Verhuizen naar Kaapstad | Wonen en Werken in Zuid-Afrika

Manon verhuisde voor de liefde naar Zuid-Afrika

“Mijn man heeft altijd gezegd dat hij in Kaapstad wil wonen, omdat hij hier vandaan komt en hij zich ook alleen hier thuis zal voelen”

Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.

KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders en Belgen die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er, al zij het tijdelijk, te werken en te wonen. Deze keer de 30-jarige Manon Botha die hier ‘in principe’ naartoe verhuisd is om er definitief te blijven. “We kwamen in juni 2013 aan met heftige hagel en onweersbuien. Het voelde als een warm welkom,” lacht ze.

Hoe vaak was je voor je verhuizing al in Zuid-Afrika geweest?
Voor die tijd was ik vijf keer in Zuid-Afrika geweest voor familiebezoeken met mijn Zuid-Afrikaanse man. Maar voordat ik mijn man vijf jaar geleden in Nederland, waar hij toen tijdelijk als tandarts werkte, leerde kennen had ik nog vrijwel nooit van Zuid-Afrika gehoord. De eerste keer dat ik naar Zuid-Afrika op vakantie ging was in december 2009, ik ben toen direct drie maanden gebleven om het land wat beter te leren kennen. Mijn man ging na de feestdagen wel weer terug naar Nederland, dus ik kon goed op mijn eigen manier de boel gaan ontdekken.

Wat bedoel je met ‘in principe’ definitief als je het hebt over jullie plannen om hier te blijven?
Daarmee bedoel ik dat we in de invulling van ‘definitief’ wel realistisch zijn en als we onze verwachtingen hier niet waar kunnen maken, we openstaan voor een terugkeer naar Nederland. Maar daar lijkt het vooralsnog niet op. Dus ja, we willen hier definitief blijven.

Je ontmoette je Zuid-Afrikaanse man in Nederland, vertel je. Waarom kozen jullie voor Zuid-Afrika en niet voor Nederland om te wonen?
Toen ik mijn man destijds in Nederland ontmoette, stond hij eigenlijk op het punt om terug te gaan. Gelukkig is hij toen in Nederland gebleven en konden wij elkaar beter leren kennen. Hij heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij op een dag terug zou gaan naar Zuid-Afrika en voor mij is dat nooit een struikelblok geweest. Mijn man heeft altijd gezegd dat hij in Kaapstad en omgeving wil wonen, omdat hij hier vandaan komt en hij zich ook alleen hier thuis zal voelen. Als hij voor het geld naar Johannesburg zou moeten, bleef hij liever in Nederland, zei hij.

Kon je als partner van een Zuid-Afrikaanse man makkelijk een werk- en verblijfsvergunning krijgen?
Het verkrijgen van een spousal permit was inderdaad erg makkelijk; dat heb ik bij de ambassade in Den Haag geregeld en had ik binnen een maand binnen. Op dat moment had ikzelf echter nog geen werk en ik wist niet of ik wellicht weer voor mezelf wilde beginnen, wat ik in Nederland deed. Om die reden kon de ambassade niet direct een werkvergunning voor mij aanvragen, omdat de werkvergunning gekoppeld is aan een specifieke werkactiviteit.

Na een maand in Zuid-Afrika heb ik besloten weer als zelfstandig business coach te gaan werken en vroeg op basis daarvan mijn werkvergunning aan. Als partner van een Zuid-Afrikaan zijn er gelukkig weinig beperkingen en kan je redelijk makkelijk een aanvraag indienen. Ik ben echter tot de dag van vandaag – bijna een jaar later – nog in afwachting van de goedkeuring van mijn aanvraag. Tot nu toe heb ik het allemaal zelf gedaan, maar mocht mijn aanvraag alsnog worden afgekeurd, dan schakel ik wel een immigratiebureau in.

Dat klinkt frustrerend, en voor veel mensen niet onbekend. Kijk je daarom terug op een ‘verloren’ jaar of zie je het desondanks als een succesvolle periode?
We zijn hier nu precies een jaar en ik kan zeggen dat we behoorlijke stappen gemaakt hebben. Ik heb mijn man geholpen een praktijk te vinden en op te zetten, we zijn getrouwd, hebben een huis gekocht en gerenoveerd en ondertussen heb ik ook nog nieuwe plannen voor mijn professionele toekomst. Ik heb besloten toch mijn hart te volgen en ga terug de bloemen in. Vroeger heb ik als bijbaantje in verschillende bloemenwinkels gewerkt en ik heb zelfs mijn bloemistendiploma gehaald. Ik ga nu, in samenwerking met een bloemist in Stellenbosch, een bloemenwinkel in Kaapstad openen met al het moois wat een Hollandse bloemiste Zuid-Afrika te bieden heeft!

Wat vind je de grootste uitdaging waar je tot nu toe in Zuid-Afrika mee geconfronteerd bent?
De grootste uitdaging vind ik om de juiste balans te vinden tussen mijn verwachtingen en het voorkomen van teleurstelling. Kaapstad lijkt heel westers en daardoor word je soms op het verkeerde been gezet. We zijn nu bijvoorbeeld al vanaf februari bezig met de renovatie van ons huis en de badkamervloer wil maar niet tot een succesvol einde gebracht worden. Ze komen het allemaal wel repareren, maar je moet je er ook bij neerleggen dat het eindresultaat nooit helemaal wordt zoals je verwacht. Zo heb ik legio voorbeelden van dingen die mis gegaan zijn met onze renovatie en verhuizing. Je doet goed onderzoek, vraagt of er enige twijfels of struikelblokken zijn en bij een positief antwoord ga je van start, waarna de ellende begint.

Wat vind je de grootste cultuurverschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika?
Misschien klinkt het alsof ik geen goed woord over heb voor Zuid-Afrika, maar dat is absoluut niet waar. Ik hou namelijk heel erg van de braaicultuur en het buitenleven hier. Mensen zijn trots op hun land en genieten daar ook echt van. Mensen gaan na hun werk en in het weekend naar het strand, mountainbiken, naar wildtuinen, ze zoeken echt de natuur op en genieten er bewust van. Dat gebeurt in Nederland ook wel, maar daar lopen we toch vaker te klagen over het weer, dan dat we het weer trotseren en een stevige strandwandeling gaan maken.

Kun je makkelijk integreren als partner van een Zuid-Afrikaan, evenals met zijn vrienden en familie?
Mijn man heeft altijd zijn vriendengroepen goed onderhouden en ook moeite gedaan om mij aan iedereen voor te stellen als we op vakantie in Zuid-Afrika waren. Toen we hier aankwamen vielen we daarom direct in dat netwerk. Ook kan ik het goed vinden met mijn schoonfamilie. Daarnaast heb ik doordat ik een paar keer in Zuid-Afrika op vakantie geweest ben zelf vrienden gemaakt, waarmee ik nog altijd contact heb. Ik heb dus het gevoel dat ik wel makkelijk integreer. Ik moet hierbij wel de opmerking maken dat de diversiteit in de vriendengroepen vrij gering is. De contacten die ik heb zijn dus niet een realistische afspiegeling van de verschillende culturen in Zuid-Afrika. Maar aan de andere kant, dit was in Nederland ook niet het geval, je gaat toch altijd om met mensen waarmee je veel gemeen hebt.

Ben je betrokken bij de Nederlandse gemeenschap in Kaapstad?
Na enkele maanden had ik veel behoefte aan contact met mensen. Ik was niet speciaal op zoek naar Nederlanders, maar via VONK (netwerk voor Vrouwelijke Ondernemers Nederland Kaapstad, red) ben ik toen in contact gekomen met verschillende Nederlanders. Het gevoel hierover was een beetje dubbel, omdat ik geen Nederlandse kolonie in Kaapstad wilde stichten, maar het contact is vaak wel heel easygoing en lekker herkenbaar. Ik loop zo nu en dan nog iemand tegen het lijf, maar ik zoek het niet bewust op. Ik heb wel één goede Nederlandse vriendin hier die ik tijdens mijn eerste Zuid-Afrika trip heb leren kennen. Via via leerden we elkaar kennen en sindsdien is zij wel echt mijn Nederlandse maatje hier.

Heb je nog tips voor mensen binnenkort deze kant opkomen met het idee er te blijven wonen?
Als mensen aan mij vragen wat ik van Zuid-Afrika vind, antwoord ik vaak ‘dat het een prachtig vakantieland is, maar zodra je er moet wonen en werken is het verre van ideaal’. Je moet je realiseren dat het echt een ontwikkelingsland is en veel dingen omslachtig en onlogisch zijn. Proberen iets te snappen heeft niet altijd zin. Om dus zo goed mogelijk te genieten van een verhuizing zou ik adviseren in de zomer hierheen te komen, dan vlakt het vakantiegevoel de frustraties uit.

Vind jij het ook leuk om net als Manon je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je precies in Zuid-Afrika doet en hoe je er terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.

Wil je meer ervaringen lezen van mensen die (tijdelijk) naar Zuid-Afrika verhuisden, er stage liepen? Bekijk dan onze sectie 'Interviews met Zuid-Afrikagangers': daarin vind je talloze vermakelijke en leerzame reis, stage- en emigratieverhalen. 

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika