Bedelaars en daklozen in Kaapstad | Armoede en criminaliteit Zuid-Afrika

“Gevangenis in, gevangenis uit: dat was mijn leven”

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika kom je helaas nog steeds veel daklozen en bedelaars tegen. Armoede en criminaliteit is ook in Kaapstad nog steeds aan de orde van de dag. 

In Kaapstad bestaan veel organisaties en initiatieven die het leven van daklozen proberen te verbeteren. BREAD for LIFE is daar één van.Twee weken terug doen onze stagiairs van KaapstadMagazine.nl en KapstadtMagazin.de (onze Duitse partnersite) een zogeheten ‘challenge’, waarbij ze een avond meehelpen met eten uitdelen aan de minderbedeelden in Kaapstad. Al snel blijkt dat de organisatie meer is dan ‘gewoon een soepkeuken’ en meer aandacht verdient.

BREAD for LIFE wordt in 2005 opgericht door de broers Johnny en Viron Papadakis. Fast forward naar 2015: op dit moment voorzien de broers en de vrijwilligers die voor hen werken, iedere week zo’n vierhonderd daklozen van een warme maaltijd.

We spreken Omeros Demetriou (26) op een woensdagavond, wanneer het uitdelen van de maaltijden er op zit. Hij begint halverwege 2013 als vrijwilliger en beheert sinds ongeveer anderhalf jaar ook de website en social media van BREAD for LIFE.  De organisatie heeft een bijzondere plek in zijn hart. “Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo speciaal; een stel vrijwilligers die maaltijden uitdelen aan daklozen, maar BREAD for LIFE is not your typical soupkitchen. Natuurlijk is eten belangrijk, maar dat is slechts een begin."

Rotsvast vertrouwen in het geloof
Omeros: "Een belangrijk verschil tussen BREAD for LIFE en andere soepkeukens is dat bij ons het geloof een cruciale rol speelt. We zijn er namelijk van overtuigd dat je je manier van denken moet veranderen om een beter leven voor jezelf te creëren. Dat is ook de reden dat we alle daklozen aanmoedigen eerst de ceremonie in de kerk bij te wonen.”

BREAD for LIFE is volledig afhankelijk van donaties. Gelukkig zijn er een paar lokale bedrijven en supermarkten die het voortbestaan ervan garanderen door elke week hun producten ter beschikking te stellen. Het menu is iedere week hetzelfde en bestaat uit bruine bonen, brood, een pakje drinken en stamppot.

De woensdagavond begint met een kerkdienst. Eerst worden er liedjes gezongen, daarna leest Johnny een stuk voor uit de bijbel. Hij geeft hier zijn mening over en legt uit wat die tekst volgens hem betekent in het leven van de daklozen die de ceremonie bijwonen. Daarbij probeert hij ze vooral aan te sporen om niet hun hand op te houden, omdat ‘ze meer in hun mars hebben dan dat’.

Dat de formule van BREAD for LIFE succesvol is, blijkt wel uit het verhaal van Neville Jackson (50), voormalig dakloze. ‘Op mijn veertiende stierven mijn beide ouders. Ik had geen familie waar ik naartoe kon en dus belandde ik op straat. Om aan geld en eten te komen, hield ik me bezig met criminele activiteiten. Gevangenis in, gevangenis uit: dat was mijn leven.”

Het keerpunt komt als Neville zich gaat verdiepen in het geloof. ”Toen zag ik in dat ik het helemaal anders moest doen. En dat ik dat ook echt wilde. Ik kreeg een baantje als kok in een café en werkte mezelf langzaam omhoog. Nu help ik andere daklozen en praat met ze over de problemen waar zij mee te kampen hebben, van verslavingen tot mishandelingen.”

Vandaag de dag is Neville een inspiratie voor veel mensen die bij BREAD for LIFE komen. ‘Ze weten alles over mijn verleden. Ik heb alles bekend, zodat ze kunnen zien dat het niet onmogelijk is om dit leven achter zich te laten.”

Wat kun jij – vakantieganger in Kaapstad – doen? 
De vraag die rijst, na het horen van dit verhaal, is: wat kunnen wij ‘toevallige passanten’ doen om mensen die op straat leven te helpen? Daar zijn Omeros en Neville duidelijk over: ‘zeker geen geld geven’. Maar wat dan wel? Omeros: “Je helpt daklozen meer door hen te wijzen op instanties die iets voor ze kunnen doen of door je tijd en vaardigheden te doneren. We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken en op die manier zie je direct het effect. Wat ook helpt: oude kleren en dekens doneren – daar is op dit moment een groot tekort aan – of eten voor de mensen kopen. ”

Dus als een bedelaar je vraagt om ‘geld om eten te kopen’, geef hem dan niet dat geld, maar loop naar de dichtstbijzijnde supermarkt en koop een brood voor hem. Want eerlijk is eerlijk: veel bedelaars die vragen om geld, kopen er helaas ook regelmatig drugs of alcohol van.

Milou aan het werk vrijwilligerswerk Kaapstad

Milou roert flink in de potten en pannen van BREAD for LIFE

Vlak voor het einde van het gesprek wil Omeros ons nog even op het hart drukken vooral vrijwilligster Josie – also known as ‘the pasta lady’ – niet te vergeten, wiens spaghetti in de straten van Kaapstad inmiddels naam en faam verworven heeft. ‘Ze maakt elke week twee pannen en er blijft nooit iets over. Mensen vragen er speciaal naar. Dankzij haar en onze andere vrijwilligers hebben daklozen iedere week een plek om naartoe te gaan. Om iets te eten, maar ook voor een goed gesprek.’

Door Milou Windhorst

Als je op zoek bent naar meer informatie en andere manieren om te helpen, lees dan ook dit artikel over bedelaars, daklozen en armoede in Kaapstad – hoe kun jij helpen?.

Benieuwd naar hoe wij denken over criminaliteit en veiligheid in Kaapstad, en hoe je daar tijdens je vakantie het ‘beste’ mee kunt omgaan? Lees dan onze praktische guidelines over veiligheid in Kaapstad.

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook, Twitter en via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het (vakantie)nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika