TOP Coaching Kaapstad | Eigen bedrijf opzetten Kaapstad

"En toen zat ik zomaar als 19-jarige in het vliegtuig naar Kaapstad”

Jonge onderneemster Sanne over haar leven als coach in Kaapstad

“Als je iemand volledig de aandacht geeft en geïnteresseerd bent, dan gebeurt er iets met die persoon. Mensen gaan praten en vervolgens ook luisteren naar zichzelf. Soms stel  je een vraag, soms luister je gewoon. Dat is niet altijd makkelijk, maar o zo effectief.” We zitten aan de koffie met Sanne Krijger (30) - een gedreven en enthousiaste blondine die medio 2012 haar eigen coachingsbedrijf begon in Kaapstad. 

Tot over haar oren verliefd was Sanne toen ze in 2001 aankwam in Kaapstad. “Ik ontmoette in Nederland een leuke Nederlandse man die woonde en werkte in Zuid-Afrika. Voordat ik het wist zat ik als negentienjarige in het vliegtuig naar Kaapstad,” lacht de van oorsprong Rotterdamse. “Ik had er nooit bij nagedacht dat ik in het buitenland zou gaan wonen en opeens belandde ik in Kaapstad. Ik ging veel met mijn man mee op zakenreis. Ik heb in die tijd veel van de wereld gezien - prachtig. Toch dacht ik na een tijdje: kom op, ik ben negentien. Het kan niet zijn dat dit het is.” 

Sanne meldt zich aan bij de Waterfront Theatre School. Acteren is altijd al haar passie geweest . Zo doorliep ze in haar tienerjaren al de jeugdtheaterschool in Rotterdam. Binnen vijf jaar haalt Sanne hier in Kaapstad haar Honours Degree of Bachelor of Arts. “Op dat moment besloten mijn man en ik: het is wel tijd voor een kindje,” lacht Sanne. Inmiddels is ze moeder van twee prachtige zonen: Sam (5) en Noah (4) en weer single. “Op het moment dat mijn relatie stuk liep realiseerde ik me: nu moet ik voor mezelf gaan zorgen.  Dat kan ik. Dat wilde ik niet alleen aan de buitenwereld bewijzen, maar voornamelijk aan mezelf,” vertelt Sanne. 

Eigen bedrijf beginnen
In 2010 begint Sanne dan ook part-time aan de opleiding psychologie bij het SACAP (South African College of Applied Psychology). “Het was lastig om in die voor mij donkere periode aan de opleiding te beginnen. Mijn man en ik gingen uit elkaar met twee kleine kindjes. Elke case study die ik op school voorbij zag komen, kon ik op mezelf toepassen. Uiteindelijk heb ik daar heel veel van geleerd: over mezelf, mijn eigen ontwikkeling en over hoe ik in het leven sta. Ik kan het iedereen aanraden als je door een moeilijke periode gaat: ga psychologie studeren,” grijnst Sanne. Dat ze een eigen coachingsbedrijf zou beginnen, dat wist Sanne bij aanvang van haar studie niet. “Ik koos tijdens mijn opleiding voor de module ‘Coaching’ en ik vond het helemaal geweldig. Ik besloot er in door te studeren en bedacht me: hier ga ik mijn eigen bedrijf in beginnen,” aldus Sanne.  

Medio 2012 zet Sanne haar bedrijf TOP Coaching op. TOP staat voor Tangible Opportunities in Performing. “Ja, over die naam is zeker nagedacht hoor, die is niet zomaar uit de lucht gegrepen.” ‘Tangible’ betekent in het Nederlands tastbaar. “Door middel van coachingsgesprekken voelen mensen dat ze een verandering doormaken. Ze denken: er is naar mij geluisterd en ik heb nu zelf bepaalde inzichten gekregen. Dat is tastbaar,” legt Sanne uit. “Er zijn altijd mogelijkheden die je uit jezelf kan halen.” En ‘performing’? “Door de coachingsgesprekken wil ik mensen helpen altijd het beste uit zichzelf te halen, iets dat zeker niet altijd makkelijk is. Wanneer je je realiseert dat je het echt zelf moet doen is dat moeilijk, maar tegelijkertijd ook heel mooi.”  

Nederlanders die een coach zoeken in Kaapstad zijn bij Sanne aan het goede adres. Sanne: “Je praat toch makkelijker over je gevoelens in je eigen taal. Daar komt bij dat ik zelf ook ervaring heb met het settelen in een ander land, het missen van je familie en een weg vinden in Zuid-Afrika. Dat zijn allemaal dingen waar ik mijn Nederlandse clienten mee op weg kan helpen.” 

Nieuwe inzichten creëren 
Het belangrijkste van mensen coachen is naar ze luisteren. Sanne: “Dat wordt heel vaak niet meer gedaan. Ik maak mensen ook altijd duidelijk: ik ben niet degene met de antwoorden. Ik probeer nieuwe inzichten te creëren waar mensen zelf op komen. Want als mensen een eigen antwoord op iets hebben, werkt dat veel beter dan wanneer iemand anders het ze vertelt,” legt Sanne uit. Haar achtergrond in de performing arts wil ze ook terug laten komen in haar coachingsgesprekken. “Hoe precies, dat is nog steeds een beetje zoeken. Maar het creatieve - waar ik heel erg van houd - wil ik combineren met het coachen.” Daarnaast verdiept Sanne zich ook in brain based coaching. “Heel interessant. Het is een mooie basis om te weten hoe hersens reageren op dingen. Dat is een houvast in mijn werk. Vergelijkbaar met een script dat ik had wanneer ik in het theater op de planken stond.”  

Hoe ziet Sanne de toekomst van haar bedrijf? “Voor het komende jaar heb ik mezelf echt als doel gesteld dat mijn bedrijf van de grond gaat komen. Dat het gaat werken - dat is heel erg moeilijk. Je hebt klanten niet voor een lange duur. Ze boeken je bijvoorbeeld voor tien sessies en dan houdt het op. Dat is tegelijkertijd ook het mooie aan coaching: er zit een heel duidelijk begin en een einde aan - maar je bent wel telkens bezig nieuwe klanten te krijgen. En dat is absoluut niet makkelijk,” legt Sanne uit. Daar komt bij dat coaching geen beschermd beroep is in Zuid-Afrika. “Iedereen kan zich na een workshop van drie dagen een coach noemen - dat is natuurlijk wel gevaarlijk. Maar ik heb de papieren en ontwikkel me nog steeds verder omdat ik nog steeds aan het studeren ben om mijn uiteindelijk ook mijn psychologiediploma te halen.” 

Twee kleine jongens, een drukke studie en daarnaast een eigen bedrijf: druk is het zeker. “Maar ik geniet er echt van. Ik had ook kunnen denken: ik stop met studeren en ga verder in het coachen. Maar daar heb ik geen moment over getwijfeld, ik vind het fijn om meerdere dingen tegelijk te doen. Van thuis zitten niksen word ik absoluut geen leuker mens,” lacht Sanne. 

Door Ellen Kemerink

KaapstadMagazine.nl is altijd op zoek naar inspirerende verhalen van Nederlanders in Zuid-Afrika. Lees ook het enthousiaste verhaal van Claire van Turenhout, oprichtster van het merk Jinger Jack Cape Town. Of het verhaal van Jessy Lipperts: kersverse moeder van haar geadopteerde dochtertje Rosie Grace Nwabisa. 

Altijd op de hoogte zijn van leuke verhalen vanuit Kaapstad? Volg ons dan op Facebook en Twitter, en schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. De mooiste foto’s uit Kaapstad en omgeving vind je trouwens op onze pin-up op Pinterest!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika