Annemarie en Jasper runnen een game lodge in een safaripark | Wonen en Werken in Zuid-Afrika

Jasper en Annemarie runnen een game lodge in Zuid-Afrika

“Het komt regelmatig voor dat we zonder water zitten omdat olifanten de waterleidingen weer eens kapot hebben gemaakt.”

Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.

KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er voor een tijdje te werken en te wonen. Zoals Jasper Bruinsma (41) en Annemarie Sechterberger (37), die eind juli 2013 naar Zuid-Afrika verhuisden om er een game lodge in Limpopo te runnen. “Een combinatie tussen wonen in Nederland en Zuid-Afrika lijkt ons het meest ideaal, dus we gaan de komende jaren kijken naar hoe we dat het beste voor elkaar kunnen krijgen.”

Hoe zijn jullie in Zuid-Afrika terechtgekomen?
Het was onze droom om ooit nog eens een mooi avontuur aan te gaan in Zuid-Afrika. Jaspers ouders wonen al 14 jaar in de Westkaap dus Zuid-Afrika was ‘bekend terrein’. Daarnaast hadden we ook al heel veel door de rest van zuidelijk Afrika gereisd. Via via kwam Jasper in contact met de Nederlandse eigenaar van Mhondoro Game Lodge in het noorden van Zuid-Afrika (Limpopo), tegen de grens met Botswana. Hij wilde zijn lodge gaan uitbreiden en was op zoek naar iemand die dit voor hem zou kunnen ontwikkelen. Toeval of niet, het toen zittende managementkoppel nam net op hetzelfde moment ontslag en zodoende werden we gevraagd of we ook de lopende lodge erbij zouden willen managen. Zo zaten we zo’n drie maanden later, zonder specifieke Lodge ervaring of papieren, in de bush een geweldig mooie lodge te runnen!

Was het altijd al een droom om een lodge in Zuid-Afrika te runnen?
Jasper heeft tien jaar geleden al eens een opleiding tot ranger gedaan en we hadden beiden al veel safari’s gedaan. De affectie met de bush was er dus al lang, maar we hadden dit nog nooit serieus als optie overwogen. 

Is het tijdelijk of blijven jullie dit voor altijd doen?
Ondanks dat we het ongelooflijk naar ons zin hebben en het een heel erg mooie uitdaging is, is het niet onze intentie om dit de rest van ons leven full time te doen. De komende circa twee jaar zitten we hier echter nog wel. Daarna willen we graag eindverantwoordelijk blijven voor de lodge om te zorgen voor de noodzakelijke kwaliteitsborging op de lange termijn. Dat zou betekenen dat we dus wel op regelmatige basis ook weer op de lodge zullen zijn.

Wat vinden jullie het leukst en wat het minst leuk aan het runnen van een lodge in Zuid-Afrika?
Twee maanden na onze komst is de main lodge afgebrand. Dat was het gedeelte waar de gasten aten, waar de keuken was, de bar, het zwembad, de spa en de gym. Naast de ontwikkeling van extra villa’s zijn we nu dus ook bezig met de bouw van een geheel nieuwe main lodge. Het gaat helaas zeker nog tot medio 2015 duren voordat we weer opengaan voor gasten. Het verhaal is dus wel iets anders geworden dan dat we oorspronkelijk bedoeld en verwacht hadden.

Ook het samenwerken met de lokale bevolking is niet altijd even makkelijk. Je moet ook niet te ongeduldig zijn, want het werkt hier net allemaal wat anders en langzamer dan in Nederland.

Het leukste van het runnen van een lodge was en is de interactie met - en het volledig verwennen van - de gasten. Om nét dat beetje extra te kunnen geven waardoor gasten zelfs geëmotioneerd na een paar dagen de lodge verlaten, geeft een ongelooflijke kick.

De lodge is tijdelijk gesloten. Hoe is dat voor jullie?
Minder leuk is dus het feit dat we nu gesloten zijn en niet meer het contact met gasten hebben. Desondanks genieten we nog steeds van het leven in de bush! Vooral als we zelf door het reserve rijden en we oog in ogen komen te staan met de Big 5 en ander wild, dan weten we weer waarom we hier wonen.

Hoe vinden jullie het om intensief samen te werken?
Elke dag 24 uur per dag samen werken en leven, zonder (oude) vrienden, familie en gasten om ons heen is niet altijd even makkelijk. Het is een goede test voor onze relatie, haha, maar het gaat nog steeds goed. Doordat we zeven dagen per week werken hebben we om de zes weken twee weken vrij. We proberen voldoende leuke reizen in die tijd te plannen en zijn ook regelmatig in Kaapstad te vinden. Juist de afwisseling van de stilte van de bush en de gezelligheid in Kaapstad en Amsterdam werkt heel goed voor ons. Anders word je wel echt gek zo lang met z’n tweeën in de bush zonder gasten.

Hoe hebben jullie het geregeld met een werkvergunning?
We zijn in dienst van de lodge, wat een Zuid-Afrikaans bedrijf is. Daarvoor hebben we een general working permit aangevraagd. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo moet het bedrijf onder andere een advertentie in een landelijk blad zetten om alle Zuid-Afrikaners een gelijke kans te geven om op die functie te solliciteren. Alleen als je kunt aantonen dat jij de beste kandidaat voor de positie bent, kom je in aanmerking voor de vergunning. Uiteindelijk hebben we toch in zo’n drie maanden een werkvergunning voor vijf jaar gekregen.

Kenden jullie al mensen in Zuid-Afrika voordat jullie hier naartoe kwamen?
We hebben best veel vrienden in Kaapstad wonen. Daardoor voelt Kaapstad naast Amsterdam ook een beetje als ons tweede thuis. We kennen de stad heel goed en we kijken er altijd naar uit om onze Kaapse vrienden weer te zien.

Wat vinden jullie het grootste verschil tussen werken in Nederland versus werken in Zuid-Afrika?
De ja-nee cultuur. Ja is hier niet onbeperkt ja en wordt zonder problemen toch een nee. Bijvoorbeeld: in verband met de brand verhuren we onze ranger zo af en toe aan andere lodges. Ze vinden het blijkbaar heel gewoon om ons een dag van te voren te laten weten dat ze hem toch niet nodig hebben onder het mom van ‘You know, it’s the bush’. Een afspraak is hier echt een stuk minder een afspraak. Je moet continu achter de mensen aan blijven zitten om dingen voor elkaar te krijgen.

Daarnaast lopen ze hier qua internet en mobiel bereik echt 20 jaar achter. Dat maakt het voor ons nogal eens lastig om de meest normale communicatie voor elkaar te krijgen; zaken waar je in Nederland niet eens over nadenkt.

Met als extra dimensie... werken in de bush!
Inderdaad! Uiteraard is het leven in de bush nog een tandje uitdagender door de verrassingen van de bush: het komt regelmatig voor dat we zonder water zitten omdat olifanten de waterleidingen weer eens kapot hebben gemaakt, of dat we geen stroom hebben omdat een slang zijn intrek heeft genomen in een elektriciteitskastje. Hoe moet je dat nou vergelijken met Nederland….?

Wat vinden jullie kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse ‘werkcultuur’?
Relax you are in the bush” is een gevleugelde uitspraak hier en daar leven ze ook echt naar. Ze maken zich werkelijk helemaal nergens druk om en kunnen bijvoorbeeld zonder problemen twee uur bij de bank zitten wachten voordat ze geholpen worden. Bij de bouwvakkers is het vaak zo dat er twee mannen aan het werk zijn en er acht naar staan te kijken.

Hebben jullie nog tips voor mensen die een zelfde soort stap willen maken?
We merken dat een aantal van onze vrienden in Nederland jaloers zijn op ons en ook wel zo’n stap zouden/hadden willen maken, maar het niet durven/durfden. Gewoon doen! Volg je hart. Je leeft maar één keer  en zo’n avontuur pakt niemand meer van je af.

Vind jij het ook leuk om net als Jasper en Annemarie je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je precies in Zuid-Afrika doet en hoe je er terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.

Wil je meer ervaringen lezen van mensen die (tijdelijk) naar Zuid-Afrika verhuisden, er stage liepen? Bekijk dan onze sectie 'Interviews met reizigers in Zuid-Afrika': daarin vind je talloze vermakelijke en leerzame reis, stage- en emigratieverhalen. 

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika