Zuid-Afrikaanse muziek Jeremy Loops | Bands Kaapstad, Zuid-Afrika

In de categorie Zuid-Afrikaanse muziek: Jeremy Loops

KaapstadMagazine.nl in gesprek met Zuid-Afrikaanse zanger Jeremy Loops die menig meisjeshart op hol brengt – en ook nog eens heerlijke muziek maakt 

We spreken Jeremy Loops op een warme zomeravond in december 2014. Hij is net klaar met zijn optreden, de zon is ondergegaan en de Tafelberg doemt op achter de oceaan. We zijn in Blouberg en mogen de populaire Zuid-Afrikaanse zanger aan de tand voelen over zijn leven en zijn muziek.

Voor wie hem nog niet kent: Jeremy komt uit Kaapstad en wij van KaapstadMagazine.nl kennen maar weinig mensen die geen fan zijn van zijn muziek. Na het luisteren van een willekeurig nummer van zijn hand ben jij dat ook, probeer het maar eens.

Als je in Kaapstad op vakantie bent, is het dan ook zeker de moeite waard om op te zoeken of Jeremy Loops een optreden geeft in Kaapstad of omgeving. Niet alleen om zijn muziek, maar ook omdat zijn concerten vaak intiem zijn, en daardoor een hele bijzondere ervaring zijn. Bovendien is Jeremy nogal geliefd bij het vrouwelijk volk. Denk de Justin Bieber van Zuid-Afrika, maar dan zonder tatoeages en geblondeerd haar. Wel met gillende meisjes voor zijn podium. Veel gillende meisjes.

Hoe hij dat vindt, is onze eerste vraag. Hij glimlacht. “Raar. Maar op een goede manier. Ik heb er nooit van gedroomd om beroemd te worden, dus ik had er ook geen idee van hoe dat zou zijn. Het voelt heel onwerkelijk om herkend te worden, maar het is erg leuk.” Hij zit bescheiden met zijn ene been over de ander en strijkt af en toe een pluk haar uit zijn gezicht. Hij maakt al jaren muziek, maar hij is nu echt aan het ‘doorbreken’ in Zuid-Afrika.  Zijn eerste album kwam pas in 2014 uit, dus het gaat hard.

Jeremy: “Ik heb altijd van muziek gehouden. Ik studeerde bedrijfskunde, maar vond die studie zo enorm saai. Als ik thuiskwam, speelde ik op mijn gitaar om mijn energie kwijt te kunnen. Ik ging me steeds meer bezighouden met muziek. Na mijn opleiding wilde ik niet werken, maar ik kon ook niet tegen mijn ouders zeggen ‘dat ik niks ging doen’. Daarom besloot ik te gaan reizen. Ik heb twee jaar gezeild in Italië en als ik niet aan het werk was op de boot, maakte ik muziek.  Ik kocht een looppedal en dat werd mijn eigen band.” Met dit keyboardachtige apparaat wat hij aan zijn voeten heeft staan tijdens elk optreden, neemt hij stukjes muziek op die hij herhaalt oftewel: loopt. 

Dit laatste verklaart waarom Jeremy altijd druk bezig is op het podium met iets wat eruit ziet als een stuk speelgoed van een 4-jarige, een mondharmonica en zijn voeten. Moeilijk uit te leggen, maar in het filmpje hieronder zie je voor wat voor toffe effecten dit zorgt. “Ik had geen idee dat iemand dit ooit leuk zou gaan vinden,” grinnikt Jeremy.

En óf mensen het leuk vinden. Jeremy Loops reist van Kaapstad naar Johannesburg, via Durban naar Jeffrey’s Bay om optredens te geven. “Elk optreden is anders en dat heeft alles te maken met de dag of de avond, de setting en het publiek. Het publiek bepaalt de sfeer. Mijn favoriete plek om op te treden is in de Kirstenbosch Gardens in Kaapstad. Tijdens de Kirstenbosch Summer Concerts van vorig jaar was het uitverkocht en was het zo ontzettend druk. De omgeving is prachtig, en dit zorgt in combinatie met het publiek voor een fantastisch concert. Ik heb nu al zin in het optreden van komend jaar!”

Wanneer hij het over zijn howe town Kaapstad heeft, lichten zijn ogen op. “Waar ik ook naartoe ga, Kaapstad blijft mijn thuis. De Moederstad is één van de mooiste plekken van de wereld.”

Jeremy groeide op in het dorpje Kommetjie vlakbij Kaapstad. “Het is een surfplaatsje en een erg relaxte omgeving om in op te groeien. Ik surfde met mijn vrienden en was vaak op het strand. Ik vind het nog steeds heerlijk om er terug te komen.”

Hij vindt dan ook dat de Nederlandse toerist zeker een bezoekje moet brengen aan Kommetjie. “Als ik een Nederlandse toerist Kaapstad zou moeten laten zien, zou ik hem meenemen naar de kust. Ik ken veel geheime plekjes en verborgen stranden. Dan zouden we doorrijden naar Cape Point en paardrijden op het strand. We zouden iets wilds gaan doen.”

Ondanks zijn liefde voor Kaapstad en Zuid-Afrika komt Jeremy Loops ook wel buiten de deur. Zo heeft hij meerdere optredens gegeven in Amerika, Canada, Engeland en Frankrijk. Ook Amsterdam staat op zijn lijstje van bezochte plaatsen. Hoe vond hij de kennismaking met onze hoofdstad? “Ik vond Amsterdam geweldig. Iedereen fietst en is begaan met de natuur. Het is zo gezond voor het milieu om niet altijd voor alles de auto te pakken. En ik hou sowieso van fietsen.”

Of we hem binnenkort weer in Nederland kunnen verwelkomen? Als het aan hem ligt wel. “Ik wil graag meer van Europa ontdekken en daar meer optredens geven. Het is erg duur voor een Zuid-Afrikaanse band om naar het buitenland te gaan, maar het zit zeker in de planning. En dan hoop ik natuurlijk dat het Nederlandse volk mijn muziek ook omarmt.”

Want Jeremy doet het niet in zijn eentje. Een drummer, saxofonist en rapper maken zijn muziek en optredens zo succesvol als ze zijn. En wat dat dan precies is? “Ik vind het moeilijk om mijn muziekstijl te omschrijven, het is een beetje ‘van alles wat’. Ik zou het wel echt Zuid-Afrikaans noemen, omdat ik beïnvloed ben door mijn omgeving. Modern folk misschien? Mijn muziek wordt door verschillende dingen geïnspireerd.”

Even doorvragen en Jeremy laat zich prompt van z’n gevoelige kant zien. “Mijn muziek is erg persoonlijk en dat is soms best moeilijk om bloot te geven. Zo vind ik het nog steeds lastig om het nummer Higher Stakes (zie filmpje) op het podium te zingen. Dit nummer schreef ik na een moeilijke break-up en als ik het zing, ben ik weer even terug in die tijd. Zo is het schrijven van muziek ook een proces en een deel van mijn leven. Het werkt therapeutisch en is een manier om dingen te verwerken.”

We hadden deze nuchtere down to earth Zuid-Afrikaan nog veel meer kunnen vragen, maar troepen meisjes wachtten op een foto, handtekening en knuffel van de populaire Jeremy.

Tot in Amsterdam, Jeremy! Dan laten we je graag de Nederlandse hoogtepunten zien. Uiteraard op de fiets.  

Door Salwa van der Gaag

Wil je weten wanneer Jeremy Loops weer optreedt op zijn favoriete plek in de Kirstenbosch Gardens? Bekijk hier de volledige line up van de Kirstenbosch Summer Concerts.

En hier lees je alle backstage details van de ontmoeting tussen Salwa en Jeremy Loops. Want dat ging helaas niet helemaal zoals Salwa gehoopt had...

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.  

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika