Township tours Kaapstad | Bezienswaardigheden Kaapstad

Veelzijdig en smaakvol als een echte Koe(k)sister

Cruisin' door de Cape Flats met Rhonda


Tijdens je vakantie in Kaapstad geniet je natuurlijk volop van de prachtige wijngaarden en de bijzondere toeristische trekpleisters als de Tafelberg en Robbeneiland. Veel mensen doen in Kaapstad daarnaast ook een township tour, iets dat KaapstadMagazine.nl bijzonder toejuicht. De townships zijn namelijk één van de minder mooie kanten van Zuid-Afrika, en het is goed om ook deze kant met je eigen ogen te bekijken. Zo krijg je een eerlijk beeld van hoe het er vandaag de dag in Kaapstad en Zuid-Afrika aan toegaat.

De townships die tijdens township tours veelal worden bezocht zijn Khayelitsha, Gugulethu of Langa; de meest bekende townships rondom Kaapstad. Een townshiptour door één van deze wijken is wezenlijk anders dan de tour waar KaapstadMagazine.nl onlangs aan deelnam. Wij brachten namelijk een bezoek aan Athlone. 

Rhonda Savage-Julie is degene die ons Athlone door haar ogen laat zien. In deze wijk in de Cape Flats wonen voornamelijk kleurlingen. De tour van vandaag heeft een bijzondere naam: de Koesister Tour. Koesisters zijn een zoete lekkernij uit de Cape Malay keuken die Rhonda doen terugdenken aan vroeger tijden. Aan de weekenden waarop Rhonda op visite ging bij haar tantes en haar buik altijd vol mocht eten in de koesisters. Een enorm fijne jeugdherinnering en een bezoek aan de Cape Flats waar Rhonda opgroeide voelt voor haar eveneens zo. En dat blijkt zeker uit haar aanstekelijke enthousiasme; al rijdend door de township wijst ze ons aan waar ze vroeger woonde en lachend toont ze ons de plek waar ze ooit haar eerste kus kreeg.

Busje in, busje uit
Onze eerste stop is bij de Burnley Lodge - een guesthouse midden in Athlone. Hier worden we hartelijk verwelkomd door eigenaar Latief. Hij vertelt ons dat overnachten in de Burnley Lodge je de perfecte mogelijkheid biedt om het echte ‘Cape Flats gevoel’ te ervaren. Tja, Latief en Rhonda zijn niet vies van een beetje marketing... maar het is waar - overnachten in een township is absoluut een bijzondere ervaring. 

Na een korte rondleiding wordt ons koffie en versgebakken koesisters aangeboden. En vooral die koesisters moeten we natuurlijk even proeven. Wat het precies is? Een soort oliebol, maar dan anders. Met een kaneelachtige smaak en een topping van kokosnoot. Ze waren heerlijk, daar gaat het om. 

Onze tweede stop is bij Dance for All - een dansschool in het hart van Athlone. Opgericht in 1991 door Philip Boyd, voormalig danser van het Cape Town City Ballet. Dansen was voor de blanke, welgestelde Philip altijd een droom, en zijn moeder stimuleerde hem om deze droom te volgen. Philip vertelt dat bij kinderen uit de townships die stimulans nog wel eens ontbreekt. Een reden voor hem om les te gaan geven in Athlone. Want, "het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen kan een droom hebben."

Een stop die je even stil maakt
Daarna stoppen we bij het Robert Waterwitch en Colleen Williams Memorial. Robert en Colleen zijn twee jonge ANC activisten die zijn omgekomen in de strijd tegen Apartheid. Rhonda vertelt ons dat er over het precieze verhaal achter hun dood veel verhalen de ronde doen. Maar het feit dat jongeren hun leven hebben gegeven in de strijd tegen Apartheid - dat maakt je op dat moment toch even stil. Een bijzonder moment van bezinning tijdens de tour. 

We rijden richting het EOAN Group Cultural Centre. Dit culturele centrum werd ooit opgericht in District Six maar verhuisde 44 jaar geleden naar Athlone. Sindsdien is het ledenaantal gegroeid tot 450 leden. In het culturele centrum is het een bijzondere chaos. Tientallen kinderen rennen langs ons heen, overal zie je klassen die les hebben - het is een drukke bedoening. Er worden hier een groot aantal lessen aangeboden: ballet, zang, breakdance, toneel en nog veel meer. En dat allemaal in een ongedwongen omgeving waar iedereen welkom is, zeven dagen per week. We kijken onze ogen uit en weten één ding zeker: die kinderen vermaken zich hier bijzonder goed. Leuk!

Trojan Horse Memorial
Onze volgende stop is bij het Trojan Horse Memorial waar op 15 oktober 1985 een tragisch voorval plaatsvond. Op de hoek van St. Simons Road en Thornton Road reed op die dag een gepantserd voertuig - uitgerukt vanwege anti-Apartheids protesten. Toen iemand een steen tegen het gepantserde voertuig gooide werd het publiek zonder waarschuwing onder vuur genomen door de politie-eenheden in het voertuig. Drie jonge kinderen van 21, 15 en 11 kwamen hierbij om het leven en 15 anderen raakten gewond. Het Trojan Horse Memorial is een herinnering aan dit verschrikkelijke voorval - een vooral waar niet vaak genoeg aan terug gedacht kan worden. Stil door het verhaal van Rhonda rijden we hierna door naar onze laatste stop.

En die laatste stop komt als geroepen. Hongerig dat we zijn geworden door alle indrukken en verhalen mogen we aanschuiven bij een local family, hier worden we heel hartelijk verwelkomd. Uit de keuken komt een heerlijke geur en al snel zitten we aan een tafel vol typische Cape Malay hapjes. We praten met elkaar en met de familie en genieten ondertussen van al het lekkers. Een bijzondere afsluiting van vandaag en voordat we het weten is het weer tijd om in de bus te stappen.

We worden uitgezwaaid door de familie en rijden Athlone uit. Terug naar Kaapstad. In de bus praten we met elkaar wat na en zijn we het met elkaar eens: de Koesister tour van Rhonda Tours & Explores was indrukwekkend en wat ons betreft zeker de moeite waard!

Door Ellen Kemerink

Wil je meer weten over de townships in Zuid-Afrika? In onze sectie township tours vind je heel veel informatie - zowel over de townships zelfs, als over de mogelijkheden om in Kaapstad een township tour te doen. Kom daarnaast meer te weten over Khayelitsha, één van de townships in de Cape Flats in ons artikel: Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en via Twitter om altijd als eerste op de hoogte te zijn van alle nieuwtjes uit Kaapstad en omgeving. En schrijf je gelijk in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika