18 x must-do dingen met kinderen in Kaapstad

KapstadtMagazin.de

18 x must-do dingen met kinderen in Kaapstad

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Provinz der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

18 x must-do dingen met kinderen in Kaapstad

Kindvriendelijke dingen in Kaapstad (die ook leuk zijn voor volwassenen)

Met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika is waanzinnig! Alleen al in Kaapstad zijn er talloze kindvriendelijke activiteiten. Ziehier een lijst van leuke dingen voor jong en oud (in willekeurige volgorde opgesomd). 

(Last update: december 2018)

1. Pinguïns kijken bij Boulder’s Beach
Op ongeveer drie kwartier rijden vanaf Kaapstad vind je Simon’s Town, daar waar de grootste pinguinkolonie van Zuid-Afrika leeft. Inderdaad, denk niet dat die alleen op de polen voorkomen, want ook in de baai van False Bay heb je sinds 1983 een paar duizend van deze leuke beesten wonen. Daarmee is de kolonie één van de weinige ‘vastelandspinguinkolonies’ ter wereld. Er zijn twee mogelijkheden bij Boulder’s Beach: een kaartje kopen en via het aangelegde wandelpad naar het strand lopen waar de pinguins ‘wonen’, en waar je tot op een paar meter dichtbij kunt komen of vragen naar het privéstrandje, daar je handdoekje neerleggen, het water in en wachten tot er een pinguin je kant op komt waggelen. Ongeschreven regel is dat je niet met de pinguins gaat spelen of ze aan gaat raken, maar ze gewoon laat doen waar ze mee bezig zijn. Allebei de opties zijn superleuk voor kinderen en volwassenen. Ingang wandelpad via het informatiecentrum op Kleintuin Road (zeer goed aangegeven vanaf de weg).

pinguins kaapstad
'We waren pinguins kijken bij Boulders Beach en ik vond het niet zo leuk'. Said no one, ever. 

2. Aquila Private Game Reserve, Touwsrivier
Om kinderen het gevoel van een echte safari te geven is Aquila Private Game Reserve in Touwsrivier een goede optie. Ook al is het een afgezet park en lopen niet alle dieren even vrij rond; voor kinderen is het de ideale manier om malariavrij (!) dieren van het Zuid-Afrikaanse wildlife te spotten, zonder daar uren voor onderweg te hoeven zijn. Touwsrivier ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Kaapstad in de uitgestrekte Karoo, en biedt een prachtig resort inclusief restaurant, mooie accommodatie (zowel budget als luxe) en een zwembad. Game drives zijn er in een 4x4, maar kunnen ook te paard of per quad bike afgelegd worden. Je hoeft overigens niet te blijven slapen, alleen komen voor een game drive kan ook. Het is mogelijk bij je accommodatie in Kaapstad opgehaald en thuisgebracht te worden (uiteraard tegen betaling). 
Meer over Aquila safaripark lees je in ons artikel ‘Big Five spotten in de buurt van Kaapstad’
Aquila Game Reserve, Touwsrivier (Ceres)
+27 (0)21 431 8400

aquila safaripark kaapstad
Welk kind vindt het nou niet leuk om 'wilde' dieren te spotten? Bij Aquila doe je dit superkindvriendelijk en malariavrij.


3. Giraffe House, Stellenbosch 
Een mix tussen een kinderboerderij en een educatief dierencentrum, zo laat The Giraffe House in Stellenbosch zich het best omschrijven. Eerlijk is eerlijk: qua aankleding is het niet heel bijzonder, maar dat maakt een bezoek aan The Giraffe House in Stellenbosch niet minder leuk. Bij binnenkomst krijgen de kinderen een emmertje met voer om de dieren te voeren, en drie paar keer per dag (om 11.00u, 13.00u en 15.00u) vertelt een medewerker tijdens een 'show' iets over de dieren – educatie staat namelijk hoog in het vaandel van Giraffe House. De reptielen zijn indrukwekkend, en natuurlijk spannend dat ze tijdens de show voorbijkomen - en geaaid mogen worden. Ook is er een speeltuin en een grasveld waarop gepicknickt kan worden. Giraffe House is 364 dagen per jaar geopend (muv Eerste Kerstdag).
Hoek R304 en R101, Stellenbosch
+27 (0)21 884 4506


Verwacht geen luxe speeltuin of veel poespas, maar wel twee vriendelijke giraffes en ander Afrikaans 'wild' (foto: thegreatadventurer)

Lees ook: 10 x redenen om met kinderen op vakantie naar Zuid-Afrika te gaan

4. Two Oceans Aquarium, V&A Waterfront
Al sinds jaar en dag is het aquarium in Kaapstad een must-do voor kinderen, evenals voor ouders, die hier minstens zo enthousiast een paar uur rondwandelen. Hoogtepunten: het levensgrote tank inclusief haaien, roggen, schildpadden en ander imposant zeeleven, evenals de pinguïns die het altijd en overal goed doen. Veel interactiviteit, zelf dieren 'aaien', superleuk. Tip: als je vooraf online kaartjes bestelt, krijg je op elk kaartje 10% korting. 
Lees meer over het Two Oceans Aquarium in Kaapstad.
V&A Waterfront, Kaapstad
 +27 (0)21 418 3823

aquarium kaapstad
Voor elke familie hoort een bezoek aan de Two Oceans Aquarium thuis op de to-do list

5. Varen met de Jolly Roger piratenboot, V&A Waterfront
‘Ahoy Matey! Welcome aboard!’ Veel meer is niet nodig om kinderen die met hun ouders in de Waterfront wandelen, aan boord te lokken. De piratenboot die in de haven van Kaapstad aangemeerd ligt is een leuk uitje met prachtig uitzicht op Tafelberg. Toegegeven, volwassenen moeten vast niet even hard lachen als hun kinderen om de piratenhumor die de heren- en damespiraten tijdens de zogeheten piratenshow ten toonstellen, maar de kids worden beziggehouden met muziek, spelletjes en ander vertier. De zeehonden die regelmatig om de boot heen spartelen en zwemmen krijg je er gratis bij.
Quay 5, V&A Waterfront
+27 (0)21 421 0909

dingen doen met kinderen kaapstad
Schipper, ahoy!

6. Butterfly World, Klapmuts (Stellenbosch)
Net zoals vogels vliegen, doen vlinders dat ook. Aan de R44 tussen Stellenbosch en het kleine dorpje Klapmuts vind je in een riante kas de tropische tuin van Butterfly World, waarin duizenden vlinders te bewonderen zijn. Elke dag van het jaar (muv 25 december) kunnen ouders en kinderen hier tussen 9.00 en 17.00u terecht om een wandeling door de kas te maken en te zien hoeveel bijzondere vlindersoorten er eigenlijk zijn. De ‘bewoners’ van Butterfly World komen namelijk van over de hele wereld, van Costa Rica tot de Filippijnen en overal daartussenin. Behalve vlinders zijn er trouwens ook schorpioenen, spinnen, geiten en kippen – maar die vliegen of lopen gelukkig niet los rond. 
Aan de R44, afslag 47 vanaf de N1, Klapmuts
+27 (0)21 875 5628

dingen doen met kinderen kaapstad
Overal vlinders in Butterfly World

7. World of Birds, Hout Bay
Vogelparadijs World of Birds in Hout Bay is niet alleen het grootste vogelpark in Afrika, het is tevens één van de grootste vogelparken ter wereld. In deze tropische tuin aan de rand van Hout Bay vliegen meer dan 3000 vogels – ruim 400 verschillende soorten – in de rondte. Daarnaast ligt er een speeltuin en picknickveld pal naast de flamingo’s. Voor kinderen, vogel- en natuurliefhebbers en fotografen geldt deze attractie als een must. Het park is 365 dagen per jaar geopend van 9.00u tot 17.00u (bekijk van te voren op de website hoe laat bepaalde vogels gevoerd worden).
www.worldofbirds.org.za
Valley Road, Hout Bay 
+27 (0) 21 790 2730

world of birds hout bay
Flamingo's kijken in World of Birds: mooi!

8. The Rugby Experience Museum, V&A Waterfront
Laat kinderen op de meest dynamische, speelse en interactieve manier kennismaken met rugby, de ultieme sport van Zuid-Afrika. Een spelerstunnel waar ze gevoelsmatig samen met de spelers het veld oplopen en een Trial Zone waar ze zelf hun rugbykunsten (passes en kicks) kunnen proberen: het zijn slechts twee redenen waarom dit superkindvriendelijke museum heel goed aan zal slaan bij het jeugdige deel van het reisgezelschap. 
V&A Waterfront, Kaapstad

 +27 (0)21 418 4741

rugbymuseum kaapstad
Rugby Experience: bovengemiddeld interactief en vooral voor jongens een must-do


9. Op safari bij Thali Thali Game Lodge (West Coast)
Kindvriendelijkheid is één van de handelsmerken van Thali Thali Lodge - de plek waar je op een uurtje afstand van Kaapstad op safari kunt. Denk: kindvriendelijk zwembad en grote speeltuin. En dieren dus. Vergeet ‘zeer betaalbaar’ niet. Want - we geven het toe - dat kan niet altijd gezegd worden van grotere, toeristischere en vaak iets massalere gameparken in de buurt van Kaapstad. Hier geldt het motto: ‘Wat leuk dat je een nacht/twee dagen/een week bij ons op de boerderij komt wonen’, meer dan ‘leuk dat je er bent, we gaan nu op safari en morgenochtend zwaaien we je weer uit, wachtend op de volgende groep toeristen. Niet de grote vijf, wel heel veel ander wild en minder (groot) wild. Kinderen zijn er overmatig welkom. 
thalithali.co.za via email (bookings@thalithali.co.za)
+27 (0) 82 372 8637
safari kaapstad
Dieren spotten en zwembadplezier voor het hele (knusse) gezin bij Thali Thali Lodge

10. World of Adventures bij ROOT44 Market, Stellenbosch
Als je aan ‘leuke dingen te doen voor kinderen’ denkt, denk je misschien niet gelijk aan een markt. En dat moet je dus wel doen. Althans, wel aan de fijne ROOT44 Market in Stellenbosch, want daar is het dankzij World of Adventures ook fijn voor kinderen. Met dank aan een buiten- en binnenspeeltuin, kartbaan, minigolfbaan en riant grasveld om op te picknicken. Voor meer informatie en prijzen lees je World of Adventures in Stellenbosch

root44 stellenbosch
Volop waterplezier bij ROOT44 Market in Stellenbosch

11. Iziko Planetarium, Gardens
Hoe leuk het ook is om dieren in het echt te zien, ook een bezoekje aan het planetarium van Kaapstad mag eigenlijk ook niet ontbreken. Naast een gehele verdieping waar alle dieren die ooit in Zuid-Afrika leefden op ware grootte ‘neergezet’ zijn, leer je hier ook meer over de sterrenhemel en andere bijzondere natuurverschijnselen die Zuid-Afrika rijk is. Het museum is – in tegenstelling tot meerdere andere musea in Kaapstad – ook op zondag geopend. Check vooraf op de website van het Planetarium of er nog leuke extra tentoonstellingen te zien zijn en hoe laat de speciale shows (dagelijks en in het weekend) plaatsvinden. 
25 Victoria Street, Gardens
 +27 (0)21 481 3900

musea kaapstad
Check vooral of er leuke tentoonstellingen zijn in het planetarium. 

12. Le Bonheur Crocodile Farm, Paarl (Simondium)
In de Paarl Valley, waar het hier officieel nog Simondium heet, ligt Le Bonheur Crocodile Farm, waar meer dan 1000 krokodillen ‘wonen’. Hier worden zeven dagen per week elke drie kwartier rondleidingen aangeboden (vooraf boeken is niet nodig); je kunt een babykrokodil vasthouden en er is een leuk winkeltje waar allerlei krokodillencuriosa te koop zijn. Maar op kinderen zal vooral de vijver met daarin de overweldigend vele krokodillen diepe indruk maken – het is dan ook echt een spectaculair gezicht. De (gratis) tour meewandelen is een aanrader, omdat de ranger leuke wetenswaardigheden over krokodillen, hun leven en gewoontes weet te vertellen. Le Bonheur ligt aan de R45 tussen Franschhoek en Paarl, op ongeveer 50 minuten rijden vanaf Kaapstad. Elke dag geopend van 9.00u tot 17.00u. 
www.lebonheurcrocfarm.co.za
Aan de R45, Babylonstoren Road
+27 (0)21 863 1142

krokodillenboerderij kaapstad
Even schrikken: bij Le Bonheur 'wonen' enkele honderden krokodillen

13. The Blue Train & Putt Putt Midgetgolf, Mouille Point
Welk kind houdt er nu niet van een treintje dat een lieflijk rondje langs de promenade van Sea Point tuft? Hard gaat het niet en ook de afstand is niet overmatig groot, maar voor de allerkleinsten is het absoluut spannend en leuk. Met uitzicht op Robbeneiland en passerende schepen. Daarna is een picknick met het hele gezin op het grasveld ernaast of de speeltuin naast de vuurtoren verderop een optie. Hebben ze nog energie over? Dan kunnen de kinderen vervolgens een potje minigolfen bij het naastgelegen minigolfbaantje 'Putt Putt'. Eigenlijk is dit hele stukje promenade een kindvriendelijk stukje Kaapstad. 
Mouille Point Beachfront, Mouille Point 
+27 (0)21 434 4297

dingen doen kinderen kaapstad
De putt putt-minigolfbaan is enorm populair onder locals


14. Cape Town Science Centre, Observatory
Niet voor de allerjongsten, maar zeker voor de iets oudere kleuters is het Science Centre in Observatory (10 minuten rijden vanaf het centrum van Kaapstad) een hele leuke middagbesteding. Leuke experimenten die de kids zelf kunnen doen, evenals tentoonstellingen en verschillende interactieve activiteiten maken dat het hier in weekenden en schoolvakanties uitpuilt met leergierige kindjes. Van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00u tot 16.30u, op zon- en feestdagen gaat het 'museum' een uurtje later open.
370B Main Road, Observatory
+27 (0)21 300 3200

cape town science centre
'Zelluf doen' is het credo bij het Cape Town Science Centre

15. Panthera Africa Big Cat and Lion
Op iets minder dan twee uur rijden van Kaapstad vind je het mooie dorpje Stanford, waar sinds 2015 twee dames dit park voor 'wilde' katten opzetten. Hier heb je niet alleen cheetahs, maar elke katachtige die groot is en wild was. Alles is zeer eco-vriendelijk en duurzaam: dit zijn dieren die het in the wild outdoors niet zouden overleven. Geen aaien of knuffelen, maar wel dichtbij komen en van alles over ze leren. Een mooie ervaring voor kinderen, al was het maar om de enorme passie van de twee (Noorse) dames achter het park. Lees er meer over in Panthera Africa.  
Stanford, Westkaap (bekijk de website van Panthera voor de routebeschrijving)
+27 (0)76 974 3088/ +27 (0)84 866 2665

leeuwenpark kaapstad
Luipaarden behoren ook tot de familie bij Panthera Africa


16. Clay Cafe, Hout Bay
In Hout Bay is het Clay Cafe een instituut onder gezinnen met kindjes: dit is waar kinderen uren zoet zijn met het kleien, verven en perfectioneren van hun eigen gekleide kunstwerkjes. Tel daarbij een heerlijke tuin met speeltuin bij op, evenals lekkere broodjes en taartjes die hier geserveerd worden, en je snapt waarom papa's en mama's in Hout Bay heel regelmatig hun weg naar de Clay Cafe maken (elke dag geopend van 9.00u tot 17.00u). 
Old Oakhurst Dairy Farm, Main Road, Hout Bay
+27 (0)21 790 3318

dingen doen met kinderen kaapstad
Papa, mama en kinderen worden gelukkig van een middagje in het Clay Cafe

17. Trampoline springen in Rush Trampoline Park, Claremont
Voor ouders van kinderen met (net iets te) veel energie: let op! In Claremont vind je zo'n 2,500 vierkante meters vol trampolines, en ander vertier waar kinderen zich een paar uur kunnen uitleven. Zelf ga je even in het aangrenzende cafeetje zitten (alwaar gratis wifi), en zie vooral hoe je kinderen daarna een stuk rustiger terugkomen. En bovenal hebben ze een geweldige tijd gehad. We noemen het een klassieke win-winsituatie. 
Lees er alles over: Eindeloos trampolinespringen bij Rush

trampolinepark kaapstad
Dag schatje(s), tot over een paar uur!

18. Aapjes kijken bij Monkey Town, Somerset West
Aan de N2, net voorbij Somerset West, ligt aan de linkerkant van de weg Monkey Town. Hier wonen talloze aapjes - klein, groot, lief, ondeugend en in vrijheid. Vooral dat laatste is fijn, bij Monkey Town zijn het namelijk de bezoekers die 'gekooid' worden in plaats van de apen, zo luidt het motto. Loop door de grote tuin, waar naast de apen ook een paar schildpadden ronddartelen. Wie durft kan voor een up-close-and-personal gaan en gaat een klein half uurtje met een begeleider een afgesloten deel in voor het betere aai- en fotowerk. 
Mondeor Road, Somerset West (aan de N2)

dingen met kinderen kaapstad
Lekker krioelen. Foto: Monkey Town (monkeys.co.za)Als je dit lijstje handig vindt, ben je waarschijnlijk ook blij met ons overzicht van Kindvriendelijke restaurants in Kaapstad’

Op zoek naar een hotel in Kaapstad waar kinderen ook welkom zijn? Bekijk tips voor 10 kindvriendelijke hotels in Kaapstad.

Zorg dat je op onze gratis nieuwsbrief geabonneerd bent, waarin we elke maand de leukste en laatste tips vanuit Kaapstad delen. Volg ons uiteraard ook op Facebook en Twitter voor meer info over al het leuks in en om Kaapstad - met of zonder kinderen! Mooie foto’s van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we op Instagram.

Events In Kaapstad
Juli 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Neighbourfood 2024 V&A Waterfront V&A Waterfront’s fantastic restaurant ...

Specials at Sevruga, Karibu, Gibson’s, Beluga, KFC & more

mischu 2024Weekends are for mischu

You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special

Spier winter picnics 2024Spier’s winter specials

Soup and wine pairing, or a kitted-out winter picnic?

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

Palm House spa This grand 5-star hotel has luxury spa ...

Half day package includes 2 hour treatment & 3 course lunch

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika