Joris liep stage in Kaapstad | Vakantie, rondreizen en reistips Zuid-Afrika

Joris liep stage in Kaapstad

“Als je je in Kaapstad verveelt, dan doe je iets niet goed”

 

Half februari 2013 komt Joris aan in Kaapstad. Voor de Enschedeër betekent het zijn eerste bezoek aan de Moederstad en Zuid-Afrika. Het doel: stage lopen in Kaapstad. Waarom juist daar? Joris, inmiddels 25, vertelt. “Het continent Afrika heeft mij altijd erg aangesproken. Voor mijn studie moest ik drie maanden op stage, en een buitenlandse stage werd erg aangeraden. Een aantal andere studiegenoten waren voor hun stage naar Kaapstad gegaan, en zij waren allemaal zeer enthousiast. Aangezien Afrika mij sowieso al aansprak, heb ik mij voor mijn stage dus op Kaapstad gericht.” Zo gezegd, zo gedaan.

Wat volgde zijn vijf maanden in Zuid-Afrika, waarvan vier maanden full-time stage in Kaapstad. Temidden van tientallen andere Nederlandse studenten die via stagebemiddelingsbureau 4exchange hun stage in Kaapstad geregeld hadden, verbleef Joris in het Best Western Hotel in het centrum van de stad. “Het was altijd weer leuk om na een dag op je stage ‘thuis’ te komen in het hotel.”

stage kaapstad

Wat was voor jou – als je echt maar 1 plek mag noemen – de allermooiste plek die je tijdens je vakantie in Kaapstad gezien hebt?
Moeilijk om te kiezen, dus ik kies maar voor Blouberg Beach, omdat je vanaf dit strand een prachtig uitzicht over Kaapstad hebt.

Wat was het leukste dat je tijdens je vakantie in Kaapstad gedaan hebt en waarom?
Weer erg moeilijk, maar een van de leukste dingen was het Holi One Festival begin maart. Een andere absolute topper was de bungeejump van de Bloukrans Bridge (de hoogste bungeejump ter wereld, red)

Wat viel je het meest op in Kaapstad?
Dat was toch wel het grote verschil tussen arm en rijk. Kaapstad is best een moderne stad, in veel opzichten is het vergelijkbaar met grote Europese steden. Maar je ziet op straat erg veel zwervers die op straat slapen of in vuilniscontainers aan het snuffelen zijn naar bruikbare spullen. En daarnaast hoef je maar vijf minuten Kaapstad uit te rijden om in een van de vele townships terecht te komen.

Waar ben je tijdens je vakantie in Kaapstad niet aan toegekomen, waarvoor je eigenlijk nog wel een keer terug wil/moet komen?
Ik ben niet naar Robben Eiland geweest. Ik hoorde van veel mensen dat het saai was, dus vandaar dat ik er niet heen ben gegaan. Ik vind die geschiedenis wel erg interessant en dus zou ik er alsnog wel eens heen willen. Verder ben ik ook niet in de Bo-Kaap wijk geweest, op een aantal vlugge taxiritjes na. Hier zou ik ook nog wel eens heen willen.

Wat is het dat voor jou Kaapstad zo mooi en indrukwekkend maakt?
De diversiteit van de stad; er is zo ontzettend veel te doen. Zoals een taxichauffeur ooit tegen mij zei: ‘Als je je in Kaapstad verveelt, dan doe je iets niet goed’. Het is dus niet één specifiek iets wat Kaapstad zo mooi maakt, maar het totaalplaatje. De Tafelberg, Devil’s Peak en Lion’s Head, Camps Bay, het prachtige gebied rond de wijnlanden bij Stellenbosch, Blouberg Beach, Kaap de Goede Hoop... veel te veel om op te noemen dus!

stage kaapstad

Ben je behalve in Kaapstad tijdens je vakantie ook op andere plekken in Zuid-Afrika geweest?
Een paar weekendjes weg, onder andere naar de Cederberg, Hermanus, Stellenbosch en een lang weekend langs de Garden Route. Daarnaast heb ik in mijn laatste maand met Nomad Overland Tours nog een rondreis door Swaziland, Mozambique en Kruger Park gemaakt, en op eigen gelegenheid een rondreis van Kaapstad naar Namibië, Botswana en de Victoria Falls.

Wat was van die trips buiten Kaapstad het mooiste van je reis in Zuid-Afrika?
De Cederberg, echt een schitterend landschap waar we een prachtige hike naar de Wolfsberg Cracks en Wolfsberg’s Arch hebben gedaan. En ’s avonds kon je daar genieten van de meest heldere sterrenhemel die ik ooit heb gezien.

Ben je ook op safari in Zuid-Afrika geweest?
Ik ben op safari in het Kruger Park geweest. Dat was echt fantastisch, het is allemaal zo groot en uitgestrekt daar. Toch vond ik Kruger minder mooi dan de safari’s die ik in Botswana heb gedaan, Botswana is wat mij betreft dé plek voor safari!

stage zuidafrika

Wat moet je absoluut meenemen in je koffer als je op vakantie gaat naar Kaapstad & Zuid-Afrika?
Niet veel bijzonders, als je iets mist, kun je het over het algemeen in Kaapstad wel kopen.

Welke tips, must-do’s en must-see’s heb je voor mensen die op het punt staan een vakantie naar Kaapstad of een rondreis door Zuid-Afrika te maken?
Te veel om op te noemen, dus hier een aantal minder standaard tips: Woodstock Cave, Devil’s Peak beklimmen (vond ik mooier dan de Tafelberg), een weekendje naar Cederberg en een wedstrijd van de Stormers of Bafana Bafana bezoeken.

Het leukste restaurants van Kaapstad vond ik... Mzoli’s (braairestaurant in township Gugulethu, red)

Het lekkerste eten at ik bij... de Old Biscuit Mill

De mooiste dagtrip die ik vanuit Kaapstad maakte was naar.... Kaap de Goede Hoop (Cape Point)

Ik vloog naar Kaapstad met... Emirates en dat beviel... goed (op de lange overstaptijd na)

De absolute hidden gem van Kaapstad die ik ontdekte is... Woodstock Cave

Ik geef mijn vakantie in Kaapstad als rapportcijfer... een 10!

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden om stage te lopen in Kaapstad? Neem dan contact op met stagebemiddelingsbureau 4exchange door een mailtje te sturen naar info@4exchange.nl, zij helpen je graag verder!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika