Het plannen kan beginnen: je wil de Tafelberg op, Robbeneiland bezoeken, wijnproeven, op bezoek bij de pinguïns in Boulders Beach, relaxen op het strand van Camps Bay of Clifton, een roadtrip naar Cape Point, etc.

(Last update: januari 2020)

Ons advies: allemaal doen! We helpen je graag nog verder op weg - zie hieronder een overzicht van de leukste dagtours, en aanvullende informatie.

1. Lion’s Head beklimmen
Bij de woorden ‘berg’ en ‘Kaapstad’ denkt vrijwel iedereen eerst aan de Tafelberg. En terecht, deze ‘Wonder of Nature’ is niet voor niets de meest bekende berg van de stad (en het land). Echter, als het gaat om het klimmen wint Lion’s Head het wat ons betreft van de Tafelberg. Waarom? Tijdens de klim naar de top van Lion’s Head non-stop een prachtig 360-graden uitzicht over Kaapstad hebt - adembenemend mooi. De klim is niet overmatig zwaar – alleen het laatste stukje is even een beetje klauteren. Vooral tijdens volle maan is het tijdens de avonduren een druk komen en gaan op de berg, evenals tijdens zonsopkomst. 
Hoe lang duurt het? Rijd met de auto naar de ‘voet’ van de berg en begin vanaf daar met de klim. De sportieve, geoefende klimmer staat in 45 minuten boven, de iets minder getrainde wandelaar doet er ruim een uur – zo niet langer – over. 

kaapstad tours
Vanaf Lion's Head heb je een prachtig 360-graden uitzicht over de hele stad, en ook op de Tafelberg

2. Kaap de Goede Hoop (Cape Point)
Een ‘rondje Kaap’ staat in het Kaapse jargon voor een roadtrip naar Kaap de Goede Hoop. Alleen de route er naartoe is al de moeite waard. Cape Point is het meest zuidwestelijke punt van Afrika – dus niet het meest zuidelijke zoals sommige mensen wel eens denken; dat is namelijk Cape Agulhas zo’n 300 km verderop. Dat mag de pret niet drukken, al was het maar door de veelzijdigheid aan dieren die je onderweg tegenkomt: springbokken, struisvogels, pinguïns en bavianen. Mooie tussenstops voor onderweg: Simon’s Town, Boulders Beach (zie #5), Kalk Bay, Noordhoek en Misty Cliffs. 
Must do: Tijdens de heen- of terugweg de prachtige Chapman's Peak Drive ‘doen’. Niet voor niets bekend als de negen mooiste kilometers van Zuid-Afrika.  

dagtours kaapstad chapmans peak
Of het nou op de heen- of terugweg naar Cape Point is: zorg dat je de rit over Chapman's Peak niet mist. Foto: Wikipedia.org

3. Gospeltour of een 'gewone' township tour 
Dit is wat ons betreft een absolute must-see voor elke bezoeker in Kaapstad. De gospeltour van Camissa Township Tours is een van de verschillende soorten township tours in Kaapstad die je kunt doen. Allemaal bijzonder en indrukwekkend: een indringende kennismaking met de ‘andere’ kant van Kaapstad. Rondleidingen worden gegeven door Khonaya of Samantha, die vroeger zelf in de townships woonden. 
Hoe lang duurt het? Houd ongeveer van begin tot eind vier uur in de planning in voor de gehele excursie (je wordt bij je hotel opgehaald en weer afgezet). Overigens hebben mensen na afloop vaak de behoefte een en ander een beetje te willen laten bezinken, dus maak de rest van het dagprogramma vooral niet al te 'druk'. 
Tip: Zoek een project waarbij je zelf ook iets kunt 'doen'. Lees het verhaal van oud-stagiaire Jet die een dag ging verven in township 7de Laan - om de township naast kleurrijker, vooral veiliger te maken!

township tours kaapstad
Een bezoek aan een township is behoorlijk confronterend, maar wat ons beftreft wel een must-do tijdens je vakantie

4. Robbeneiland bezoeken
Een bezoek aan Robben Island mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Kaapstad. Zeker sinds het overlijden van Mandela op 5 december 2013 is de plek nog meer een 'bedevaartsoord' geworden dan het al was. Op het eiland volgt eerst een bustour van bijna een uur, en vervolgens word je in de gevangenis rondgeleid door mensen die er zelf ook gevangen zaten. Let op: reserveer van te voren je kaartjes, zeker in de vakantieperiode zitten de boten snel vol! 
Hoe lang duurt het? Van begin tot eind ongeveer 3 uur. De veerboot vertrekt vanuit in de V&A Waterfront. 

robbeneiland bezoeken kaapstad
Robbeneiland: waar Nelson Mandela jaren gevangen zat in zijn strijd voor een democratisch Zuid-Afrika. Een waar monument. 

5. Op bezoek bij de pinguïns in Boulders Beach
In Boulders Beach - aan de 'oostkust' naast Simon's Town vind je een kolonie van zo'n 2000 Afrikaanse pinguïns die hier hun thuis hebben. Het strand hoort bij het natuurgebied dat Table Mountain National Park heet, en is beschermd gebied. Via een vlonder loop je naar het strand van Boulders, maar wie van de gebaande paden af wil, neemt het weggetje naar het zogeheten Foxy Beach. Een privéstrandje waar de pinguïns op een paar meter van je af door het water dedderen.

pinguins kaapstad
De pinguinkolonie van Boulders Beach: een vaste stop tijdens het 'Rondje Kaap'. 

6. Wijn proeven in Stellenbosch en Franschhoek (de Kaapse Wijnlanden)
Rijd vanuit Kaapstad in een krap uurtje naar Franschhoek of Stellenbosch. Houd onderweg je ogen open, want je belandt in één van de mooiste natuurgebieden die je in lange tijd gezien hebt. Uitgestrekte wijnvelden, mooie bergpartijen en prachtige vergezichten. En, best of all, de heerlijke wijnhuizen en restaurants die je hier kunt vinden. Onze favorieten: de mooiste wijnhuizen in Franschhoek en prachtige wine estates in Stellenbosch. Proost!
Tip: boek een wijntour bij Wine Flies Wine Tours - wat ons betreft de leukste organisator van wijntours. 
Hoe lang duurt het? In het ideale geval combineer je een bezoek aan de wijnlanden met een overnachting zodat je ‘s avonds in één van de heerlijke restaurants kunt eten (en drinken). En omdat er nou eenmaal zoveel prachtige wijnhuizen te zien zijn, daar neem je graag je tijd voor.
Nog een tip: dit zijn de beste restaurants in de Wijnlanden.

wijnhuizen kaapstad
De Wijnlanden. Prachtig. En dan nóg mooier. 

7. Walvissen spotten in Hermanus (tussen augustus en december)
Op hier en daar een verdwaalde walvis na, strekt het walvissenseizoen tussen augustus en december. Als je tussen september en november op bezoek gaat naar walvissenhoofdstad Hermanus weet je zeker dat je een heleboel walvissen gaat zien. Stap op een grotere boot die je ongeveer twee uur lang in de baai rondvaart, of kies voor een iets meer ‘off the beaten track’ aanpak: kayakken tussen walvissen. Hermanus ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Kaapstad, waardoor je het prima in één dag kunt doen. Leuker is het om er een nachtje te blijven slapen en het dorp en de omgeving verder te herkennen. Tip: rijd ook een stuk de Hemel en Aardevallei in.
Lees ook: 9 redenen om walvissen in Hermanus te spotten

walvissen spotten hermanus
In de baai van Hermanus dobberen tussen augustus en december honderden southern right whales rond. Prachtig!

8. Duiken met haaien
Eentje voor de daredevils onder ons: duiken met haaien in de witte haaienhoofdstad Gansbaai. Niet de meest onomstreden activiteit in Zuid-Afrika, maar bij White Shark Diving Company wisten ze ons gerust te stellen over de well-being van de haaien. Want menselijk plezier moet nooit ten koste gaan van dieren. Let op: duiken met haaien is een activiteit die 's ochtends plaatsvindt, en Gansbaai ligt op zo'n twee uur rijden vanaf Kaapstad. Dat betekent dus heel erg vroeg opstaan. Alternatief: laat je ophalen en thuisbrengen, maar ook dat is bijzonder vroeg te noemen (en uiteraard betaal je voor dit transport extra). Trouwens, als je niet per se de kooi in wil maar de haaien wel wilt zien – dan betaal je een gereduceerd tarief om mee te varen en vanaf het dek het spektakel te bekijken. 
Hoe lang duurt het? Trek ongeveer twee uur voor de rit naar Gansbaai uit, en al met al dobber je zo’n twee uur op het water. In totaal ben je dus zeker zo'n zes uur ‘onder de pannen’.

duiken met haaien
Niet geschikt voor mensen die niet van adrenaline houden: duiken met haaien.

9. Snorkelen met zeehonden
Duiken met haaien is te gek, maar vlak snorkelen met zeehonden niet uit. Bij Ocean Experience in de V&A Waterfront regelen ze een te gekke excursie aan. Je vaart langs de kust van Kaapstad naar de rotsen voor het Twelve Apostles Hotel, waar een heleboel zeehonden te vinden zijn. Zij vinden het net als jij heel vermakelijk om samen te zwemmen. Vanuit de haven is het een boottochtje van een minuut of 30 voordat je je kunt begeven tussen deze grappige beesten. Let wel: het water is koud, ook in de zomer, maar gelukkig beschermt de wetsuit. Check ons artikel hier.
Hoe lang duurt het? Vanaf het moment van vertrek in de haven van V&A Waterfront tot het moment waarop je weer aanmeert: ongeveer 2 uur (ook afhankelijk van het weer en de wind).


Snorkelen met zeehonden is gewoon vooral heel leuk en gezellig met deze hondjes van de zee

10. Malariavrij en kindvriendelijk op safari
De meningen zijn verdeeld over hoe ‘echt’ een safari in de parken rondom Kaapstad zijn, maar feit is dat het een gave kennismaking met wilde dieren is. Zeker gezien het feit dat er in de directe omgeving nou eenmaal geen ‘echte’ safariparken zijn, zijn dit soort parken – zeker met (kleine) kinderen – een heel goed alternatief. Je spot de Big Five in een 4x4, de ranger weet alles over dieren en sporen, en geeft daarmee toch dat semi-authentieke safarigevoel. Overnachten in de lodges is een aanrader, zeker als je de sunset-game drive wilt meemaken. Lees meer: op safari bij Aquila Game Park. Ook erg leuk is Thali Thali Game Park aan de West Coast. 
Bekijk ook dit overzicht van andere safariparken in de buurt van Kaapstad
Wie wél tijd en budget heeft: dit zijn de mooiste safariparken in heel Zuid-Afrika

aquila safari kaapstad
Parken als Aquila en Thali Thali zijn vooral voor kinderen een fantastische safari-ervaring, maar zeker ook voor volwassenen!

11. Stadswandeling door Kaapstad
Haal bij het Tourism Information Bureau op Burg Street (bij Greenmarket Square) een kaart van de stad – of via Google Maps uiteraard – en zet de wandeling in. Begin op Long Street, duik de Company's Garden in waar je alle musea van Kaapstad vindt, en loop via Kloof Street en Tamboerskloof zo de prachtige, Islamitische Bo-Kaap wijk in. Eindig in de Waterkant, waar je meerdere leuke cafeetjes en winkels vindt. Meer informatie over al deze wijken vind je op KaapstadMagazine.nl, evenals informatie over de leukste restaurants, winkels en andere bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.
Hoe lang duurt het? Afhankelijk van hoe vaak je tussendoor stopt duurt deze wandeling zo’n drie uur.

grand parade kaapstad
The Grand Parade, daar waar Mandela na zijn vrijlating het volk toesprak, mag eigenlijk ook niet ontbreken tijdens de wandeling (foto: Joshua Oates)

12. Terug naar het Zuid-Afrika van vervlogen tijden: Matjiesfontein
Laat je meevoeren in een sprong terug in de tijd, naar het Zuid-Afrika van vervlogen tijden. Trek met de trein mee via de route die ooit de diamantzoekers uit de Kaap op weg naar de mijnen aflegden, en slaap een nacht in het dorpje Matjiesfontein dat sinds die tijd stilgestaan heeft. We houden er op de redactie een strikt beleid op na als het gaat om het gebruik van het woord 'hidden gem', maar deze tour is er met recht eentje. Vertrek op vrijdagochtend vanuit Kaapstad, zaterdag (na)middag retour. Matjiesfontein ligt op ongeveer 3 uur rijden vanuit Kaapstad. Lees er alles over in ons artikel 'The Forgotten Route naar Matjiesfontein'. 

dagtours kaapstad
Dus zo zag het er in het Zuid-Afrika van de mijnwerkers uit. Bijzonder!


13. (Leer) kitesurfen en SUPpen in Blouberg
Op weinig plekken ter wereld kun je zo goed kitesurfen als in Kaapstad en omgeving. Goede wind, heerlijke golven en anderzijds perfecte omstandigheden maken met name Blouberg de meest geliefde kitesurfspots van Zuid-Afrika. Onze tip: ga naar High Five Surf- en SUPschool in Blouberg, alwaar een klein leger (Nederlandse) instructeurs klaarstaat om je de fijne kneepjes van het kitesurfen bij te brengen. 

kitesurfen kaapstad
Kitesurfen: niet makkelijk, wel ontzettend gaaf - en al helemaal met deze achtergrond

14. Neem de hop on hop off bus
Tuurlijk is 'ie toeristisch en tuurlijk voel je je een beetje als een stereotype toerist, maar dat mag de pret niet drukken. Een ritje in de bekende rode bus is namelijk echt leuk én een prima manier om de stad te leren kennen en doorgronden. Ons advies: stap er meteen op een van je eerste vakantiedagen in, dat geeft je meteen wat overzicht en perspectief. Plus: de feiten en futiliteiten die je door je gids (Nederlandstalig) in je oren verteld wordt, zijn echt heel leuk en leerzaam. Hoe lang duurt het? Dat hangt er vanaf of je voor de korte route (red route) of de lange versie (blue route) gaat - die laatste neemt ook Hout Bay en Constantia mee in de route. En natuurlijk van hoe vaak je tussendoor uit- en instapt. 

vakantie kaapstad
Toeristisch of niet: de rode bus is een aanrader. 

15. Cruisin' the Cape met Cape Bike Travel
Als je Kaapstad wilt verkennen kan dat bijvoorbeeld door met de rode sightseeing bus door het centrum te rijden, of een auto te huren. Je kunt echter ook voor de avontuurlijkere aanpak gaan. How about achterop op een Harley Davidson van Cape Bike Travel - of, indien in bezit van een motorrijbewijs, er zelf een rijden? Doen!
Hoe lang duurt het? Ritjes bij eigenaar Jörg of een van zijn werknemers achterop kosten 1600 rand voor een halve dag of 2200 rand voor een hele dag. Zelf een motor huren doe je doorgaans per dag. 
Meer informatie? Cape Bike Travel motorverhuur in Kaapstad.

motor huren kaapstad
Vooral de rit naar Cape Point is een aanrader om op de motor te doen! (over Chapman's Peak uiteraard)

Op zoek naar leuke plekken in de buurt van Kaapstad voor een weekendje weg? Bekijk dan onze selectie van de leuke weekend getaways vanuit Kaapstad.

Om altijd op de hoogte te zijn van leuke (vakantie)tips en het laatste nieuws uit Kaapstad, schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Facebook en Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
Juli 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

mischu 2024Weekends are for mischu

You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special

Spier winter picnics 2024Spier’s winter specials

Soup and wine pairing, or a kitted-out winter picnic?

Pichi Keane HEAT FestivalHEAT Festival in Cape Town

Art, comedy, theatre & more (some for free) in the city centre

Extreme Rush indoor play parkExperience Rush Extreme’s indoor ...

Extreme dodgeball, battle beam, foam pits & a winter special

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika