Vrijwilliger in Kaapstad | Reizen, stage, vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

Joan doet vrijwilligerswerk in een weeshuis in Zuid-Afrika

“De kinderen zijn ondanks hun geschiedenis zo blij dat je er bent”

Wij bij KaapstadMagazine.nl vertellen elke dag wat Kaapstad zo mooi, leuk en fijn maakt. Maar naast al het moois is er ook veel armoede in Zuid-Afrika en zijn er veel townships, scholen en weeshuizen waar hulp nodig is. Veel mensen willen de handen uit de mouwen steken en vrijwilligerswerk gaan doen. Wij spreken met mensen die dit goede initiatief ook daadwerkelijk namen en vroegen hen naar hun ervaringen.

Een voorbeeld hiervan is de 24-jarige Joan Antoni die haar studentenkamer in Utrecht voor drie maanden verruilt voor een weeshuis in Somerset West in Zuid-Afrika. “Hoe naïef het ook is, ik wil wat betekenen voor het land en voor mezelf.” Van september tot en met november 2014 helpt Joan bij de zorg voor twintig kinderen die om verschillende heftige redenen niet thuis kunnen wonen.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Ik werk in een weeshuis waar onderdak wordt geboden aan (zieke) kinderen tot 12 jaar oud. De meeste kinderen die hier zijn, kunnen (tijdelijk) niet naar huis door verschillende omstandigheden zoals verkrachting, mishandeling of door gebrek aan geld. Sommige kinderen zijn wees. Wij ondersteunen de kinderen bij hun ontwikkeling, dus verzorgen ze en voeden ze op. Ik speel met de kinderen, leer ze lopen en geef ze lesjes Engels bijvoorbeeld. Er zijn baby’s, peuters en kleuters dus het verschilt heel erg.

Waarom wilde je graag vrijwilligerswerk doen?
Een aantal jaar geleden heb ik in mijn hoofd gehaald om naar Zuid-Afrika te gaan om ‘iets met kinderen’ te doen. Waar dit idee precies vandaan kwam weet ik niet meer, maar ik heb het niet losgelaten. Ik heb uiteindelijk voor dit project gekozen omdat ik later graag mijn twee studies - Maatschappelijk Werk en Verpleegkunde – wil combineren. Dit leek mij een mooie start hiervoor.

Waarom juist vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika leek mij altijd al een fantastisch land. Ik had er een soort feeling bij en iets trok me heel erg naar het land toe. Veel dingen intrigeren mij. Hoe is het mogelijk dat Apartheid nog maar zo kort geleden is afgeschaft? Hoe kan het verschil tussen arm en rijk zo groot zijn in één land? Dit wilde ik met eigen ogen zien. En hoe naïef het ook is, ik wil wat betekenen voor het land en voor mezelf.

Wat was je eerste indruk toen je aankwam in Zuid-Afrika?
Toen ik in het vliegtuig zat en uit mijn raampje keek, zag ik allemaal krotten. Dat was eigenlijk precies zoals ik het had verwacht. Maar toen ik op de snelweg naar Kaapstad reed, leek alles zo normaal. De wegen zien er goed uit en het verkeer is ook prima. Er is ook veel rijkdom in Kaapstad, daardoor was de cultuurshock voor mij minder groot dan ik had verwacht.

Wat heb je tot nu toe van Zuid-Afrika gezien?
Ik ken Kaapstad inmiddels een klein beetje. Daarnaast heb ik veel van de omgeving Stellenbosch gezien. Hier heb je echt prachtige wijnvelden en mooie landschappen. Ook ben ik een weekend naar Hermanus geweest om walvissen te spotten. Dat is een echte aanrader!

Wat ben je van plan nog meer in Zuid-Afrika te zien?
Ik heb heel veel plannen! Ik wil nog naar Robben Island, Kaapstad verder ontdekken, surfen, naar leuke markten en mooie wijnhuizen. In december ga ik samen met mijn vriend een maand rondreizen door Zuid-Afrika. We zijn dan van plan om naar Durban te gaan, de Drakensbergen te beklimmen en de Garden Route te rijden. En ik ga hem natuurlijk Kaapstad, Kaap de Goede Hoop, Stellenbosch en het weeshuis waar ik werk laten zien.

Wat vind je tot nu toe het leukst aan het vrijwilligerswerk?
Het leukste vind ik de openheid van de kinderen. Ondanks hun geschiedenis of ziekte zijn ze speels en vinden ze het leuk dat je er bent. Daarnaast vind ik het heel leuk dat ik de kans krijg om mee te gaan naar ziekenhuizen en dat mijn collega´s open zijn naar mij toe en me uitnodigen in hun leven.

Zijn er dingen die je verbazen in Zuid-Afrika?
Het verbaast me elke dag weer dat er mensen langs de snelweg lopen, dat iedereen heel vriendelijk en open is en dat alles echt heel relaxed is. Daarnaast verbaasde het me dat ik op mijn eerste dag op werk alles al mocht doen. In Nederland zijn ze heel voorzichtig met kinderen en mag je echt niet zomaar bij de baby´s in de buurt komen. Hier mag ik alles doen, zelfs zonder begeleiding.

Zijn er ook dingen waar je van bent geschrokken?
De verhalen die ik op mijn werk hoor zijn soms heftig. Dit wist ik van te voren maar schrik daar nog altijd van. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een moeder haar vriend boven haar zoon van 5 jaar verkiest nadat haar vriend haar zoon meerdere malen verkracht heeft? Of dat er geen medicijnen aan kinderen gegeven worden omdat de kinderen hier niet aan moeten wennen. Als ze over een paar weken weer thuis zijn, krijgen ze immers ook geen medicijnen. Daarnaast schrik ik er ook van dat Apartheid nog echt voelbaar is en dat niet iedereen de kans krijgt om naar school te gaan of om te werken.

Hoe merk je dat Apartheid nog voelbaar is?
Dat merk ik omdat je goed het verschil kunt zien tussen blanken en zwarten. Wat ik tot nu toe heb gezien is toch wel dat de blanken rijk zijn, naar school gaan, een mooi huis hebben en meer kansen hebben. De zwarte mensen hebben dat niet en het wordt ook nog wel vaak benoemd. Ik hoor het veel om me heen. Op mijn werk merk ik ook wel een niveauverschil. Ik werk veel met gekleurde en zwarte mensen en je merkt een verschil in opleidingsniveau.

Hoe heb jij je voorbereid op je reis naar Zuid-Afrika?
Ik wilde van tevoren niet teveel weten omdat ik me geen zorgen wilde gaan maken of zenuwachtig wilde worden. Stagebemiddelingsbureau 4exchange heeft me goed geholpen bij het vinden van de juiste plek om vrijwilligerswerk te doen. Dat vond ik erg fijn omdat zij beter wisten waar ze moesten zoeken en zij in Kaapstad gevestigd zijn. Ik kan ook altijd terugvallen op die organisatie mocht er iets misgaan, dat is een fijn idee. En ze organiseren weekendjes weg dus dat is helemaal leuk. Verder moest ik natuurlijk mijn visum regelen en had ik voordat ik vertrok contact met een Nederlands meisje die in hetzelfde weeshuis gewerkt heeft en me veel tips kon geven.

Heb je nog een tip voor mensen die ook vrijwilligerswerk willen doen in Zuid-Afrika? 
Dat je niet moet denken dat je zomaar even iets kunt veranderen. Dat is vaak niet zo makkelijk als het lijkt vanuit Nederland.

Door Salwa van der Gaag

Vind jij het ook leuk om net als Joan je ervaringen te delen over het vrijwilligerswerk dat je in Zuid-Afrika hebt gedaan? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent en wat voor vrijwilligerswerk je hebt gedaan en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.

Heb je ook altijd al graag vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika willen doen of ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden? Neem dan contact op met stagebemiddelingsbureau 4exchange in Kaapstad. Zij helpen je graag met het vinden van geschikt vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.

Om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Kaapstad schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter. Voor dagelijks de mooiste foto’s uit Kaapstad volg je ons op Instagram en Pinterest

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika