I Love My Laundry Kaapstad | Wasserette Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

I Love My Laundry @ Buitenkant Street

Kaapstad introduceert 'het nieuwe wassen'

 

Kaapstad is een vestigingsplaats voor vele creatieve concepten. Bijzondere bars en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel, zo snel als een nieuwe hype aanwezig is, zo snel het ook weer uit het straatbeeld in Kaapstad verdwijnt. Jammer is dat toch.

Te meer bewondering voor nieuwkomers die de gok nemen, zeggen wij. I Love My Laundry aan de drukke Buitengracht Street nam dit risico en kwam met het idee om onze meest ‘favoriete’ huishoudelijk taak in een creatief jasje te steken. Daar moesten we meer van weten!

Grote wasjes, kleine wasjes
Met onze vijf tassen vuile kleding lopen we op een mooie dag I Love My Laudry binnen. We kijken wat verdwaasd om ons heen en vragen ons af of we wel aan het goede adres zijn, aangezien er geen wasmachine te bekennen is. "Sir, where can we do our laundry?"

Vervolgens blijkt dat I Love My Laundry zeker geen traditionele wasserette is waar je uren lang met tollende ogen naar een wasmachine hoeft te staren. Het wassen van kleding wordt in deze wasserette annex cafe overduidelijk overschaduwd door de meer glorieuze activiteiten zoals koffie drinken en socializen.

Enthousiast worden we gegroet door door Clayton Howard en zijn business partner Mico Botha. We overhandigen onze vuile kleding waarbij de heren uitleggen dat je de vuile was afgeeft en dat prijs naar het gewicht van de kleding vastgesteld wordt. Voor 5kg aan vuile kleding betaal je een goede prijs van 50 rand. Moeten we de was niet eerst sorteren? Nee, alles gaat in een grote wasmand. Onze ongesorteerde was toevertrouwen aan twee mannen, als dat maar goed gaat.... 

Wassen zoals je moeder het deed
De eerste impressie van I Love My Laundry heeft misschien niet veel weg van een wasserette, maar achter de schermen is wassen wel degelijk het hoofddoel van het bedrijf. Hoewel I Love my Laundry in eerste instantie zakelijke klanten verzorgde, is het nu een plek geworden waar veel particulieren hun was wegbrengen. “Wassen is een van de grootste moeilijkheden van hotels,” weet Clayton ons te vertellen. Maar ook als student of toerist in Kaapstad is I Love My Laundry een ideale en vooral gezellige plek om je was te laten doen of om gewoon naar binnen te lopen voor een heerlijke kop koffie.

Naast het wassen, drogen, strijken en het kleuren van kleding doet I Love My Laundry nog meer met kleding. In het aangrenzende pand houden 15 enthousiaste kledingmakers zich bezig met het herstellen en het maken van kleding.

Zoals we al merkten neemt I Love My Laundry het wassen van (onze) kleding erg serieus. Alle diensten worden speciaal afgestemd op de wens van de klant. Clayton: “We doen de was zoals de klant het wilt, de manier waarop je moeder het waarschijnlijk jaren voor je deed.” Daarnaast helpen ze ook nog eens mee aan een groene wereld door alleen organische producten te gebruiken.

Dim Sum en meer Yum!
Tijdens het wachten op je was bij I Love my Laundry kun je twee dingen doen. Je kunt je was wegbrengen en na een paar uur weer ophalen – noem het een was-to-go. Dat is optie 1. Optie 2 is aanzienlijk ontspannender, en bovendien erg verleidelijk aangezien je aandacht bij binnenkomst meteen gelonkt wordt door de glanzende, aantrekkelijke espressomachine achter de bar, net als de ruime tafel in het midden van het etablissement.

Joga Joga
Wij kiezen natuurlijk voor de tweede optie en nemen plaats aan tafel. In plaats van een menu kaart, vertel Clayton ons persoonlijk wat we kunnen bestellen en introduceert hij ons tot de andere trots van het bedrijf: Het Joga Joga café.

Dit deel van de winkel serveert eerste klas Braziliaanse koffie, die nergens anders te krijgen is in Zuid Afrika. Deze overheerlijke dampende koffie wordt door de makers aangeraden om ‘naakt’, zonder melk en suiker gedronken te worden, aldus Clayton. Hij heeft zelf al een paar kopjes op vandaag, naar wij vermoeden.

Op warmere dagen in Kaapstad serveert de Joga Joga bar ook mineraalwater met verschillende smaken en frisse ice tea, dat ook op het knusse terras (lees: twee tafeltjes) voor de deur gedronken kan worden. De focus van de bar ligt op natuurlijke en gezonde dranken.“ De enige plek waar je bij ons Coca-Cola tegen zult komen, is in onze cup cakes” vertelt Clayton, die ons vervolgens wijst op de goed uitziende lekkernijen in de vitrine.

Voor wie die tijdens het wachten meer nodig heeft dat een shot cafeïne, serveert I Love My Laundry volledig in Koreaanse stijl overheerlijke Dim Sum waarbij je kunt kiezen uit vis of vegetarisch. Alternatieve favoriete gerechten onder vleeseters zijn, wanneer aanwezig, het ontbijt met spek en ui en de eend met zwarte kersen. Aldus, genoeg te smullen tijdens het wachten danwel wassen.

Liefde voor meer…
I Love My Laundry verkoopt zelf geen wijn, maar distribueert wijn in samenwerking met het bedrijf onder de toepasselijke naam ‘I Love My Wine’. Kort uitgelegd: mensen kunnen hun favoriete wijn van het bijhorende wijnland bestellen en bij de lokale wasserette ‘I Love My Laundry’ ophalen. Dit scheelt reistijd naar bijvoorbeeld Stellenbosch en op deze manier kan er een goede wijn uit de wijnlanden voor een kelder prijs verkocht worden.

Er wordt meer gedaan met wijn, want elke woensdag avond wordt er op de Buitenkant Street een 'Laundry Party’ georganiseerd met gratis wijn proeverijen en hapjes. Het doel van dit feestje is om gevarieerde en boeiende mensen samen te brengen om op deze avond te netwerken en inspiratie op te doen. Elke week zijn er verschillende mensen en wijnen aanwezig om een leuk gesprek te hebben in het intieme ‘I Love My Laundry’.

Het intieme gevoel dat je krijgt bij het betreden van de winkel komt ook mede door de derde liefde van de onderneming, namelijk het creatieve‘ I Love My Art’ facet. De ruimte van de winkel wordt functioneel gebruikt als platform om het werk van lokale creatievelingen te tentoonstellen en te verkopen. 

Fris en fruitig ingepakt
Ping! Als je was klaar is om opgehaald te worden, ontvang je een sms-bericht van I Love My Laundry. Bij binnenkomst staat een grote plastic zak op ons te wachten met allemaal opgevouwen pakketjes ingepakt in rood papier. Alsof het kerstavond is worden de pakjes uitgepakt. Alle kledingstukken zijn netjes gesorteerd, de sokken zijn in elkaar gevouwen en alles ruikt weer fris en fruitig. We really Love our Laundry!

Je was toevertrouwen is altijd een risico, maar deze wasserette in Kaapstad gaat zorgvuldig met je kleding om. Daarnaast is I Love My Laundry een bijzondere wasserette dat verschillende bedrijf aspecten onder een dak combineert en tevens een ideale plek om je was te doen als je bijvoorbeeld op vakantie bent. En ze hebben er erg lekkere koffie!

Is je nieuwsgierigheid al geprikkeld? Wanneer je het uithangbord I Love My Laundry ziet, loop dan even naar binnen er laat je verrassen, met of zonder was, want de verse Braziliaanse koffie en Dim Sum zijn zeker goede redenen om een stop te maken bij deze bijzondere wasserette. 

Tip: Mocht je op zoek zijn naar een hippe locatie voor een privé feestje, dan is het mogelijk om dit bij I Love My Laundry te organiseren. De locatie is beschikbaar na 19.00u, behalve op woensdag en donderdag.

Openingstijden: Maandag tot en met Zondag: 7.00u - 19.00u

Voor een heerlijke cappuccino kan je trouwens ook terecht bij de nieuwe vestiging van Vida e Cafe in Green Point.

Voor meer informatie kan je je nu abonneren op onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter om er zeker van te zijn dat je nooit iets mist!

TRIVIA

image description