Vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika | Wonen en Werken in Kaapstad

Janny Meijerink verhuisde van Nijverdal naar Port Elizabeth

“In Nederland draait alles om tijd. Hier is dat precies tegenovergesteld”

Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.

KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er voor een tijdje te werken en te wonen. Zoals de 59-jarige Janny Meijerink, die in december 2013 naar Zuid-Afrika verhuisde om er vrijwilligerswerk te doen voor de ontwikkelingsorganisatie Ready4Life.

Hoe ben je in Zuid-Afrika terecht gekomen?
In 2009 kwam ik voor het eerst in Zuid-Afrika voor vrijwilligerswerk voor Ready4Life, een ontwikkelingsorganisatie, in de townships van Port Elizabeth. De bedoeling was om vier maanden te blijven, maar ik had het zo naar mijn zin dat ik nog iets langer bleef. Terug in Nederland bleef het gevoel dat ik hier iets meer mee moest doen. Dus nam ik in 2011 onbetaald verlof en ging voor een jaar terug  naar Zuid-Afrika om weer voor Ready4Life te gaan werken. Halverwege dat jaar wist ik het zeker: Zuid-Afrika is het land waar ik wil wonen.

Terug in Nijverdal heb ik mijn huis verkocht en mijn fulltime baan na bijna 40 jaar opgezegd.. Sinds december woon ik permanent in Port Elizabeth.

Wat trekt je zo in Zuid-Afrika dat je er nu zelfs bent komen wonen?
Het is de combinatie van cultuur, natuur, de manier van leven. Het leven is een stuk minder hectisch. Ik heb inmiddels al veel van Zuid-Afrika gezien en het is een geweldig mooi land. Natuurlijk speelt het weer ook een grote rol. 

Hoe heb je het geregeld met een werkvergunning?
Ik heb een permanent residency permit (een permanente verblijfsvergunning, red). Ik doe wel vrijwilligerswerk  voor een ontwikkelingsorganisatie Ready4Life en dat geeft voldoening. Ben altijd bezig, ik houd er van om de dagen nuttig te besteden en dat lukt mij aardig. Verder ben ik veel onderweg om Zuid-Afrika te ontdekken, en dat zijn geen vervelende bezigheden. 

Heb je daarbij hulp gehad van een immigratiebureau en hoe ging dat?
Ik heb wat rondgekeken op internet en kwam terecht op de site van Intergate Immigation. Dat sprak mij aan en ik heb contact gezocht met Marcia Heidsieck via skype en later in Nederland.  Intergate heeft mijn visum behandeld. Ik heb hele goede ervaring met Intergate, kan het iedereen aanbevelen.

Wat vind je het grootste verschil tussen werken in Nederland versus werken in Zuid-Afrika?
Het grootste verschil vind ik hoe mensen met tijd omgaan in Zuid-Afrika. In Nederland draait alles om tijd en dat is hier precies tegenovergesteld. Ik heb natuurlijk alleen ervaring met mijn vrijwilligerswerk . Ik moet er wel aan wennen dat men later, of helemaal niet, op de afspraak komt opdagen. Het werken is niet altijd efficiënt, wij Nederlanders zijn meer prestatiegericht. 

Wat vind je kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse ‘werkcultuur’?
Je hebt zoveel verschillende culturen in Zuid-Afrika en iedereen heeft zo zijn/haar eigen manier van werken. Kenmerkend vind ik wel dat je bij instanties veel verschillende informatie krijgt. Met andere woorden, niemand weet soms hoe het echt werkt. 

Wat vind je het leukst aan werken in Zuid-Afrika? En wat het minst leuk?
Het leukste vind ik samenwerken met mensen van een andere cultuur. Het minst leuk is het tempo waarop iets gebeurt. 

Krijg je gemakkelijk contact met collega’s?
Ik heb natuurlijk veel contact met de studenten en vrijwilligers van Ready4Life. Ik ben makkelijk in het leggen van contacten.               

Wat vind je de grootste uitdaging aan wonen en werken in Zuid-Afrika?
De grootste uitdaging is dat ik nu heel wat anders doe dan in Nederland. Eigenlijk begin je weer opnieuw met je leven in te richten en uit te zoeken hoe zaken hier geregeld zijn. Gelukkig heb ik hier vrienden die me altijd willen helpen en ik ben iemand die er zelf op uitgaat. Maar hulp van vrienden heb je altijd nodig. Een mens kan gelukkig niet alles alleen. 

Ben je betrokken bij de Nederlandse gemeenschap in Port Elizabeth? Zoek je dat bewust op?
In Port Elizabeth heb ik Nederlandse vrienden en ik werk met studenten en vrijwilligers uit Nederland. Er wonen hier wel wat Nederlanders, maar niet echt veel. Er is ook geen Nederlandse club, maar daar heb ik tot nu toe ook geen behoefte aan. 

Mis je mensen of dingen uit Nederland?
Ik mis niets als het om materialistische dingen gaat. Natuurlijk mis ik mensen zoals familie, vrienden,  de kerk in Nijverdal en het wandelen en zwemmen. Kortom:  gezelligheid! Verder moet je niet teveel stilstaan bij wat je mist, dat heb ik nooit gedaan. Je maakt keuzes en die bestaan niet alleen maar uit leuke dingen. En er is Skype en daar maak ik goed gebruik van. 

Heb je nog tips voor mensen die voor langere tijd deze kant opkomen?
Belangrijkste is dat je naar Zuid-Afrika moet gaan omdat jij het wilt en niet voor de vrienden of anderen die er wonen . Geef jezelf de tijd en de ruimte om een nieuw leven op te bouwen in een zo andere cultuur. En tot slot, volg je hart: het is niet de makkelijkste weg, maar zo de moeite waard!

Wil jij ook graag in contact komen met Intergate Immigratiebureau? Bekijk dan de contactgegevens op de website van Intergate of neem direct contact op met Marcia Heidsieck, de Nederlands sprekende consulente via marcia@intergate-immigration.com.

Vind jij het ook leuk om je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar
info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je precies in Zuid-Afrika doet en hoe je er terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen. 

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika