Ik ga stage lopen in Kaapstad en ik neem mee...
Wat is er lastiger dan een koffer inpakken voor een verblijf van ongeveer een halfjaar?
(Last update: september 2018)
Paspoort & visum
Rijbewijs en internationaal rijbewijs
Mocht je deze hebben natuurlijk. Voor een stage die ver weg is van je huis in Kaapstad, is het ideaal om een auto te huren. Mocht je in het weekend de Chapman’s Peak Drive of een safari gaan doen is een auto ook zeker heel erg handig. Lees hier waar je goedkoop een auto kan huren in Kaapstad.
Wereldstekker
Kleding
Zie maar eens kleding in te pakken voor een half jaar. Voor een jongen misschien te doen, voor een vrouw een hartverscheurende taak. Ik had alleen nog maar mijn kleding ingepakt en de op de weegschaal was het gewicht van mijn koffer al ver boven het maximale gewicht. En mijn schoenen dan? Dat werd spullen schrappen dus. Weg gingen de handdoeken (die kan ik ook wel kopen), weg gingen alle toiletspullen (al is een tandenborstel in het vliegtuig wel erg fijn) en weg met al het onnodige (zover mogelijk). Zorg wel dat je een goede balans maakt in wat je wel meeneemt. Genoeg vrijetijdskleding, maar ook wat nettere kleding. Zo weet je zeker dat je nooit op stage hoeft aan te komen in je zwembroek of strapless avondjurk, wanneer je twee weken lang te lui ben geweest om de was te doen. Houdt rekening met het seizoen waarin je aankomt en vertrekt. Dat je naar Zuid-Afrika gaat betekent niet dat het hier niet koud kan worden (vooral in de avond), dus pak ook enkele warme truien in. Het klimaat van Kaapstad is zowel verrassend als veranderlijk; laagjes is hierbij het toverwoord.
Geld, geld en nog meer geld
Het klinkt zo voor de hand liggend maar neem geld mee. Veel geld. Spaar, leen, bedel en peuter zo veel mogelijk los bij je ouders of je opa en oma. Hoe goedkoop de cocktails en de hamburgers hier ook zijn, als je het er goed van wil nemen, vliegt het geld je portemonnee uit. In Zuid-Afrika krijg je bijna nooit een stagevergoeding. Dus ook al betekent het dat je er maanden voor hebt moeten sparen en in Nederland dingen aan je voorbij hebt moeten laten gaan, het is gewoon zonde om hier als een Hollander op je centen te moeten letten. Niet iedereen wil lenen, maar mocht je dit geen probleem vinden kan ome Duo je ook altijd een handje helpen.
Vergeet daarnaast niet je OV stop te zetten! Dit levert zo’n 90 euro per maand op, best handig.
Dit is de Rand, de Zuid-Afrikaanse Euro
Kredietwaardig
De Creditcard. Het is het magische woord waar veel studenten bij zweren. Duizend euro in de min kunnen staan betekent namelijk 1000 euro extra. En ondanks dat daar een gevaar in schuilt, is het wel handig om er een mee te nemen. Zo is het essentieel voor wanneer je een auto wil huren en komt het ook goed van pas voor het boeken van binnenlandse vluchten en hotel. In sommige (kleding)winkels (H&M) en eettentjes (McDonalds), kan je ook alleen maar betalen met je creditcard.
Een hoge factor
Nederlanders zijn gek op de zon. We zien hem thuis bijna nooit, en als die dan eens zijn gezicht laat zien is het resultaat zo zwakjes dat we ons massaal insmeren met olijf- of stinkende kokosolie. We willen bruin worden! Er is niets leuker dan foto’s naar het thuisfront sturen van je bruine lichaam op het strand, terwijl zij buiten hun ruiten sneeuwvrij staan te maken. Maar denk niet dat de zon hier hetzelfde is als in Nederland, anders ben je straks zo rood als een tomaat. Insmeren dus, en met een hoge factor. Daarbij is het ook altijd handig om een zonnebril of hoed mee te nemen.
Sportschoenen en -kleding
Met mijn eigenwijze hoofd wilde ik alleen maar mijn ‘mooie’ schoenen mee, maar ik had er nooit over nagedacht dat met hiken (wat hier eigenlijk wel een must-do is) deze schoenen niet erg gunstig zijn. Ook is bij zo’n hike sportkleding erg handig om te hebben, om met je strakke spijkerbroek op die hoge stenen te klimmen is niet ideaal. Mocht je daarnaast nog gaan bootcampen of een weekendje weg gaan zijn sportieve schoenen en kleding ook erg handig.
Andere items, die je niet wil vergeten voor je naar Zuid-Afrika afreist:
Dagboekje; wat is er nu leuker dan in een vergeeld boekje terug te lezen hoe je als levensluchtige student Afrika doorreisde. Daar kan geen blog tegenop. Inpakken dat dagboek.
Digitale kopieën; van belangrijke documenten. Scan je garantiebewijzen, GGD-boekje, paspoort en andere belangrijke documenten in en sla ze op in je email en op je harde schijf. Soms moet je voor uitjes, bijvoorbeeld voor Robbeneiland, een kopie van je paspoort/ ID laten zien, anders kom je er niet in. Wil je meer weten over Robbeneiland, lees dan ook ons artikel: Tour naar Robbeneiland bij Kaapstad.
Laptop; vooral met je stage in het vooruitzicht is het handig om deze mee te nemen naar Kaapstad, negen van de tien keer heb je deze nodig.
Camera; obviously!
Je gele boekje; waar je vaccinaties instaan. Je hebt hem niet altijd nodig, maar voor de zekerheid zou ik hem toch maar meenemen. Zeker als je nog naar andere delen van Zuid-Afrika wil reizen.
Medicijnen; Paracetamols en Strepsils zijn altijd handig! Mocht je naar een ander deel van Zuid-Afrika gaan, zoals Johannesburg, vraag dan voor de zekerheid een doosje Malariapillen aan de dokter.
Slippers; zijn altijd handig wanneer je ’s ochtends naar de douche loopt in een studentenhuis.
(Extra) lenzen en een bril; mocht je deze nodig hebben.
Wil je meer weten over stage lopen in Zuid-Afrika of stage lopen in Kaapstad? Wij hebben alle informatie over het stagebemiddelingsbureau in Kaapstad, 4exchange, informatie over vrijwilligerswerk Zuid-Afrika, en bekijk regelmatig onze website voor meer informatie over stage lopen in Kaapstad.
Meer lezen over Reizen in Zuid-Afrika, het klimaat van Kaapstad, stage lopen in Kaapstad en de geschiedenis van Zuid-Afrika? Duik dan direct onze site in en meld je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en Facebook-groep. Volg ons ook op Twitter voor alle updates uit de Moederstad.
4exchange Internships
Mon - Fri | 08:00 - 17:00 | |
+27 (0)65 871 9815 | |
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town | |
www.4exchange.nl | |
info@4exchange.nl | |
4exchange | |
4exchange |