Internet Zuid-Afrika | WiFi Zuid-Afrika

Wat en hoe: internet in Zuid-Afrika

Waar vind je draadloos internet, vast internet en wifi-plekken in Kaapstad?

 

Het heeft een tijdje geduurd voordat overal in Zuid-Afrika goed en snel internet was. Nog altijd is internet in het land – vooral in de kleinere steden; in Kaapstad en Johannesburg gelden andere regels – niet overal even toegankelijk en snel. In heel Zuid-Afrika zijn ze hard bezig om de internetverbinding overal aan te leggen en sneller te maken, hoezee! Al was het maar omdat je tegenwoordig – of je nou op vakantie bent in Kaapstad, reist door Zuid-Afrika of hier permanent woont – eigenlijk niet meer zonder internet kunt.  

Door de hoge prijzen en de datalimieten heeft nog lang niet elk huishouden in Zuid-Afrika internet. Zoals gezegd laat de snelheid van internet soms enigszins te wensen over, en moet je het doen met maar 236 Kbps. Waarschijnlijk zegt je dat niet zo veel, maar neem van ons aan, dat is echt behoorlijk langzaam. 

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om gebruik te kunnen maken van goed en snel internet in Kaapstad, of om vast internet te regelen als je in Zuid-Afrika komt wonen. Van internetcafés in Kaapstad tot een vaste internetverbinding regelen bij Telkom: wij hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.  

Internetcafés in Kaapstad 
Aan internetcafés in Kaapstad geen gebrek, maar let goed op: de prijzen verschillen onderling behoorlijk. Bij het ene internetcafé betaal je R5 per kwartier, bij een ander internetcafé kun je voor dat geld een uur gebruik maken van internet. 

De meeste internetcafés vind je in het centrum van Kaapstad en dan voornamelijk in en rondom Long Street. Verwacht geen supersnel internet en houd er rekening mee dat je internetverbinding af en toe kan haperen. Ook leuk: als je even wilt Skypen met iemand in Nederland - de meeste internetcafés hebben webcams - vraag hiernaar bij de balie.  

Draadloos internet in Zuid-Afrika
Heb je een eigen laptop mee? Vrijwel alle hotels en Bed & Breakfasts bieden WiFi aan. Soms is het gratis, en soms kan je bij de receptie vouchers kopen. 

Ook is het goed toeven in één van de cafes of andere plekken in Kaapstad met draadloos internet. In ons artikel Top 10 Wi-Fi hotspots in Kaapstad vind je de beste en leukste plekken om lekker met je laptop aan het werk te gaan, of gewoon even rustig je email te bekijken.

Datacard + databundels 
Een eenvoudige manier om altijd en overal in Zuid-Afrika op internet te kunnen en ook nog eens tegen een betaalbare prijs zijn datacards en databundels. Onder andere Vodacom en MTN bieden voordeligeInternet Starter Packsaan. Het pakket van Vodacom bevat een datacard, 12 maanden 100 MB internet en een prepaid sim-kaart. Het werkt heel simpel: je activeert je sim-kaart en installeert de datacard op je computer of laptop. Vervolgens koop je databundels (een soort van beltegoed) en je kunt online. De prijzen van deze Internet Starter Packs variëren sterk, op dit moment is Vodacom het voordeligst geprijsd: voor hun pakket betaal je R399.  

Vaste internetverbinding 
Ben je van plan om voor langere tijd in Zuid-Afrika te wonen en wil je in je huis in Kaapstad een vaste internetlijn laten aanleggen? Dan kom je uit bij ADSL: internet via je telefoonlijn. Je hebt dan snel internet en bent voor een vast bedrag per maand altijd online. ADSL is alleen mogelijk als je een vaste telefoonlijn hebt (deze kun je regelen via Telkom) en je in een ‘ADSL-gebied’ woont.  Zuid-Afrikaanse provider Telkom is de grootste aanbieder en biedt ADSL aan vanaf R165 oplopend tot R425 - afhankelijk van de internetsnelheid. De prijzen bij andere aanbieders als Vodacom en MTN verschillen niet veel maar vergelijk alle prijzen goed voordat je ergens een abonnement afsluit - ze kunnen namelijk variëren. Ook geldt voor Telkom dat je wel enigszins geduldig moet zijn – het kan even duren voordat zaken daadwerkelijk (goed) geregeld zijn... 

Verhuizen naar Kaapstad? Internet is één van de dingen die je moet regelen wanneer je komt wonen in Kaapstad. Maar er is natuurlijk meer. In ons artikel wonen en werken in Kaapstad vind je alles wat je moet weten!

En ben je benieuwd naar ons favoriete café met WiFi in Kaapstad? Een heel lekker plekje: Loading Bay in de Waterkant - op het eerste oog lijkt het alleen een café, maar als je goed rondkijkt zie je dat het meer dan dat is! Zeker een bezoekje waard. 

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika