We verklappen onze hidden gems in Kaapstad. Sssstt!

CapeTownMagazine.com

16 x hidden gems in Kaapstad

Unwrapping Cape Town with you.
Also engage with our other channels
to find something you don't want to miss.
 
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

16 x hidden gems in Kaapstad

De mooiste plekken in de Moederstad die je niet in de reisboekjes vindt - maar wel op KaapstadMagazine.nl

Ooit hebben we bij KaapstadMagazine.nl een verbod op gebruik van de uitdrukking ‘hidden gem’ ingevoerd. Omdat hidden gems nou eenmaal niet meer hidden zijn als je ze naar buiten brengt, en omdat je vooral niet te scheutig moet worden met het verklappen van je hidden gems. Iets over inflatie en waardevermindering.

Hoe het ook zij, KaapstadMagazine.nl heeft als slogan ‘je beste vriend in Kaapstad’. En tja, zou je beste vriend dingen voor je achterhouden? Niet dus. En daarom klappen we hieronder uit de school over – wat ons betreft –14 hidden gems in Kaapstad. NB: niet verder vertellen ajb!

(Last update: maart 2018)

1. Oudekraal Beach picnick & braaispot
Welkom in Zuid-Afrika, waar braaien nationale hobby #1 is. Braaien zeg je? Ja, braaien – dat is Zuid-Afrikaans voor barbequen. Liefst met heel veel vlees, alles tegelijk serveren en weinig poespas eromheen. Bij vrienden en familie thuis, in het park, op het strand, overdag en ‘s avonds: het kan altijd. Oudekraal Beach – officieel onderdeel van Table Mountain National Park – is een stukje natuurschoon op de weg tussen Camps Bay en Hout Bay, en een van de mooiste braaispots ter wereld. Picnicken kan natuurlijk ook (meer dan) prima. Vanaf hier kun je ook het (koude) water inspringen. Ook duikers zijn hier graag geziene gasten, met dank aan het feit dat hier op de bodem het oudste scheepswrak van Zuid-Afrika te vinden is: ‘Huis te Kraaiensteing’, een schip dat hier in 1670 zonk. Je betaalt wel entree persoon om ‘binnen’ te komen, just so you know. Geopend tussen 8.00u en 18.00u. In de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn, dus kom op tijd om je stukje grond te confisqueren!

picknicken kaapstad
Wie een mooiere plek kent in Kaapstad om te picknicken, laat het ons vooral weten.

2. South China Dim Sum Bar, Long Street
Welkom in Long Street, de 'party street' van Kaapstad die nou niet per se bekend staat om z'n culinaire hoogstandjes. Wat ons betreft vormen Fork (een heerlijk tapasrestaurant) en deze South China Dim Sum Bar daar dé uitzondering op. Bij deze dim sum bar moet je even wachten op je har gau, laksa, ramen, wontons en dumplings, maar dat komt omdat ze kakelvers gemaakt worden in de kleine keuken door de authentieke dim-sum chef. Een pareltje met hoofdletter P. 
289 Long Street, CBD
+27 (0)78 846 3656


dim sum restaurant kaapstad
Overdag en 's avonds geopend: South China Dim Sum Bar. Overigens niet op zondag en maandag. Foto: between2chairsblog.wordpress.com

3. Rhodes Memorial Restaurant & Tea Garden
Als je vanuit Kaapstad de M3 richting de zuidelijke buitenwijken neemt, rijd je langs de University of Cape Town (UCT). De meeste mensen zijn nog aan het bekomen van hoe mooi die universiteit erbij ligt (een prachtig pand, ‘behangen’ door klimop en de noordelijke uitlopers van Devil’s Peak als achtergrond), en realiseren zich derhalve enkele minuten later niet dat ze langs nóg een juweeltje rijden: Rhodes Memorial. Een Grieks geïnspireerd bouwwerk gemaakt ter nagedachtenis aan de Brits-Zuid-Afrikaanse politicus Cecil John Rhodes (1853–1902). Vanaf hier heb je een uitzicht over Kaapstad en de wijde omgeving, die Rhodes voor zich zag als het begin van de ‘Cape to Cairo Route’ – zijn imperialistische droom van Brits koloniaal Afrika. Een tikkeltje controversieel dus, deze Rhodes. Hoe dan ook, even boven het gebouw vind je het Rhodes Memorial Restaurant & Tea Garden. Om te zeggen dat je hier per se naar toe moet voor de heerlijke lunch is gelogen, maar wel voor een verfrissend drankje en het prachtige uitzicht. Vanaf hier kun je ook mooie wandelingen op en rondom Devil’s Peak maken. Maar vooral de verborgenheid van de plek (lekker schaduwrijk ook) en het verbluffende uitzicht maken dit een absolute hidden gem. Het restaurant is elke dag geopend van 9.00u – 17.00u. Reserveren is aan te raden (vooral in het weekend).

Rhodes Memorial Kaapstad
Rhodes Memorial vind je aan de M3 als je vanuit Kaapstad naar de zuidelijke buitenwijken rijdt.

4. Madam Taitou, Long Street
Als je binnenwandelt in Madam Taitou, moet je even drie keer om je heenkijken om het te snappen. En zelfs dan is misschien niet duidelijk dat je in één van de leukste, meest bijzondere Ethiopische restaurants van Kaapstad (ter wereld?) terechtgekomen bent. Planten, veel planten, decoratie, veel decoratie. Neem plaats aan een van de knusse 'zitjes' en bestel de lekkerste gerechten uit de Ethiopische keuken.
77 Long Street, CBD 
+21 (0)21 426 6969Mouwen opstropen, handen wassen en aanvallen maar bij Madam Taitou! Foto: Southafrica.net

5. Kalky’s in Kalk Bay
Fish ‘n Chips smaakt nergens zo lekker als in de haven, al was het maar omdat de vis daar nou eenmaal verser is. Dat geldt zeker voor Kalk Bay, waar je de vissersboten ziet aanmeren en de vis kakelvers van de bootjes afgeladen wordt. Kalky’s is een instituut, want in Kaapstad en de wijde omgeving weten ze dat je hier de lekkerste, meest verse vis eet. Wie op dieet is zet misschien even de joker in, maar de rest laat zich hier de meest verse 'vette bek' goed smaken. 
Kalk Bay Harbour
+27 (0)21 788 1726

kalk bay zuidafrika
Kalky's in de (prachtige!) haven van Kalk Bay: over instituten gesproken

6. De tuin van het Mount Nelson Hotel
Over Kaapse instituten gesproken, in dat rijtje hoort het Mount Nelson Hotel ook thuis. En dan met name de high teas die ze in dit luxe hotel in Kaapstad serveren. Die zijn namelijk onbetwist a league of its own. Feit is dat niet iedereen van high teas houdt, en al helemaal dat niet iedereen een overnachting in dit prestigieuze hotel kan betalen. Beiden zijn niet nodig, maar doe jezelf een lol en plan een ochtendje in om naar het hotel te gaan, plaats te nemen in de mooie, ruime tuin en bestel een kop thee. Los van de indrukwekkende selectie aan theesmaken en –soorten die ze hebben, is alleen al in deze tuin zitten een rustgevende, heerlijke ervaring. Dat je voor de meest simpele thee R45 per stuk betaalt (ok, je krijgt een potje, maar toch) mag de pret niet drukken: het is de ervaring die telt.
76 Orange Street, Gardens
+27 (0)21 483 1000

mount nelson hotel kaapstad
En dit is slechts de entree...

7. The Gin Bar, Wale Street
Als je niet weet dat het er zit, loop je er strak langs: The Gin Bar op Wale Street. Logisch, want overdag is het een 'gewone' koffiezaak. Maar 's avonds transformeert Honest Chocolate Bar  tot The Gin Bar, één van de bestbewaarde geheimen van Kaapstad. En gin-tonic in een aantal bijzondere gedaantes. Veel meer kunnen we er niet over kwijt, behalve dat je hier zeker een avondje binnen wil stappen. Niet als je niet van gin-tonic houdt, want dat is het enige wat ze hier verkopen.
64 Wale Street, CBD

gin bar kaapstad
Hoe leuk is The (secret) Gin Bar? 

8. Earth Fair Market, St. George's Mall
De leukste markt van Kaapstad? Tuurlijk, dat is de Neighbourgoods Market op de Old Biscuit Mill. Klopt. Dat weet niet alleen jij, maar ook duizenden andere liefhebbers die elke zaterdagochtend richting Woodstock rijden. Het maakt de markt er niet minder fijn, gezellig en lekker op, maar een hidden gem kan het onmogelijk genoemd worden. In die categorie is er de Earth Fair Market, die elke donderdagochtend om 11.00u verrijst in het centrum van Kaapstad – op de autoloze ‘avenue’ die St. Georges Mall heet. Een kleine dertig stalletjes met de meest lekkere etenswaren – sushi, dim sum, paella, wraps, curry, verse sappen, ijs, gebak. En meer. Veel meer.
St. Georges Mall, elke donderdag van 11.00u – 15.00u

markt kaapstad
Als je denkt dat deze foto geen recht doet aan hoe lekker deze markt is, dat klopt. Andere hele fijne (food) markten vind je hier: de leukste markten in Kaapstad

9. Dunkley Square, Gardens
De grap is dat heel veel mensen (toeristen, vooral) heel dicht in de buurt van Dunkley Square komen, maar dat zelf niet weten en er dus niet komen. En dat is zonde, want het is echt een heel leuk 'verborgen' pleintje, parallel aan de Company's Garden, om de hoek van de meeste musea. Vooral leuk is het relaxte sfeertje bij café-restaurant Roxy's en het Grieks-meditterane café-restaurant Maria's, waar je zowel overdag als 's avonds terecht kunt voor lekker eten. 
Dunkley Square, 31 Barnett Street, Gardens
+27 (0)21 461 3333


bijzondere plekken kaapstad
Maria's op Dunkley Square: het leukste plekje op een van de leukste pleinen in Kaapstad. Foto: insideguide.co.za

10. Bakoven Beach
Camps Bay kent iedereen, want dat is zonder twijfel een van de mooiste stranden van Kaapstad, net als de vier stranden van Clifton. Niks meer aan doen, helemaal af. Maar we vertellen je een geheimpje: even verderop, net voorbij Camps Bay als je de kustweg richting Hout Bay rijdt, ligt het strand van Bakoven. Een heel klein strandje dat eigenlijk vooral door de plaatselijke bewoners van Bakoven en Camps Bay gebruikt wordt. Weinig parkeergelegenheid, geen ligbedjes te huur, geen horeca… niks. En juist daarom is dit een van de allermooiste hidden gems van Kaapstad.
Tip: Bekijk ook de andere prachtige stranden in en om Kaapstad.

stranden kaapstad
Gevonden! Bakoven Beach is only for those in the know..

11. Mogg’s Country Cookhouse (Hemel en Aarde Vallei)
Als je de definitie van een ‘hidden gem’ opzoekt, vind je geen eenduidige omschrijving. Gelukkig maar, dat is juist de magie van het concept. Wij vertalen het graag als ‘iets dat je zonder hulp van een insider niet zou weten of kunnen vinden’. En dat is in het geval van Mogg’s Country Cookhouse aan de R320 (tussen Hermanus en Caledon) in de Hemel en Aardevallei nou net de grap: zelfs als je de routebeschrijving hebt, rijd je de afslag zo voorbij. Draai vooral om en blijf zoeken naar het bord, want het is meer dan de moeite waard. In dit lieflijke restaurant waar moeder en dochter al sinds 1994 de scepter zwaaien, eet je de lekkerste home cooked lunches, vers van het land. Let op: reserveren is een must, want Mogg’s is alleen open voor lunch en alleen van woensdag tot en met zondag.

moggs hermanus
Mogg's. Ga erheen en je snapt precies waar we het over hebben.

12. Café Des Arts, Franschhoek
Franschhoek is niet alleen thuis voor de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen, maar ook voor enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika. En dan hebben we het vooral over Le Quartier Francais, het toprestaurant aan Franschhoek’s Main Road. Om Le Quartier Francais een hidden gem te noemen zou gelogen zijn, maar dat kan niet gezegd worden van Café Des Arts, een fantastisch restaurant op een steenworp afstand. ‘If you're lucky, you may even get some cutlery!’ valt te lezen op de website van Café des Arts. Aan witte tafellakens, duur zilverwaar, pretenties of andere complexiteiten doen ze niet, maar wel aan non-pretentieus, ongecompliceerd, heerlijk eten.
7 Reservoir Street West (achter de FNB bank), Franschhoek, +27 (0)21 876 2952
Tip: Bekijk onze
favoriete wijnhuizen in Franschhoek

restaurants franschhoek
Et voila, Cafe des Arts

13. On the Rocks, Blouberg
Blouberg kennen de meeste mensen die op vakantie naar Kaapstad komen vooral als ze van kitesurfen houden. En van mooie uitzichten, want iedereen weet dat je vanaf het strand van Blouberg de mooiste blik op de Tafelberg hebt. Vergeet dus vooral je camera niet als je richting Blouberg – een kleine 20 minuten rijden vanaf het centrum van Kaapstad – rijdt. Doe jezelf een plezier en combineer het met een diner in een van de leukste, onontdekte restaurants in dit kustplaatsje: On the Rocks. Om te zeggen dat het interieur van het restaurant nou echt een winnaar is, helaas, maar de combinatie van lekker eten en dat prachtige uitzicht maken dit tot een bijzonder plaatje. Zo eentje die bijna niemand kent, ondanks dat het restaurant al bijna 60 jaar bestaat. Maar jullie wel. Vanaf nu dus. Elke dag geopend van 9.00u – 22.00u.
45 Stadler Road, Blouberg, +27 (0)21 554 1988

reistips vakantie kaapstad
Letterlijk on the rocks. En dat uitzicht. Cherry on the rocks!

14. Beau Constantia Wine Estate, Constantia
Vakantiegangers hebben een wijnproeverij doorgaans hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Een wijnboerderij die minder bekend is, maar minstens zo fraai – zo niet fraaier – is Beau Constantia. Niet in Stellenbosch of Franschhoek, maar in, de naam zegt het al, Constantia (kwartiertje rijden van Kaapstad). Via een lange oprijlaan kom je op een smal paadje dat je leidt naar het volledig glazen wijnhuis. Ook van glas: de wc’s. Zo kun je zelfs tijdens een boodschap blijven genieten van het uitzicht. De stille, rustige omgeving (er rijden hier geen auto’s), het brandende zonnetje en het prachtige uitzicht, maken Beau Constantia tot een absolute hidden gem.
1043 Constantia Road, Constantia, +27 (0) 21 794 8632

beau constantia kaapstad
De 'beau' in Beau Constantia doet haar naam enorm eer aan.

15. First Thursdays (rondom Bree Street)
Elke eerste donderdag van de maand is Bree Street het centrum van creatief en bruisend Kaapstad. Dan is het namelijk tijd voor First Thursdays Cape Town, de avond waarop alle kunstgalerieen in de stad tot 21u open blijven. Toen het eind 2012 gelanceerd werd (tevens in Johannesburg) waren dat slechts zes galerieen; vandaag de dag zijn bijna alle galerieen open, komen er elke maand duizenden mensen op af en geldt het als een van de leukste, culturele evenementen in Kaapstad. Winkels en restaurants op Bree Street doen gezellig mee met welkomstdrankjes, live muziek en volle terrassen.
Elke eerste donderdag van de maand, rondom Bree Street - meer info op first-thursdays.co.za/cape-town. 
En ook nog dit: de hipste hotspots op Bree Street

first thursdays cape town
Elke eerste donderdagavond van de maand is het een drukte van jewelste op Bree Street. Foto: firstthursdays.co.za.

16. De pinguïns bij Betty's Bay
Wie pinguïns wil zien, rijdt meestal linea recta richting Boulders BeachNiks mis mee, maar weet wel dat in Betty's Bay - vlakbij Gordon's Bay, op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Kaapstad - ook een grote kolonie woont. Voordeel: veel minder toeristisch, beduidend rustiger én goedkoper (qua entree) dan voornoemde hotspot. 


Pinguïns zijn pinguïns - of ze nou in Boulders Beach of Betty's Bay wonen. 
 

Aan de hidden gems kom je natuurlijk pas toe nadat je de must-see & do’s van Kaapstad van het lijstje hebt afgevinkt.

Volg KaapstadMagazine.nl via onze gratis nieuwsbrief en op Twitter en Facebook voo het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
November 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

aroundaboutnew3Season Specials And More With ...

From R200 vouchers and free upgrades, drive away with more value adds

William_Kentridge_2A Monumental Exhibition At The Norval ...

The iconic South African artist’s largest exhibition in Africa in over a decade

the_glass_menagerieCatch Legendary Playwright Tennessee ...

See a professional staging of a play not shown in Cape Town for three decades

Wavescape Surf Film Festival CliftonGather Your Beaches For Art, Movies and ...

Wavescape 2019: a month of beach cleanups, fundraisers and movie nights

sotano_lambIt’s (Lamb) Burger Wednesdays at ...

... and while you eat, chill out to reggae by locals The Rivertones

Land_RewovenSee This Fascinating Interpretation of ...

Artist MJ Lourens pairs his modern landscapes with Pierneef’s, plus there’s cheese ...

sotano_lambTwo Lamb Burgers For the Price Of One

R110 gets you two fully stacked meals at both Sotanos

Seafood, sunsets and sushi at Blowfish BloubergHalf-Price Sushi Every Wednesday and ...

And drink in the sunset and view (and a cocktail)

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Extended To 2020 ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

chicha4Get To Know Your Wine: Wednesdays are ...

Sample some fine wines and meet the makers behind your favourite tipple

Cherry_Glamping3Team Building is For Bonding, So Ditch ...

Hiking, biking, canopy tours and luxury glamping just 50 minutes outside of Cape Town

The_Graduate_Masque_Theatre2A Dustin Hoffman Classic Brought To ...

When 21-year-old Benjamin starts an affair with Mrs Robinson, he never expects to fall ...

zingara_bombay5 Happy Hours, Every Day of The Week

And Cafe Paradiso has a weekend seafood platter special for two

vredenheim_2019_9Picnic Among The Golden Wildebeest on ...

A family game drive with a difference at Vredenheim

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day Kayak ...

The chance to see ocean and bird life at sunrise and get to work on time

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

asamisOverload On Asami’s Sushi And Noodles

Get sushi and noodle specials three days a week

galileo_kirstGet Comfy at Kirstenbosch Movie Nights ...

Great films, fabulous scenery, delicious food and cosy seats – look forward to a night ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

beluga_whisylounge2-for-1 Whisky Wednesdays at Beluga

Your midweek escape just got a whole lot better with the 2-for-1 Wednesday whisky special ...

Masala dosaCook Traditional Indian Food on Long ...

Learn a few tips and tricks to make authentic Indian dishes

grub&vine_wineFree Wine Tasting Every Wednesday at ...

Grub & Vine’s #VineNight hosts a different wine farm

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika