’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Gerben wil graag terug naar Zuid-Afrika
"In Zuid-Afrika is de levensstijl veel relaxter."
Elke dag vertelt KaapstadMagazine.nl hoe leuk, mooi, lekker en bijzonder Kaapstad is. Hoe jullie allemaal massaal op vakantie naar Zuid-Afrika moeten gaan en/of deze kant op moeten komen om in Zuid-Afrika stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Gelukkig zijn wij niet alleen in onze mening, de 24-jarige Gerben Oevermans is ook overtuigd.
In 2014 kwam hij voor vrijwilligerswerk naar Zuid-Afrika. Zijn taak? Helpen gebouwen te onderhouden. “Ik vind het moeilijk om te zien dat anderen het zoveel slechter hebben dan wij. Dat raakt me echt,” aldus Gerben. En daarom besloot hij zijn armen uit de mouwen te steken en een tijdje in Zuid-Afrika als vrijwilliger te werken.
Waarom besloot je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika te gaan doen?
Ik had al eerder vrijwilligerswerk in Tanzania gedaan en dat vond ik zo geweldig dat ik meer wilde doen. Ik wilde niet in Nederland zijn, wetende dat er ergens anders kinderen zijn die niets of nauwelijks iets hebben. Ik heb toen eerst mijn opleiding Mode-Maatkleding in Nederland afgemaakt en ben daarna teruggegaan naar Tanzania. Vanuit daar ben ik doorgereisd naar Zuid-Afrika om er voor een organisatie te werken die zich inzet in voor mensen in de townships. Mijn taak was het meehelpen aan het onderhoud van gebouwen.
Waarom juist vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?
Goede vraag. Ik wilde eigenlijk helemaal niet naar Zuid-Afrika. Ik had altijd het idee dat het er veel te Europees is en minder 'heftig' dan in Tanzania en Uganda, waar ik al geweest was. Ik kwam in contact met de organisatie en besloot toch naar Zuid-Afrika te gaan. Ik wilde nog niet terug naar huis.
Wat was je motivatie achter je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?
Ik deed het voor kinderen die in armoede leven. Ik deed het niet om van anderen respect te krijgen, ik wil helpen waar nodig is. Tijdens mijn studie kon ik een auto betalen, geld verdienen voor werkvakantie en sparen en dan knaagt het aan me dat er kinderen zijn die misschien niet eens naar school kunnen. Of bijna geen eten hebben. Dat kan niet, dat mag niet, dat hoort niet.
Wat viel je het meest tegen tijdens je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?
Het is soms moeilijk om je aan te passen aan de Zuid-Afrikaanse cultuur. Op tijd komen bijvoorbeeld, doorwerken en je werk af hebben – allemaal dingen die ze in Zuid-Afrika anders gaan dan in Nederland. Als je in Zuid-Afrika om een bepaalde tijd met iemand hebt afgesproken, kan het zomaar zijn dat je een uur tot anderhalf uur later nog staat te wachten. Dat zijn we in Nederland niet gewend.
Wat viel je het meeste mee tijdens je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?
Ze kennen in Zuid-Afrika geen stress en dat is zoveel fijner werken dan in Nederland. Natuurlijk moeten er dingen afgemaakt worden, maar als dat vandaag niet lukt, dan is er morgen weer een dag. In het begin is dat nog vervelend, maar je leert ermee omgaan.
Wat viel je het meest op aan Zuid-Afrika?
De vriendelijkheid van de mensen. Iedereen groet elkaar. Dat is ook iets wat wij in Nederland niet meer zo gewend zijn. Ook het feit dat het verschil tussen zwart en blank nog zo groot is, viel mij op. Elke dag als ik naar mijn werk ging, zag ik zwarte mensen die op zoek zijn naar werk. Nooit zag ik blanke mensen langs de kant van de weg staan. Dit verbaasde me wel. Ook in de townships heb ik geen blanke mensen gezien.
Herinner je je eerste stappen op Zuid-Afrikaanse bodem nog?
Ik was vooral erg moe omdat ik de nacht ervoor op het vliegveld van Dar es Salaam had doorgebracht. Op het vliegveld van Kaapstad werd ik opgewacht door zes andere Nederlanders die hier ook vrijwilligerswerk deden. Mijn eerste indruk was dat Zuid-Afrika veel rijker is dan Tanzania, waar ik net vandaan kwam. Ik zag goede wegen, dure auto’s en mooie huizen. Maar vervolgens reden we langs de townships, wat er weer totaal anders uitziet. Erg verwarrend.
Heb je het gevoel dat het werk wat je deed echt iets betekende?
Zoals gezegd hielp ik mee aan het onderhoud van gebouwen. Er moest veel gebeuren. Ik weet niet of ik echt iets heb betekend, maar ik denk wel dat de organisatie blij is dat ik twee maanden heb kunnen helpen. Onderhoud is nodig om de gebouwen netjes en goed te houden zodat de mensen er goed in kunnen leven.
Heb je ook nog rondgereisd in Zuid-Afrika?
De laatste twee weken is er een vriend overgekomen en hebben we nog twee weken van de Garden Route genoten. De kust, de bergen, het was prachtig. We hebben veel plaatsjes zoals, Hermanus, Gansbaai, Mosselbay, George, Stormsriver, Tsjitikamma, Addo en natuurlijk Kaapstad bezocht. We hebben van 216 meter gebungeejumped, met haaien gedoken, geskydived en zijn op safari geweest.
Waar ben je niet aan toegekomen en zou je graag nog eens voor terug willen komen naar Zuid-Afrika?
Echt in contact komen met de mensen in de townships is er niet echt van gekomen. Omdat we elke dag aan het werk waren, was dat niet echt makkelijk. Daarvoor zou ik nog wel graag een keer teruggaan naar Zuid-Afrika: om te horen wat de mensen zeggen over hoe zij leven.
Wat heeft Zuid-Afrika wat Nederland niet heeft?
In Zuid-Afrika is er een veel relaxtere levensstijl. Ze kennen hier geen stress. En natuurlijk een super mooi landschap: bergen en stranden.
Als je je tijd in Zuid-Afrika in 1 zin zou moeten omschrijven…
Het was heel tegenstrijdig, de verschillen tussen arm en rijk zijn groot, maar Zuid-Afrika is ook een supermooi land.
Door Salwa van der Gaag
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in Kaapstad? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl. En lees onze rubriek Stage en vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, waar je meer verhalen en ervaringen leest over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.
Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.