Noël en Nicole managen een game lodge in een safaripark | Wonen en Werken in Zuid-Afrika

Noël en Nicole managen een game lodge in Zuid-Afrika

“Zaken als proactief zijn, initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen zijn dingen die niet vanzelfsprekend zijn in Zuid-Afrika.”

Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.

KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders en Belgen die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er voor een tijdje of definitief te werken en te wonen. Zo ook Noël Weltens (47) en Nicole van der Venne (44). Zij vertrokken in juli 2013 naar Zuid-Afrika om als managementkoppel te gaan werken bij een game lodge in Limpopo. “Na 2,5 jaar in Nederland waren we wel weer toe aan een nieuw avontuur en hebben we ervoor gekozen om nu wel te emigreren naar Zuid-Afrika”.  

Hoe zijn jullie in Zuid-Afrika terechtgekomen? 
Noël werd in 2008 gevraagd voor een project rondom het WK voetbal. Hij werkte toen in een team dat verantwoordelijk was voor het werven, selecteren en trainen van horecapersoneel voor de VIP ontvangsten van alle WK stadions. We hebben toen van juli 2008 tot en met december 2010 in Johannesburg gewoond.

Tijdens ons verblijf in Johannesburg zijn we heel vaak te gast geweest bij Sefapane Lodge vlakbij het Krugerpark in Limpopo. Noël kende de Nederlandse eigenaar nog van zijn studietijd aan de Hotelschool in Maastricht. We hebben het in die tijd vaak over onze ideeën voor de lodge gehad en toen er vorig jaar een vacature kwam voor een managementkoppel heeft hij ons benaderd. Na 2,5 jaar in Nederland waren we wel weer toe aan een nieuw avontuur en hebben we ervoor gekozen om nu wel te emigreren naar Zuid-Afrika. Of het voor altijd is weet je natuurlijk nooit, maar de intentie is er in ieder geval wel om de rest van ons werkzame leven hier te blijven.

Wat vinden jullie het leukst en het minst leuk aan het runnen van een lodge in Zuid-Afrika? 
Het leukste is het feit te leven en te werken met de lokale bevolking en hun cultuur. Daarnaast vinden we het leuk om te proberen onze Europese/Nederlandse manier van werken in te passen in de Zuid-Afrikaanse (werk)cultuur. Het spanningsveld dat dit oproept is aan de ene kant soms datgene wat het meest frustreert, maar aan de andere kant ook juist de reden om het te doen. Anders waren we wel in Nederland gebleven.

Het minst leuke is het gemis aan bepaalde goederen en diensten. We zitten toch in een uithoek van het land en zijn beperkt in onze keuze.

Hoe vinden jullie het om intensief samen te werken? 
Prima, het voelt goed en het gaat goed. We zijn nu een jaar bezig en we vermaken ons prima samen. We hebben in het verleden al wel vaker samengewerkt, alleen nooit op fulltime basis. En we zijn nooit samen verantwoordelijk geweest voor het runnen van een bedrijf.

Hoe hebben jullie het geregeld met een werkvergunning?
Via onze werkgever. Zij hebben dat voor ons aangevraagd, omdat wij de kandidaten waren die ze graag wilden hebben. Een advocatenkantoor in Kaapstad heeft het hele proces begeleid. Wij hebben allerlei documenten moeten aanleveren, net als onze werkgever, en vervolgens is de aanvraag ingediend.

Kenden jullie al mensen in Zuid-Afrika voordat jullie hier naartoe kwamen? 
Ja, we hebben een vriendenkring in Johannesburg en we hebben ook een zakelijk netwerk door heel Zuid-Afrika vanwege mijn werkzaamheden voor het WK project.

Wat hadden mensen jullie van te voren verteld over werken in Zuid-Afrika, dingen waar je op moest letten, dingen die anders zouden zijn? 
Eigenlijk weinig tot niets. Voordat we in juli 2008 verhuisden, is Noël drie of vier keer op verkenningsreis geweest om informatie te verzamelen over het opzetten van een bedrijf en uiteraard ook over het leven in Zuid-Afrika. Een vriend en studiegenoot uit Maastricht woonde al meer dan tien jaar in Johannesburg en die heeft ons ingewijd in alle ‘geheimen’.

Wat is de belangrijkste les die jullie hebben geleerd van jullie eerdere verblijf in Zuid-Afrika? 
Dat wij - of beter zij die in Nederland wonen - eens moeten stoppen met zeuren en ons realiseren hoe goed we het hebben.

Wat vinden jullie het grootste verschil tussen werken in Nederland versus werken in Zuid-Afrika? 
De mate van zelfstandigheid van medewerkers. Zaken als proactief zijn, initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen zijn dingen die niet vanzelfsprekend zijn in Zuid-Afrika. Je moet er niet van uitgaan dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

Wat vinden jullie kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse ‘werkcultuur’? 
De gedienstigheid, of zelfs onderdanigheid, die nog altijd aanwezig is bij een groot aantal mensen.

Wat vinden jullie van de expatcultuur in Zuid-Afrika? 
Hier in Phalaborwa merken we daar heel weinig van, maar in Johannesburg is dat iets meer. Wat je altijd merkt is dat ‘allochtonen’ elkaar altijd opzoeken in het buitenland. Dat heeft eigenlijk niet specifiek met expats te maken, maar meer met een normale menselijke drang om herkenbaarheid op te zoeken en vergelijkbare ervaringen te delen.

De expats of Nederlanders waar ik in Johannesburg mee te maken heb en had, zijn wel bijna allemaal dusdanig geïntegreerd dat hun partners lokaal zijn en dat er in hun netwerk en vriendenkring ook echt een dwarsdoorsnede van de totale Zuid-Afrikaanse bevolking te vinden is. Wat dat betreft passen de Nederlanders in Zuid-Afrika zich prima aan.

Zijn jullie betrokken bij de Nederlandse gemeenschap in Zuid-Afrika?
We hebben wel veel Nederlandse vrienden hier, maar het is niet zo dat er echt een Nederlandse gemeenschap is waarvan we deel uitmaken. Daarvoor is het teveel een mix van Nederlanders en Zuid-Afrikanen. We hebben denk ik net zoveel Nederlandse als Zuid-Afrikaans vrienden en kennissen.

Hebben jullie nog tips voor mensen die een zelfde soort stap willen gaan maken? 
Ga eerst kijken in Zuid-Afrika en bezoek bekenden of vrienden en vraag naar hun ervaringen. Wees bereid om echt bepaalde zaken los te laten en zorg dat je beschikt over een grote dosis geduld. Dat zal je zeer van pas komen.   

Vind jij het ook leuk om net als Noël en Nicole je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je precies in Zuid-Afrika doet en hoe je er terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen. 

Wil je meer ervaringen lezen van mensen die (tijdelijk) naar Zuid-Afrika verhuisden? Bekijk dan onze sectie 'Interviews met reizigers in Zuid-Afrika', daarin vind je talloze vermakelijke en leerzame reis-, stage- en emigratieverhalen. 

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika