’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Yvette Huddy knipt haren in Kaapstad
“Op zaterdag ga ik graag naar de Nederlandse markt om hagelslag te halen”
Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.
KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders en Belgen die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er voor een tijdje of definitief te werken en te wonen. De 25-jarige Yvette Huddy woont al 3,5 jaar in Kaapstad en trouwde afgelopen februari haar Zuid-Afrikaanse vriend in Stellenbosch. En ja, dat is net zo romantisch als het klinkt. Als kapster voelt ze zich helemaal thuis tussen de locals.
Hoe ben je in Kaapstad terechtgekomen?
Ik werkte op een cruiseschip in het Caribisch gebied en ontmoette hier mijn Zuid-Afrikaanse vriend Roy die op hetzelfde schip werkte. Toen ik weer in Nederland was, ging ik al snel op vakantie naar Zuid-Afrika. Dat beviel zo goed dat ik drie maanden later een enkeltje boekte.
Was de stap makkelijk gezet om naar Zuid-Afrika te verhuizen?
Eigenlijk wel. Het was voor mij een avontuur en ik dacht: als ik het niet leuk vind, is een ticket terug naar huis zo geboekt. Ik vond het moeilijker om mijn familie en vriendinnen te vertellen dat ik mijn koffers ging pakken en niet meer terug zou komen. Zij hadden Roy nog nooit ontmoet en waren ook nog nooit naar Zuid-Afrika geweest. Dat was best even moeilijk.
Wat vind je de grootste uitdaging nu je hier naartoe bent gekomen?
Het is mij eigenlijk allemaal vrij makkelijk afgegaan, daar heb ik veel geluk mee gehad. Ik had heel snel een baan gevonden in een gezellige kapsalon in een leuke wijk. Zo kon ik snel een klantenbestand opbouwen, en via Roy heb ik veel mensen leren kennen. De enige echte uitdaging was de officiële kant van het verhaal. Zeker dingen via de overheid of politie regelen, zoals het krijgen van een visum, zijn vaak erg omslachtig. Je kunt bijvoorbeeld niks digitaal aanvragen en alles gaat hier nog met pen en papier. Geduld is een schone zaak en ook dit is allemaal goed gekomen.
Je werkt als kapster. Hoe ben je aan die baan gekomen
Via de Zuid-Afrikaanse marktplaats: www.gumtree.co.za. Ik had in Nederland mijn papieren voor mijn visum al voor elkaar met behulp van Intergate Immigration, maar voor een werkvisum heb je een contract van je werkgever nodig. En een baan zoeken terwijl je aan de andere kant van de wereld zit is lastig. Ik ben 10 januari in Kaapstad geland, ik heb op 15 januari gereageerd op een advertentie en ik kon op 1 februari gelijk beginnen!
Hoe heb je het uiteindelijk geregeld met je werkvergunning?
De eerste drie jaar heb ik bij een kapsalon in Newlands gewerkt en had ik een gewone werkvergunning, die is gekoppeld aan mijn Life Partner Permit. Sinds mei dit jaar ben ik van salon veranderd en nu huur ik een kappersstoel bij Snippets in Claremont. Dit betekent dat ik nu ZZP-er ben en mijn werkvergunning moest dus veranderd worden naar een Business Endorsement. Hiervoor moest ik onder andere een bedrijfsplan schrijven en kort op papier zetten wat voor soort bedrijf ik heb. Roy en ik zijn in februari van dit jaar getrouwd en ik heb nu een Spousal Permit. Dit is niet veel anders dan een Life Partner Permit en nog steeds een tijdelijke verblijfsvergunning. Pas als ik hier vijf jaar woon kan ik een permanente vergunning aanvragen.
Je hebt hulp gehad van een immigratiebureau. Hoe ging dat?
Ik heb mijn visum net voor de tweede keer verlengd en ik heb alle aanvragen via Intergate Immigration gedaan. Zij vertellen je precies welke formulieren je moet aanvragen en invullen. Sinds 1 april dit jaar zijn de regels rond een visumaanvraag echter veranderd en kan Intergate niet meer voor mij mijn aanvraag indienen. Ik heb het dus zelf moeten doen bij VSF Global.
Wat hadden mensen je van te voren verteld over werken in Zuid-Afrika, dingen waar je op moest letten, dingen die anders zouden zijn?
Niet veel. Ik had een paar kennissen die er wel eens waren geweest, maar die kwamen alleen maar met mooie verhalen. Roy had mij wel het een en ander verteld over hoe het hier gaat, en hij was vooral bezorgd over de veiligheid en dat ik niet street wise genoeg zou zijn. Ik kom namelijk uit een klein plaatsje in Twente waar niet veel gebeurt. Maar ik ben hier nu al wel gewend geraakt. Je moet natuurlijk gewoon opletten, ’s avonds niet alleen over straat en je spullen niet rond laten slingeren, maar echte criminaliteit heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.
Wat vind je het grootste verschil tussen werken in Nederland versus werken in Zuid-Afrika?
Als kapster in Nederland is het heel gewoon dat je een uurloon krijgt en dus aan het eind van elke maand hetzelfde salaris krijgt. Het maakt niet uit hoeveel klanten je ziet of producten je verkoopt. Hier is het normaal dat je een vrij laag basis salaris krijgt, met daar bovenop een commissie over je omzet en verkoop.
Kan je iets zeggen wat je kenmerkend vindt voor de Zuid-Afrikaanse ‘werkcultuur’?
Ze zeggen dat Kaapstad anders is dan Johannesburg, Johannesburg is waar het allemaal gebeurt. In Kaapstad zijn ze wat meer laid back. Mensen werken wel hard, maar op vrijdag is het bijvoorbeeld normaal om om drie uur ’s middags naar huis te gaan.
Wat vind je het leukst aan werken in Zuid-Afrika? En wat het minst leuk?
Zuid-Afrika is een ontzettend mooi land met vriendelijke mensen, heerlijk eten en goede wijn. En het tropische klimaat niet te vergeten. Minder leuk is toch het grote verschil tussen arm en rijk: bij bijna elk stoplicht staat er wel iemand te bedelen. Ik heb vorig jaar op aandringen van mijn zusje een township tour met haar gedaan, en het is waar wat ze zeggen. Je hebt Zuid-Afrika niet gezien voordat je dat gedaan hebt. Verschrikkelijk om te zien hoe sommige mensen moeten leven, maar ze zijn zo gastvrij en vrolijk. Je kunt niet iedereen helpen, maar ik probeer wel af en toe wat extra boodschappen te doen voor de man die met zijn zoon altijd bij 'mijn' Spar staat.
Kan je makkelijk integreren met de locals als partner van een Zuid-Afrikaan?
Ja hoor, soms kijken mensen er wel van op hoe direct wij Nederlanders zijn. Maar dat kunnen ze ook wel weer waarderen.
Ben je betrokken bij de Nederlandse gemeenschap in Kaapstad? Heb je veel Nederlandse vrienden in Kaapstad
Er zijn vrij veel Nederlanders in Kaapstad en heb ook een aantal Nederlandse klanten wat natuurlijk erg leuk is. Ik zoek het verder niet echt op. Wel ga ik graag naar de Nederlandse markt in Pinelands op zaterdagochtend om hagelslag en bami mix te kopen.
Heb je nog tips voor mensen die een baan in Zuid-Afrika hebben gevonden en deze kant opkomen?
Ik kan het zeker aanraden om je te laten helpen door een immigratiebureau. Via Intergate immigration kan je niet alleen je visum regelen maar ze maken je ook wegwijs met een heleboel andere belangrijke zaken. En verder: geniet, geniet, geniet.
Door Salwa van der Gaag
Wil jij ook verhuizen naar Zuid-Afrika en wil je meer weten over verblijfsvergunningen? Kijk hier voor meer informatie.
Vind jij het ook leuk om net als Yvette je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je precies in Zuid-Afrika doet en hoe je er terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.
Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!