Spareribs eten bij Knife in Century City
Je hebt nog ooit spareribs geproefd zoals je in dit restaurant in Kaapstad hebt gedaan
Elke vork heeft een mes nodig vindt Ed Saunders, eigenaar van de populaire en succesvolle restaurant Fork op Long Street. Dus toen hij besloot om een nieuw restaurant in Kaapstad te openen, koos hij ervoor om het te benoemen naar het overeenkomstige gebruiksvoorwerp. Juist ja, Knife.
(Last update: december 2018)
Knife is niet alleen een restaurant, maar ook een bar. Twee vliegen in een klap dus. Lekker eten en lekker drinken tegelijk, zo simpel moet het zijn op een avond.
Het restaurant en de bar is in Century city (voor de meesten bekend door Canal Walk). Inderdaad, slechts een kwartiertje rijden van het centrum van Kaapstad, maar lang niet iedereen gaat er voor z'n lol heen. Massa’s winkelende families en het echte buitenwijk-gevoel. Nee, om te zeggen dat Century City als Kaapstad voelt, zou gelogen zijn.
Van Tapas naar Grill
Maar toch... voor Knife willen wij best een keer de rit naar Century City maken. Gewoon, omdat we fan zijn van zusje Fork. Dat Knife ook een heel passende naam is, is meteen duidelijk als je het restaurant binnenloopt, vegetariërs hebben hier niet zoveel te zoeken.
Er hangen houten borden aan de muur die een echte ‘vleesfocus’ hebben: "nice to meat you", "meat whisperer" en "proud meatatarian" valt er te lezen. De borden hangen aan muren met rode bakstenen, ruwe betonnen pilaren, laag hangende hanglampen, een zwart-wit geruite vloer, en een bar midden in het restaurant. Het lijkt een beetje op een industrieel-chic restaurant in New York's Manhattan.
Die Amerikaanse draai was ook precies de bedoeling, Ed Saunders wilde iets anders creëren. "Er zijn honderden standaard steakhuizen in Zuid-Afrika, dus Knife is niet zomaar een andere ‘standaard’," legt hij uit. "Het is meer een luxe rokerij in Amerikaanse stijl met invloeden uit Louisiana." Een belangrijke onderscheidende factor is het feit dat het restaurant zijn eigen rokerij heeft.
Wij mogen de ribs die daar gerookt worden, gaan proeven. We krijgen plastic schort van een ober, die moeten we aantrekken. De messen worden op tafel gelegd. Hoewel de messen er uitnodigend uitzien, moedigen de schorten juist aan om een beetje vies te worden en met de handen te gaan eten. Er heerst een ontspannen houding, die wordt benadrukt door de zwart-witfoto's van kinderen met plakkerige handen en uitdagende monden op de muren.
Kindvriendelijk
Het behang geeft ook de familievriendelijke aanpak van Knife aan. De kleintjes worden openlijk verwelkomd en het restaurant serveert een reeks milkshakes en heeft een speciaal kindermenu samengesteld met ruimte voor inkleuren van de placemat op de achterkant.
De ribs staan inmiddels op de tafel, vergezeld met friet en koolsalade. Gemarineerd in een plakkerige BBQ-saus en meerdere malen op houtsnippers gerookt. De rib is groot, vlezig en rijk met een rokerige, eiken sinaasappelsmaak van de geheime Knife's rijg- en bereidingsmethode.
Er verschijnt nog meer op tafel: een prachtige roze haasbiefstuk met romige champignonsaus, handgesneden chips en maïskolven. "We doen geen butternut en afgeroomde spinazie", zegt eigenaar Ed. Juist ja, de originaliteit van Knife.
Dan komt de Alabama burger (ze zijn allemaal vernoemd naar Amerikaanse staten), met spek, kaas, avocado en een hemelse saus op een brioche broodje, daarna verschijnt er ook nog een kom gefrituurde calamares met ranchdressing. Dat laatste is zacht, krokant en licht – dit steakhouse is ook goed met zeevruchten.
Tweewekelijkse specialiteiten
Naast het standaardmenu zijn er speciale bordspecialiteiten die tweewekelijks opnieuw worden uitgevonden. Hoewel we hier zijn voor de ribs, is Knife een plek die je kunt bezoeken voor allerlei soorten ervaringen. "Je kunt komen voor een chique diner, een informele lunch met de kinderen, een verjaardagsfeest met familie of zelfs een paar biertjes en snacks."
Niet veel later druppelen er gasten binnen aan de buitentafels voor het happy hour (verlaagde prijzen voor cocktails, geselecteerde huiswijnen en Jack Black pils dagelijks tussen 17.00 en 19.00 uur) en maken wij ons klaar om te vertrekken, maar we twijfelen: de bar is eigenlijk (vrij letterlijk) een centraal kenmerk van het restaurant, en we hebben gehoord dat de Mojito en Margarita de moeite waard zijn.
Maar het is tijd om te gaan. Terug aan het werk. Bij het weggaan stellen we Ed Saunders een laatste vraag: wat is de volgende stap? 'Nou, we zijn van Fork naar Knife gegaan, dus ik moet Spoon openen en dan ga ik met pensioen', grapt hij. We lachen, maar de waarheid is dat ik hoop dat hij op zijn minst een beetje serieus is. Er is al een pop-up restaurant met de naam Spoon geopend in het restaurant op Loop Street, mocht het goed lopen dan bestaat de kans zeker dat er een echt Spoon restaurant komt.
Dus wat ons betreft: op naar Century City! Je vindt Knife Restaurant aan de achterkant van het luxe Crystal Towers hotel in Canal Walk.
Het restaurant biedt gratis ondergrondse parkeergelegenheid voor alle reserveringen na 18:00 uur als de reservering voor die tijd is gemaakt.
De prijzen: starters kosten tussen R55 en R75, hamburgers zijn van R70 tot R110 en je kunt een hoofdgerecht krijgen tussen R95 en R215. Desserts zijn gemiddeld rond R55 en cocktails zitten tussen R50 en R60.
Wij van KaapstadMagazine.nl houden van lekker eten en drinken. En van Kaapstad Zo banen wij ons een weg door de vele restaurants, cafés en deli’s van Kaapstad. Bekijk onze restaurantsectie voor al onze ervaringen in culinair Kaapstad.
Voor meer updates over restaurants en gebeurtenissen in en rond Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief, word je onze fan op Facebook en volg je ons op Twitter.
Knife Restaurants
Mon - Fri | 11:00 - 23:00 Sat | 11:00 - 23:00 Sun | 11:00 - 23:00 | |
+27 (0)21 551 5000 | |
The Crystal Towers | Cnr Century Boulevard & Rialto Road | Century City | |
www.knife-restaurants.co.za | |
info@knife-restaurants.co.za | |
kniferestaurant | |
knife-restaurants |