Gugulethu Run Kaapstad | Sightseeing & township tours Zuid-Afrika

Once-in-a-liferun: Gugulethu Run in Kaapstad

Ben je 16 december in Kaapstad? Doe dan mee met deze sportieve, once-in-a-lifetime run in de townships

Rennen in een township: hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze dat ooit gedaan hebben? Weinig. Om de simpele redenen dat het a) niet heel gebruikelijk is en b) ook niet de meest veilige activiteit is. En toch krijg je één keer per jaar de kans om door de townships van Kaapstad te rennen.

Dit jaar vindt voor de 15de keer de RCS Gugs Reconciliation Day Race plaats in Gugulethu, een van de grootste townships aan de rand van Kaapstad. Elk jaar komen er vele honderden renners op af, beginners, gevorderden, kleine kinderen die liever wandelen en alles daartussenin. 

De run begint - ongeacht of je de afstand van 4,2km of die van 10km aflegt - achter het grote winkelcentrum van Gugulethu, achter het NY49 Stadium. Vervolgens passeert de run de plek waar de Amerikaanse uitwisselingsstudente Amy Biehl in 1993 vermoord werd; langs het Gugulethu Seven Monument (ter nagedachtenis aan zeven anti-apartheidshelden die daar in 1986 door de Zuid-Afrikaanse politie vermoord werden). Vanaf de kant word je volop aangemoedigd door de bewoners, die het elk jaar weer een spektakel vinden om zoveel mensen voorbij te zien rennen door hun buurt. Het geeft een bijzonder beeld van Gugulethu en de kans de township een keer echt van 'binnenuit' te ervaren. 

gugulethu run kaapstad

Leuk detail: zoals het een groots event als dit betaamt, word je de gehele run luidkeels aangemoedigd door de bewoners van de township, die en masse uitlopen om de rennende massa’s te bejubelen. De kinderen vinden het vooral leuk als je in je zakken wat snoepjes meenemen; zij staan met plastic zakken langs de kant, hopende dat je tijdens het rennen iets in hun zakken gooit.

Een deel van de opbrengsten gaat naar projecten van de gemeenschap. Afgelopen jaren gingen opbrengsten bijvoorbeeld naar de plaatselijke kerk en hun opvang voor HIV/Aids kinderen, de Gugulethu Scouts of een plaatselijke dansschool.

gugulethu run kaapstad
Tip: snoepjes meenemen!

Ben je (enigszins) sportief, op 16 december in Kaapstad en wil je heel graag op deze hele bijzondere manier de townships van Kaapstad ontdekken? Schrijf je dan in voor de Gugulethu Run.

Hoe laat en waar?
Woensdag 16 december 2015 (Reconciliation Day, een public holiday dus)
10km race start om 7.00
4,2km race begint om 7.10
Je kunt je ook op de dag zelf nog inschrijven - vanaf 5.30 aldaar. 
(Waarom moet dat allemaal zo vroeg? Omdat het later op de dag véél te warm is!)

Startpunt
Is bij het NY49 stadion, alwaar ook meer dan voldoende parkeergelegenheid is. Bordjes naar het stadion toe worden vanaf de afrit van de N2 duidelijk aangegeven; ook staan er marshalls die je in de juiste richting wijzen.

Kosten + inschrijven
R72 per persoon (10km) - inclusief license. 
R47 per persoon (4,2km) - inclusief license.

Na het rennen... muziek!
Vanaf 11u (tot 23u 's avonds) is er een muziekfestival waarbij verschillende lokale artiesten op het podium spelen! Kaartjes voor het muziekfestival kosten R70 per persoon (R120 voor VIP-kaarten). 

Inschrijven voor de run kan via de website van Entrytime. NB: Kinderen onder 10 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. De 4,2km run (walk) is bijzonder kindvriendelijk! 

Ook leuk: een toeristische sightseeing tour door Kaapstad! Philippa van Run Cape Town neemt toeristen (en locals die hun stad graag eens op een andere manier willen bekijken) rennend mee door Kaapstad. Lees er alles over in het artikel Run Cape Town.

gugulethu run kaapstad
Tijdens het rennen kom je onder andere langs het bijzondere Gugulethu 7 Monument 

Wil je graag op een eerlijke en echte manier kennismaken met het leven in de townships? Ga dan een nachtje slapen bij Lungi's B&B in Khayelitsha

Houd ons in de gaten op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het leukste en laatste nieuws vanuit Kaapstad, en schrijf je gelijk in voor onze (gratis) maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika